BLOG Kruidvat

Schimmelinfectie: soorten en behandelingen

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 04/11/2022

Schimmelinfectie: soorten en behandelingen

Schrik niet, maar schimmels zijn overal. Ze leven op het land, in de lucht, in het water en ook op je lichaam. Meestal doen ze geen kwaad, maar soms kunnen ze een infectie veroorzaken. Wil je weten hoe dit kan en wat de bekendste schimmelinfecties zijn? Lees dan snel door.

Wat is een schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie is een infectie die veroorzaakt wordt door een schimmel. Schimmels zijn micro-organismen die overal om ons heen leven. Ze doen meestal geen kwaad. Dat komt doordat het vetlaagje op je huid beschermt tegen schimmels. Soms verdwijnt het vetlaagje, dan kunnen schimmels in je huid doordringen en een infectie veroorzaken.

Een bekende veroorzaker van schimmelinfecties is de schimmel Candida albicans. Deze schimmel zit onder meer op je huid, onder je nagels, in je mond en in je vagina en houdt van een vochtige en warme omgeving. In bijvoorbeeld je huidplooien weet deze schimmel vaak snel te groeien en een infectie te veroorzaken.

Schimmelinfectie bij een baby

Niet alleen volwassenen kunnen een schimmelinfectie krijgen, maar ook baby’s. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar Schimmelinfectie baby: herkennen en behandelen.

Hoe krijg je een schimmelinfectie?

Bij een schimmelinfectie komt een schimmel je huid binnen. Er zijn ook schimmelinfecties die besmettelijk zijn, zoals voet- en huidschimmel. Als je in aanraking komt met de schimmel of schilfertjes die van de huid vallen, kun je geïnfecteerd worden.

Oorzaken van een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie kan op meerdere manieren ontstaan. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Een lage weerstand
 • Medicijngebruik
 • Te goed en te vaak wassen van je lichaam waardoor de natuurlijke beschermlaag van je huid aangetast wordt
 • Veel zeep gebruiken bij het wassen
 • Niet goed laten luchten van schoenen of het te lang dragen van vochtige kleding waardoor schimmels makkelijk kunnen groeien
 • Bij bepaalde ziekten en aandoeningen

De exacte oorzaken van een schimmelinfectie zijn afhankelijk van de soort.

Soorten schimmelinfecties

Er zijn verschillende soorten schimmelinfecties, waarvan een aantal bekende. Dit zijn de meest voorkomende schimmelinfecties:

 • Voetschimmel
 • Huidschimmel
 • Vaginale schimmel (Candida Vaginalis)
 • Candida Balanitis
 • Kalknagels

Voetschimmel

Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is misschien wel één van de bekendste en meest voorkomende schimmelinfecties. De infectie zit vaak tussen je tenen omdat het daar warm en vochtig is en de schimmel het daar fijn vindt.

Huidschimmel

Bij een huidschimmel is de schimmel je huid binnengedrongen. Op je huid leven van nature allerlei schimmels die op verschillende plekken schimmelinfecties kunnen veroorzaken. Je herkent deze aan een rode huid die jeukt en/of branderig aanvoelt. Een bekende schimmelinfectie van de huid is bijvoorbeeld ringworm.

Vaginale schimmel (Candida Vaginalis)

Heb je jeuk “down under” en is je afscheiding anders dan normaal? Dan heb je misschien wel een vaginale schimmelinfectie. Dit is een veel voorkomende schimmelinfectie bij vrouwen. Een vaginale schimmel is heel vervelend, maar gelukkig goed te behandelen.

Candida Balanitis

Een schimmelinfectie op het mannelijk geslachtsdeel noem je Candida Balanitis. De symptomen zijn rode uitslag, vooral op de eikel, en witte afscheiding.

Kalknagels

Een kalknagel is een schimmelinfectie aan je nagels. Ze worden daarom ook wel schimmelnagels genoemd. Ze komen aan zowel je vinger- als teennagels voor. De nagel kleurt hierbij vaak wit.

