Kruidvat Blog

Zo voorkom je buikgriep

Header_zo voorkom je buikgriep

Is buikgriep besmettelijk?

Om maar met de deur in huis te vallen: buikgriep is erg besmettelijk. Vaak zie je dan ook dat mensen die in hetzelfde huis wonen achter elkaar allemaal buikgriep krijgen. Om geen buikgriep te krijgen, is het daarom goed om voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier ontdek je hoe je buikgriep voorkomt.

Hoe ontstaat buikgriep?

We gaan eerst even terug naar het begin. Want wat is buikgriep nu eigenlijk en hoe ontstaat het? Buikgriep is een infectie aan je maag en darmen. Deze infectie wordt meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie. Je voelt je hierdoor misselijk, moet overgeven en hebt diarree. Daarnaast kun je hoofdpijn, buikpijn en koorts hebben.

Veel virussen die buikgriep veroorzaken zijn makkelijk van mens tot mensen over te dragen. Je krijgt het buikgriepvirus dan meestal ook van iemand die buikgriep heeft, bijvoorbeeld door iemand een hand te geven of als iemand met buikgriep hoest of niest.

Daarnaast kun je ook buikgriep krijgen door het eten van bedorven voedsel of het drinken van besmet water.

Sfeerbeeld Zó voorkom je buikgriep

Hoe voorkom je buikgriep?

Om te voorkomen dat je buikgriep krijgt, is het vooral heel belangrijk om goed op je persoonlijke hygiëne te letten. De volgende tips helpen je hierbij:

  • Was je handen regelmatig, zeker als je net naar het toilet bent geweest.
  • Probeer zo min mogelijk met je handen je mond aan te raken.
  • Geef anderen geen hand als je buikgriep hebt.
  • Hou je hand voor je mond als je niest of hoest en was direct daarna je handen.
  • Heeft iemand bij jou thuis buikgriep? Dan is het beter dat hij of zij een eigen toilet gebruikt. Als dit niet kan, is het belangrijk het toilet regelmatig schoon te maken en ook het handdoekje dat op het toilet hangt regelmatig te vervangen. Vergeet ook niet om het lichtknopje en de deurklink schoon te maken.
  • Spoel het toilet altijd door met het deksel dicht.
  • Was beddengoed met braaksel of ontlasting op een zo hoog mogelijke temperatuur.
  • Zorg altijd voor een goede hygiëne bij het bereiden van voedsel. Eet geen voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is en zorg dat vlees altijd goed gaar is. Heb je buikgriep? Blijf dan voorlopig even uit de keuken en maak geen eten voor anderen klaar.
  • Verwissel in de keuken dagelijks het keukentextiel.

Benieuwd naar ons hele Gezond & Fit assortiment? Ga dan snel naar onze webshop!

close

Previous Article

Is voetschimmel altijd besmettelijk?
close

Next Article

Pijnlijke oren? Ontdek dan deze 4 manieren om...