Kruidvat Blog

7 tips voor het behandelen van aften

Header_7 tips voor het behandelen van aften

Wat zijn aften en hoe behandel je ze?

Heb jij wel eens last van gevoelige plekjes in je mond die pijn doen als je eten of tandenborstel er tegenaan komt? Mogelijk heb je dan aften. Maar wat zijn aften precies en wat doe je er tegen? Hier lees je er meer over.

Wat is een aft?

Aften zijn grijswitte plekjes in de mond met een rode rand of plek eromheen. Ze zijn meestal ongevaarlijk, maar wel pijnlijk. Eten, drinken en praten verergeren de pijn van aften.

In ongeveer 80% van de gevallen zijn aften klein. De diameter is dan 2 tot 10 millimeter. Kleine aften verschijnen afzonderlijk of in kleine groepen en genezen binnen twee weken. Grote aften zijn zeldzaam. Ze hebben een diameter van meer dan 1 centimeter. Ze zijn zeer pijnlijk en het duurt soms maanden voordat ze genezen zijn. Ze laten soms een litteken achter.

De precieze oorzaak van een aft is nooit met 100% zekerheid vast te stellen, maar er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van aften. Denk bijvoorbeeld aan foliumzuurtekort, slaapgebrek, slechte mondhygiëne, bijten in je wang, te hard poetsen, stress, bepaalde geneesmiddelen, hormonen en voedselintoleranties. Als je vaker last hebt van aften, is het dus belangrijk om naar deze factoren te kijken en eventueel je levensstijl aan te passen.

7 tips voor het behandelen van aften

Een aft geneest vanzelf, maar er zijn verschillende dingen die je kunt doen om dit proces te versnellen en de pijn te verlichten.

 • Tip 1. Let op je eten
  Eet om te beginnen voorzichtig. Probeer ervoor te zorgen dat het eten niet tegen je aft komt. Eet geen pittig eten, dit maakt je aften extra pijnlijk. Eet ook geen hard eten, zoals croutons. Hard eten schuurt langs je aften, wat het herstel vertraagt.
 • Tip 2. Drink geen koolzuurhoudende dranken
  Koolzuurhoudende dranken en zure fruitsappen zoals sinaasappelsap zijn erg pijnlijk om te drinken wanneer je aften hebt.
 • Tip 3. Poets je tanden voorzichtig
  Het is lastig, maar probeer aften niet aan te raken met je tandenborstel wanneer je poetst. Een aft is eigenlijk een klein wondje. En om deze goed te laten genezen, moet je er zo min mogelijk aan komen.
Sfeerbeeld_7 tips voor het behandelen van aften
 • Tip 4. Raak de aft niet aan
  Het is misschien een open deur, maar voorkom dat je de aften aanraakt. Dit geldt niet alleen voor je handen en tandenborstel, maar ook voor je tong.
 • Tip 5. Neem pijnstilling
  Als je veel last hebt van aften, neem dan wat pijnstilling zoals paracetamol. Pijn zorgt voor stress en slapeloosheid, wat de genezing van aften niet ten goede komt.
 • Tip 6. Smeer mondgel met lidocaïne op de aft
  Mondgel met lidocaïne vermindert de pijn. Smeer het op je aften vlak voordat je gaat eten, dan is het eten minder pijnlijk.
 • Tip 7. Spoel je mond met chloorhexidine
  Mondspoeling met chloorhexidine doodt bacteriën in je mond. Dit voorkomt dat aften gaan ontsteken.

Meestal verdwijnen aften vanzelf binnen 14 dagen. Onze tips kunnen het genezingsproces versnellen. Als de aft in je mond groter is dan een centimeter kan dit langer duren. Neem contact op met je huisarts als je kleine aft niet binnen twee weken genezen is of als je koorts krijgt en je ziek voelt.

Ben jij benieuwd naar ons hele Mooi & Verzorgd assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

close

Vorige

11 tips voor lange en sterke nagels
close

Volgende

3 zonnebrandcrèmes met SPF30 onder de 10 euro...