Symptomen van een schimmelinfectie

Vraag je je af of je een schimmelinfectie hebt? Dan is het goed om te weten wat de symptomen zijn.  Over het algemeen herken je een schimmelinfectie aan:

 • Jeuk
 • Verkleuringen
 • Schilfers

Maar de precieze symptomen hangen af van de soort schimmelinfectie. Een huidschimmel zorgt vaak voor een rode huid en jeuk, terwijl een schimmelnagel juist wit kleurt en een vaginale schimmel voor veranderende afscheiding zorgt.

Schimmelinfectie behandelen

Schimmelinfecties zijn vaak goed te behandelen. Bij ons vind je diverse zelfzorgproducten zoals kalknagelbehandelingen en crèmes die helpen bij schimmelinfecties.

Kruidvat kalknagelpen*
Wanneer je last hebt van kalknagels kun je gebruik maken van Kruidvat kalknagelpen*. De pen is makkelijk en hygiënisch in gebruik door de speciaal ontwikkelde applicator. Gebruik het product gedurende vier weken tweemaal daags op je schone, droge nagel. Blijf daarna je nagel eenmaal per dag behandelen tot de nieuwe, gezonde nagel is aangegroeid.

Kruidvat Miconazolnitraat 20mg/g Anti-schimmelcrème**
Gebruik Kruidvat Miconazolnitraat 20mg/g Anti-schimmelcrème** bij schimmelinfecties van je huid. Miconazolnitraat behoort tot de groep van de antimycotica. Deze middelen zorgen ervoor dat schimmels worden gedood.

Canesten Skin Crème**
Canasten Skin crème** is een effectieve crème bij huidschimmel. De crème herstelt de huid tegen invloeden van buitenaf.

Lamisil voetschimmel crème**
Lamisil voetschimmel creme doodt voetschimmel met een behandeling van zeven dagen. De crème vermindert de groei van schimmels en verlicht de symptomen van voetschimmel. Was en droog de huid goed voordat je het product aanbrengt. Breng het product dun aan en wrijft het lichtjes in.

Canesten Gyno Creme**
Canesten Gyno Crème is een effectieve 6-daagse behandeling voor inwendig en uitwendig gebruik bij vaginale schimmel. Het doodt de schimmel en verlicht zo snel de jeuk en een branderig gevoel. Gebruik dit product niet bij: pijn in onderbuik na het plassen, koorts, koude rillingen, bloedingen, zweren/blaren in het genitale gebied, lage rugpijn, misselijkheid/braken, pusvorming, sterk ruikende afscheiding.

*Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing
** Geneesmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

Gaan je klachten niet over of wil je meer advies? Neem dan contact op met je huisarts.

Schimmelinfectie voorkomen

Een schimmelinfectie kun je nooit helemaal voorkomen. Maar door gezond te leven en voor voldoende rust en regelmaat te zorgen kun je de kans wel verkleinen. Bij een verminderde weerstand is de kans op een schimmelinfectie namelijk groter.

Ook speelt hygiëne een rol, zeker bij bijvoorbeeld voetschimmel. Draag daarom altijd slippers in openbare zwembaden en sauna’s. Droog je na het douchen of zwemmen goed af zodat je schimmels geen kans geeft. Ze houden namelijk van vochtige en warme plekken.

Een schimmelinfectie: vervelend, maar vaak goed te behandelen

Schimmelinfecties zijn vervelend. Ze veroorzaken bijvoorbeeld jeuk, verkleuringen en andere ongemakken. Er zijn verschillende soorten schimmelinfecties die meestal goed te behandelen zijn. Je weet nu hoe je een schimmel kunt herkennen en welke soorten er zijn. Door voor een goede hygiëne en weerstand te zorgen, verklein je de kans op een schimmelinfectie.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 04 november 2022

close

Previous

Koorts: de oorzaken, symptomen en behandeling...
close

Next

Buikgriep: dit kun je doen!