Kruidvat Blog

Auw! Wat kun je doen tegen kramp?

Wat-kun-je-doen-tegen-krampen-header2

Zo kom je van die pijnlijke kramp af

Je ligt heerlijk te dromen. Misschien wel over een tropische zonvakantie. Maar dan schrik je ineens wakker. Kramp! Auw! Met pijnlijke kuiten rol je door je bed en probeer je van de kramp af te komen. Niks lijkt te helpen. Hoe kom je zo snel mogelijk van die pijnlijke kramp af?

Wat is (spier)kramp?

Kramp wordt ook wel spierkramp genoemd. Het is het plotseling samentrekken van alle vezels van je spieren. Normaal bewegen deze vezels niet tegelijkertijd, maar wisselen ze elkaar af. Bij kramp trekken alle spieren ineens samen. Heel pijnlijk!

In alle spieren van je lichaam kun je last krijgen van kramp. Maar het komt vooral voor in je benen en voeten. Sommige mensen worden er ’s nachts wakker van. Gebeurt dit regelmatig? Dan heb je last van nachtelijke spierkramp.

Wat is de oorzaak van kramp?

Kramp kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld door overbelaste of vermoeide spieren. Vaak wordt dit veroorzaakt door sporten of een verkeerde houding. Ook kan kou kramp veroorzaken. Heb je vaak last van kramp in de winter? Zoek een lekker dik dekbed uit, trek een warme pyjama aan en slaap met een kruik.

Kramp kan ook ontstaan door een verstoorde vochtbalans of een tekort aan mineralen zoals magnesium. Elke dag twee liter water drinken kan helpen. Zorg daarnaast voor voldoende en gevarieerde voeding. Het is belangrijk om elke dag genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Wat doen op het moment van kramp

Heb je kramp dan kun je dat op dat moment oplossen door de (kuit)spier voorzichtig te rekken. Bij kramp in de voet kun het beste je tenen omhoog doen. Masseer daarna even je kuit of voet om de doorbloeding te herstellen.

Tekort aan magnesium?

Een magnesiumtekort is één van de mogelijke oorzaken van die pijnlijke spierkramp. Een voedingssupplement kan helpen naast een gezonde varieerde voeding. Probeer bijvoorbeeld Lucovitaal Magnesium Citraat 400mg Tabletten. Deze tabletten bevatten citraat, de best opneembare vorm van magnesium.

Magnesium speelt een rol bij het behoud van soepele spieren en de botaanmaak. Ook heeft het een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de geestelijke veerkracht.

Kramp tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van kramp in de kuiten. Waardoor dit precies komt, is onduidelijk. Mogelijk hebben je spieren moeite met het dragen van het (extra) gewicht of heeft het te maken met het vasthouden van vocht. Kramp in je kuiten is vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad. Na nachtelijke spierkramp kun je overdag nog wel wat last hebben van je benen. Wat je ertegen kunt doen is in ieder geval goed te eten en te zorgen dat je voldoende magnesium en calcium binnenkrijgt. Heb je continu last van kramp? Ga dan naar je huisarts voor advies. Overleg of je een voedingssupplement kunt nemen.

We hopen dat je zo weer rustig verder kunt dromen!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Zo hou je je bloedsuikerspiegel stabiel
close

Next Article

Voel je zeker bij incontinentie