Kruidvat Blog

Wat is het verschil tussen alle mondkapjes? Wij hebben ze voor je op een rij gezet

Wat is het verschil tussen alle mondkapjes?

De overheid adviseert om voortaan geen zelfgemaakte of stoffen mondkapjes meer te dragen. Het advies is om alleen nog maar medische- of wegwerpmondkapjes te dragen. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt aangeraden om de Type IIR of FFP2-mondkapjes te dragen. Wij hebben deze mondkapjes voor je klaarliggen. Maar wat is nou precies het verschil tussen al die mondkapjes?

Er bestaan vele verschillende soorten. Je hebt medische en niet-medische mondkapjes, je hebt FFP1-, FFP2- en FFP3-mondkapjes en je hebt ook nog Type I, Type II en Type IIR mondkapjes. Om de verschillen zo duidelijk mogelijk uit te leggen, beginnen we met de mondkapjes in te delen in drie soorten:

Drie soorten mondkapjes:

1: Medische mondkapjes
2: FFP-mondkapjes
3: Niet-medische mondkapjes

1: Medische mondkapjes

Type I, Type II en Type IIR mondkapjes noemen we ‘medische mondkapjes’. Het zijn eigenlijk medische hulpmiddelen voor de zorg en hebben een CE-markering op de verpakking. Medische mondkapjes sluiten – in tegenstelling tot een FFP2-mondkapjes – niet volledig aan tegen je gezicht. Aan de zijkanten zijn ze open waardoor virussen via de lucht nog steeds kunnen binnendringen. Er zijn drie categorieën medische mondkapjes met een verschillend BFE-percentage: Bacterial Filtration Efficiency.

Type I- of Type II-mondkapjes. Hiermee bescherm jij voornamelijk andere mensen. Je voorkomt hiermee dat jij deeltjes via de lucht doorgeeft aan anderen. Door te hoesten of te niezen bijvoorbeeld. Maar het mondkapje beschermt jou – de drager van het mondkapje – dus niet tegen de deeltjes van anderen. Het kan dus niet voorkomen dat je een virus krijgt.

Type IIR-mondkapje. Dit mondkapje heeft spatweerstand. De R in de naam betekent namelijk dat het mondkapje weerstand biedt tegen druppeltjes van buitenaf. Type IIR-mondkapjes worden onder andere gebruikt door chirurgen en tandartsen. Zodat ze goed beschermd zijn tegen bloedspatten. Type IIR-mondkapje is dus een zeer professioneel mondkapje. Je hebt dit mondkapje niet nodig om even naar de winkel te gaan. Daarvoor is het Type II goed genoeg.
Type IIR-mondkapje kids. Deze mondkapjes zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar oud. Ook deze mondkapjes worden door de overheid geadviseerd. Ze zitten in dezelfde verpakking als de Type IIR-mondkapjes maar dan met de vermelding ‘kids’.

Advies van de overheid: Wil je precies weten waar en wanneer je een mondkapje moet dragen? En wil je weten welke mondkapjes de overheid adviseert? Kijk dan snel op de website van de Rijksoverheid.

Let op: Als je een Type II- of Type IIR-mondkapje nodig hebt, kijk dan goed op de verpakking dat je de juiste koopt.

2: FFP-mondkapjes

FFP staat voor Face Filtering Piece. FFP- mondkapjes bieden bescherming bij ademhaling. Deze mondkapjes worden voornamelijk gebruikt in de industrie en in de bouw om stofdeeltjes tegen te houden. Er bestaan drie categorieën FFP-mondkapjes:

FFP2-mondkapje . Dit mondkapje heeft een typische snavelvorm. Het mondkapje is de afgelopen twee jaar veel gebruikt door verplegend personeel dat werkt met besmette personen. In tegenstelling tot de meeste medische mondkapjes beschermen de FFP2- mondkapje niet alleen de patiënt maar ook de drager van het mondkapje.

Kruidvat FFP2-mondkapjes. Met dit mondkapje ben je als drager goed beschermd tegen vaste en vloeibare deeltjes die in de lucht hangen. Het mondkapje kan deze deeltjes filteren met een efficiëntie van meer dan 94%. De mondkapjes zijn getest op deeltjes van minimaal 0,6 micrometer grootte. De Kruidvat FFP2-mondkapjes voldoen dan ook aan de norm zoals deze door de EU-standaard is bepaald. Het mondkapje is geschikt voor eenmalig gebruik.

3: Niet-medische mondkapjes


Niet-medische mondkapjes zijn niet geschikt voor de zorg. Ze hebben namelijk een te lage filterwaarde. Deze mondkapjes worden ook wel type 0 of civiele mondkapjes genoemd. Ze zijn meestal gemaakt van stof of papier. Denk daarbij aan mondkapjes die je zelf thuis maakt of de modieuze mondkapjes met een opdrukje. Sommige van deze mondkapjes lijken op mondkapjes die een chirurg zou dragen, maar hebben een veel lagere filterwaarde en hebben geen CE-teken.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een mondkapje?

Het dragen van een mondkapje lijkt eenvoudig, maar het wordt toch vaak verkeerd gedaan. Het is van belang dat je je mondkapje correct gebruikt en draagt, omdat het anders zijn doel mist. Ontdek hieronder hoe je in 8 stappen een mondkapje draagt.

  1. Was je handen of desinfecteer ze minstens 20 seconden
  2. Zorg ervoor dat je handen droog zijn voordat je het mondkapje pakt
  3. Pak het mondkapje bij de elastiekjes en doe ze om je oren
  4. Druk de neusklem aan, zodat het mondkapje goed aansluit
  5. Draag het mondkapje maximaal 3 uur, zonder het aan te raken
  6. Klaar? Doe het mondkapje af door het bij de elastiekjes te pakken
  7. Gooi het mondkapje bij het restafval
  8. Was weer je handen of gebruik desinfectiegel

Tips voor het dragen van een mondkapje


Gebruik altijd een nieuw mondkapje. Reis je ’s morgens heen en ’s middags terug met het openbaar vervoer? Dan heb je dus twee mondkapjes nodig. Bewaar je mondkapjes in een afgesloten zakje. Zet je mondkapje tijdens je reis niet af en raak het mondkapje ook niet aan. Wordt het mondkapje erg vochtig? Vervang het dan door een nieuw kapje.

Krijg je last van je huid bij het dragen van een mondkapje? Gebruik dan Kruidvat Cetomacrogol Crème. De crème verzacht en beschermt, houdt je huid soepel en beschermt tegen uitdroging.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Gekozen Huismerkproduct van het Jaar 2022!
close

Next

Tips voor als er wat met je ogen is