Kruidvat Blog

8 simpele tips om je prostaat in topconditie te houden

Header - 8 simpele tips om je prostaat in topconditie te houden

Zo verklein je de kans op prostaatklachten

Je prostaat speelt een belangrijke rol bij de voortplanting. Door hormonen groeit je prostaat vanaf je puberteit. Bij veel mannen zorgt dit vanaf hun 40e voor een vergrote prostaat waardoor je prostaatklachten kan ervaren. Het is daarom belangrijk om goed voor je prostaat te zorgen. Hier ontdek je hoe je dat doet.

Wat is je prostaat?

De prostaat is een grote klier in de vorm van een kastanje. De prostaat ligt bij mannen onder de blaas en om de urinebuis. Hij produceert zaadvocht en vervoert zaadcellen. Tijdens het klaarkomen komen de zaadcellen in de prostaat waar ze vermengd worden met het prostaatvocht. Dit sperma wordt vervolgens via de plasbuis naar buiten geperst. Het prostaatvocht zorgt ervoor dat de zaadcellen blijven leven. Een bekende eigenschap van de prostaat is dat hij vanaf de puberteit blijft groeien. Dit wordt veroorzaakt door hormonen. Dit zijn dezelfde hormonen die ook voor de productie van het prostaatvocht en de zaadcellen zorgen. Zo’n 1 op de 3 mannen ervaart rond zijn 50e prostaatklachten door een vergrote prostaat. Deze klachten hebben vaak te maken met het urineren, denk aan nadruppelen, een slappere straal of een branderig gevoel bij het plassen. Meestal gaat het hierbij om een goedaardige prostaatvergroting. Als het om een kwaadaardige prostaatvergroting gaat, noem je het prostaatkanker.

Zorg goed voor je prostaat met deze tips

Het is belangrijk dat je goed voor je prostaat zorgt. Zo hou je hem in de beste conditie en verklein je de kans op prostaatklachten. Dit doe je heel simpel:

sfeerbeeld - 8 simpele tips om je prostaat in topconditie te houden
  • Eet regelmatig vette vis met goede omega-3 vezturen.
  • Eet elke week broccoli en tomaten. Het sulforafaan in broccoli en lycopeen in tomaat beschermen je prostaat.
  • Ook het mineraal selenium heeft een beschermende werking. Je vindt dit vooral in eieren, vis, walnoten, zilvervliesrijst en kip.
  • Eet daarnaast voldoende fruit. Hierin zitten belangrijke antioxidanten die je immuunsysteem versterken.
  • Drink elke dag een glas rode wijn. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een kwaadaardige prostaatvergroting hierdoor afneemt.
  • Beweeg elke dag voldoende en zorg ervoor dat je regelmatig buiten komt. Je lichaam maakt dan vitamine D aan waarvan vitamine D3 je prostaat beschermt.
  • Seks houdt je prostaat gezond. De kans op prostaatkanker verkleint hierdoor.
  • Neem voedingssupplementen. Er zijn diverse supplementen verkrijgbaar die een goede conditie van je prostaat ondersteunen.
Currently missing the product SKU.
Click the icon above to add your product!
close

Previous Article

7 tips tegen verstopte darmen
close

Next Article

Alles over verschillende vormen van spierpijn