Kruidvat Blog

Vroege signalen bij reuma

3 tips bij gewrichtspijn en reumatische klachten

Reuma wordt vaak gezien als een aandoening die veelal bij ouderen kan voorkomen, maar niets is minder waar. Zo’n 60% is namelijk jonger dan 65 jaar. Dat reuma niet altijd aan de buitenkant te herkennen is, hoeft niet te betekenen dat het er niet is. Toch wordt het vaak over het hoofd gezien. Zonde, want een vroege diagnose is zo belangrijk. Lees waarom dit zo belangrijk is en waaraan je reuma kunt herkennen.

Vroege diagnose bij reuma

Hoe eerder een behandeling bij reuma gestart wordt, hoe beter het resultaat zal zijn op de lange termijn. Alleen is reuma herkennen nog zo eenvoudig niet. Vaak wordt te lang gewacht met naar de huisarts gaan bij de eerste reumatische klachten. Mensen verwachten bij pijnlijke en stijve gewrichten dat het wel weer overgaat en er niets aan de hand is.

Toch is het belangrijk dat je alert blijft en de eerste symptomen zo snel mogelijk herkent, zodat je kunt zorgen voor een betere kwaliteit van leven met reuma. Twijfel je en houden klachten aan? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Waar kun je reuma aan herkennen?

Er zijn enorm veel verschillende vormen van reuma met ieder z’n eigen kenmerken. Toch kun je een reumatische aandoening vaak herkennen aan onderstaande signalen. Herken je (één van) bovenstaande signalen? Ga dan naar de huisarts zodat je er zo snel mogelijk bij bent en er gelijk iets aan kunt doen als je reuma hebt.

  • Je gewrichten voelen warm of dik aan.
  • Je hebt last van pijn of stijfheid nadat je een tijdje hebt gezeten en weer wilt opstaan.
  • Je bent minder beweeglijk. De soepelheid van je botten kan beïnvloed worden door artrose doordat er extra bot aangroeit waardoor het van vorm verandert.
  • Je gewrichten voelen steeds pijnlijk aan bij beweging, zonder dat het gewricht gezwollen is.
  • Je gewrichten knarsen of kraken. Natuurlijk kan dit ook bij gezonde gewrichten, maar het is ook een kenmerk bij artrose.

3 tips bij gewrichtspijn en reumatische klachten

Wanneer je wordt gediagnostiseerd met reuma kun je verschillende dingen doen. In veel gevallen kan fysiotherapie helpen en soms is medicatie onvermijdelijk. Ook kun je zelf stappen ondernemen, wij geven je 3 tips:

  1. Versterk je weerstand. Voor mensen met reuma is een goede weerstand belangrijk. Probeer je weerstand zo goed mogelijk te houden door goed te slapen, je spieren soepel te houden door voldoende te bewegen, ontspanning op te zoeken en natuurlijk en gezond te eten.
  2. A.Vogel Atrosan tabletten bij gewrichtspijn zijn een natuurlijke pijnstiller voor milde gewrichtspijn en reumatische pijn, zoals door artrose en artritis. Atrosan bevat 480mg Harpagophytum (Duivelsklauw). Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn op basis van Harpagophytum procumbens. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs.
  3. Laat je informeren. Ga op zoek naar meer informatie, tips en adviezen over reuma en de klachten die jij hebt. Kom in contact met mensen die reuma hebben en vraag naar informatie bij behandelaars.
left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Acute diarree door stress? Lees onze tips
close

Next Article

Wat is een likdoorn en hoe verwijder je hem?