Kruidvat Blog

Wat kun je doen om jeuk door oorsmeer te verhelpen?

Waarom oorsmeer uit je oor peuteren niet helpt tegen jeuk 

Het is heel irritant: jeuk in de oren. Het liefst wil je even lekker uitgebreid krabben. Met een wattenstaafje, een pen of een haarspeldje bijvoorbeeld. Daarmee haal je dan meteen een boel oorsmeer weg. Dat zal wel de oorzaak zijn van de jeuk … toch? Nee dus. Oorsmeer beschermt je oor juist en je kunt het dus beter lekker laten zitten. Door het weg te halen kan de jeuk juist erger worden. Hier lees je wat je wél kunt doen.

Wat is oorsmeer precies?

Oorsmeer, ook wel oorwas of cerumen genoemd, wordt gemaakt door kliertjes in het buitenste deel van je gehoorgang. We vinden oorsmeer vaak een beetje smerig en onhygiënisch, maar dat is het niet. In tegendeel: oorsmeer beschermt je oren tegen onder andere vocht, vuil, stof, insecten, bacteriën en schimmels. Onderweg naar buiten neemt je oorsmeer alles mee dat niet in je gehoorgang thuishoort. Ook houdt oorsmeer de zuurgraad van de huid in je oor op peil en zorgt het ervoor dat de kwetsbare huid van je gehoorgang niet uitdroogt.

Wat gebeurt er als je in je oor peutert?

Hoe vaker je in je oor peutert met bijvoorbeeld een wattenstaafje, hoe meer beschermend oorsmeer je kwijtraakt. Hierdoor is de kans op infecties in je oor groter en daardoor krijg je juist jeuk. Ook kun je door in je oor te peuteren, de huid van je gehoorgang beschadigen. Daardoor raakt deze geïrriteerd, wat ook weer jeuk veroorzaakt. Jeuk in je oor ontstaat dus niet door oorsmeer, maar door infecties en/of een geïrriteerde gehoorgang.Moet ik dus geen wattenstaafjes meer gebruiken?

Een wattenstaafje is een prima middel om je oorschelp mee schoon te maken; je haalt er het zichtbare oorsmeer mee weg. Maar de binnenkant van je oor reinigt zichzelf wel. Blijf daar dus maar gewoon van af.

Wat doe je dan wel tegen jeuk in je oren?

Het is dus het beste om je oren zelf het werk te laten doen. Maar als je regelmatig jeuk hebt en/of last van oorsmeerproppen, kan een oorspray uitkomst bieden. Een oorspray reinigt de oren en verzacht de huid van je gehoorgang.

  1. A.Vogel Oorspray* verzacht overmatig oorsmeer en gaat bij regelmatig gebruik oorsmeerproppen tegen. Het reinigt en verzacht en kalmeert de huid in de gehoorgang.
  2. Otalgan Oorspray 2-in-1* reinigt je oren en zorgt voor een goede oorhygiëne.
  3. Audispray Adult Oorhygiëne oorspray* is een oorspray om de vorming van oorsmeerproppen te voorkomen die vanaf 12 jaar kan worden gebruikt.

* Medisch hulpmiddel gebruik de gebruiksaanwijzing.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Nieuw bij Kruidvat! Tetesept aromatische bado...
close

Next

Deze tips helpen je met je nachtelijke hoestb...