Kruidvat Blog

Hoe herken, behandel en voorkom je een blaasontsteking?

Een blaasontsteking? Dit moet je weten

Een blaasontsteking is erg vervelend en kan pijnlijk zijn. Je ervaart vaak een branderig gevoel bij het plassen en hebt het idee dat je de hele dag ‘moet’. Maar wat is een blaasontsteking precies, hoe weet je dat je blaas ontstoken is en hoe voorkom je een blaasontsteking? Hier ontdek je alles over deze infectie.

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is de binnenkant van je blaas geïnfecteerd. Deze infectie wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Deze komen via je darmen of via je uitwendige intieme zone in je plasbuis terecht. Als deze bacteriën niet uitgeplast worden, maar zich in je blaas nestelen, kunnen ze het slijmvlies van je blaas infecteren en raakt je blaas ontstoken.

Vrouwen hebben vaker een blaasontsteking dan mannen, maar er zijn nog meer factoren die het risico op een blaasontsteking verhogen, zoals het niet helemaal leeg kunnen plassen van de blaas, blaas- of nierstenen, een verminderde weerstand, een urinekatheter of de overgang. Het is goed om te weten dat een blaasontsteking niet besmettelijk is.

Hoe herken je een blaasontsteking?

Een infectie aan je blaas herken je aan deze symptomen:

 • Vaker aandrang om te moeten plassen
 • Plassen is soms pijnlijk
 • Een branderig gevoel tijdens en na het plassen
 • Troebele en sterk ruikende urine
 • Bloed in je urine
 • Pijn in je onderbuik of rug

Wat moet je doen als je denkt dat je een blaasontsteking hebt?

Ervaar je één of meerdere van bovenstaande symptomen? Dan bestaat er de kans dat je een ontstoken blaas hebt. Neem bij het vermoeden van een blaasontsteking altijd direct contact op met je huisarts. Meestal moet je dan wat (ochtend)urine voor onderzoek brengen en hoor je binnen een dag of je een blaasontsteking hebt.

Hoe behandel je een blaasontsteking?

Als je inderdaad een blaasontsteking hebt, kun je vanzelf wachten tot het over is of antibiotica slikken. Een blaasontsteking kan binnen een week vanzelf over gaan. Als je weinig klachten hebt, kan dit een optie zijn. Je kunt eventueel wat paracetamol nemen om de klachten te verlichten. De huisarts kan je ook antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen. Je klachten worden dan vaak snel minder. Blijven je klachten aanhouden? Neem dan opnieuw contact op met je huisarts.

Daarnaast is het belangrijk om genoeg te blijven drinken. Drink daarom zo’n twee tot drie liter per dag. Vooral water, thee en melk zijn goed. Dit helpt bij het wegspoelen van de bacteriën uit je blaas.

Hoe voorkom je een blaasontsteking?

Wil je voorkomen dat je nog een keer een blaasontsteking krijgt? Lees dan deze tips:

 • Drink elke dag voldoende, zo’n 2 tot 3 liter per dag.
 • Moet je plassen? Ga dan direct als je aandrang voelt en plas je blaas goed leeg.
 • Veeg na een toiletbezoek altijd van voor naar achter af zodat je de bacteriën bij je anus niet richting je plasbuis veegt.
 • Draag goed ventilerend ondergoed, bijvoorbeeld van katoen. De zuurgraad van je vagina blijft zo in balans en bacteriën krijgen geen kans.
 • Plas altijd direct na het vrijen.
 • Gebruik geen zaaddodend glijmiddel bij het vrijen.

Ook zijn er speciale producten die helpen bij het voorkomen en behandelen van een blaasontsteking, zoals Roter Cystiberry Capsules en Lucovitaal D-Mannose Blaasontsteking Bruistabletten .

Kunnen alleen vrouwen een blaasontsteking krijgen?

Een blaasontsteking komt vaak voor bij vrouwen, vooral bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en bij vrouwen ouder dan 65 jaar. Dit komt omdat de plasbuis van een vrouw korter is dan die van een man. Ook ligt de uitgang van de plasbuis dichtbij de anus. Bacteriën uit je anus komen zo makkelijk in je plasbuis en blaas terecht en vrouwen lopen daarom sneller een urineweginfectie op.

Maar ook mannen kunnen een blaasontsteking krijgen. De symptomen zijn dan vergelijkbaar met die bij vrouwen. Vooral bij oudere mannen is de kans op een blaasontsteking groter omdat zij vaak moeite hebben om de blaas goed leeg te plassen. Heb je het vermoeden dat je een blaasontsteking hebt? Neem dan contact op met je huisarts. Door je urine te onderzoeken kan hij of zij vaststellen of het inderdaad om een blaasontsteking gaat en antibiotica voorschrijven.

Voor mannen kan een blaasontsteking voor meer problemen zorgen, zoals een ontsteking van de prostaat of het nierbekken. Je kunt je hierdoor flink ziek voelen. Het is daarom ook voor mannen belangrijk om een blaasontsteking tijdig te herkennen en te behandelen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Wat is een likdoorn en hoe verwijder je hem?
close

Next Article

Nieuw bij Kruidvat! Tetesept aromatische bado...