Kruidvat Blog

Branderige ogen: hoe kom je eraan en wat kun je doen?

Waarom heb je branderige ogen?

Voelen je ogen droog aan en jeuken ze? En voelt het misschien zelfs alsof er zand in je ogen zit? Dan heb je waarschijnlijk branderige ogen. Je kunt hier al last van krijgen als je moe bent of te lang naar een beeldscherm hebt gekeken. Maar ook een allergie of oogaandoening kan hier de oorzaak van zijn. Hier ontdek je hoe branderige ogen ontstaan, wat je ertegen kunt doen en hoe je ze voorkomt.

Wat zijn branderige ogen?

Branderige ogen zijn een symptoom van verschillende aandoeningen of oogproblemen. Je hebt dan vaak droge ogen, ze jeuken of voelen vermoeid. Soms worden ze rood en gaan ze tranen. Ook kunnen brandende ogen je zicht beïnvloeden. Zo kun je wazig of vlekjes gaan zien. Branderige ogen kunnen leiden tot hoofdpijn.

Wat zijn de oorzaken van branderige ogen?

Er is niet één oorzaak te benoemen voor branderige ogen. Vaak worden je ogen droog, waardoor ze branderig aanvoelen. Droge ogen ontstaan door bijvoorbeeld:

 • Allergieën, zoals hooikoorts
 • De overgang
 • Stress of vermoeidheid
 • Het dragen van contactlenzen en/of bril
 • Te lang naar een beeldscherm kijken
 • Te lang (ingespannen) lezen
 • Scherp zonlicht
 • Droge, rokerige lucht
 • Ouderdom
 • Na een oog- of laseroperatie
 • Een (oog)aandoening

Een deel van deze oorzaken ontstaat door een tekort aan traanvocht of te weinig knipperen waardoor het traanvocht niet goed verspreidt wordt. Het is namelijk erg belangrijk om je ogen vochtig te houden, zeker als je droge, brandende ogen wilt voorkomen.

Waarom is het belangrijk om je ogen vochtig te houden?

In je ogen zit traanvocht. Dit wordt geproduceerd in je traanklieren en door te knipperen verspreidt je het vocht over je ogen. Een teveel aan vocht wordt afgevoerd. Maar als je te weinig traanvocht hebt, kan dat voor droge en uiteindelijke branderige ogen zorgen.

Je ogen hebben het traanvocht namelijk nodig om zich te beschermen. Het vocht biedt een beschermlaagje en houdt stof, bacteriën en virussen uit je ogen. Als je ogen droog zijn, kunnen ze gaan irriteren en zelfs branderig aan gaan voelen. Hierdoor voelen ze ook vaak vermoeid aan. Zit je ingespannen een boek te lezen of druk aan het werk achter je laptop? Vergeet dan niet om regelmatig even met je ogen te knipperen. Dat kan helpen om branderige en vermoeide ogen te voorkomen.

Hoe voorkom je droge ogen?

Naast regelmatig knipperen om je ogen vochtig te houden is er meer dat je kunt doen om droge, branderige ogen te voorkomen:

 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in je huis. Ventileer je huis dagelijks door wat ramen open te zetten en zet in de winter een bakje met water op de verwarming. Zo voorkom je dat de lucht te droog wordt.
 • Vermijd ruimtes waar gerookt wordt of waar een airco aanstaat. De (droge) lucht kan je ogen irriteren.
 • Zit je te lezen, televisie te kijken of achter je computer te werken? Neem dan regelmatig even pauze. Soms is het al genoeg om elke tien minuten even een paar seconden weg te kijken en te knipperen.
 • Draag altijd een bril en contactlenzen met de juiste sterkte. Heb je vooral last van branderige ogen als je (lang) lenzen draagt? Zet dan wat vaker een bril op. Schijnt de zon? Zet dan een zonnebril op om je ogen te beschermen.
 • Zorg ervoor dat je genoeg slaapt en vermijd stress.

Wat helpt bij branderige ogen?

Voelen je ogen toch droog en branderig aan? Verlicht de klachten dan door een koud washandje op je ogen te leggen. Ook kun je oogdruppels gebruiken om je ogen vochtig te maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Kruidvat Opticare Oogdruppels voor Droge Ogen. Deze druppels hebben een langdurige bevochtigende werking.

Worden je branderige ogen veroorzaakt door een allergie, zoals hooikoorts? Gebruik dan Carelastin Azelastine Oogdruppels.

Helpt dit niet of worden je klachten veroorzaakt door een andere (medische) aandoening? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je bijvoorbeeld een speciale oogzalf of zelfs kunsttranen voorschrijven.


left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Te hoog cholesterol: wat kun je doen?
close

Next Article

Beginnende keelpijn: hoe voorkom je erger?