Kruidvat Blog

Keelpijn: de oorzaken en hoe je ervan afkomt

Heb je last van een zere of droge keel? Of pijn bij het slikken? Dat kan heel vervelend zijn. Wat is keelpijn, wat zijn de oorzaken en hoe kom je ervan af? Hier vind je alles wat je moet weten over keelpijn. Lees snel verder! 

Wat is keelpijn?

Heb je wel eens pijn bij het slikken of last van kriebelhoest? Waarschijnlijk wel. We hebben namelijk allemaal wel eens te maken met keelpijn. Het komt door opgezette klieren en kan vaak pijnlijk aanvoelen. De geïrriteerde keelslijmvliezen zorgen voor een droog aanvoelende keel, variërend van milde tot ernstige klachten. Vaak gaat keelpijn ook gepaard met andere klachten. Je kunt bijvoorbeeld een virus hebben, zoals het griepvirus, maar je kunt ook gewoon last hebben van een lagere weerstand.  

Symptomen keelpijn

Heb je last van geïrriteerde luchtwegen of een pijnlijke keel? Keelpijn kun je herkennen aan een aantal symptomen:

 • Opgezwollen klieren en dikke slijmvliezen
 • Droge mond en keel 
 • Pijn tijdens het slikken 

Keelpijn en het coronavirus

Eén van de meest voorkomende symptomen van het coronavirus is keelpijn of droge hoest. Het coronavirus kan namelijk vaak klachten met zich meebrengen die variëren van een onschuldig voelende verkoudheid, tot ernstige longontsteking. Heb je tijdens de coronapandemie last van keelpijn, verkoudheid of benauwdheid? Laat je dan testen. Door je te laten testen weet je of jij het coronavirus hebt, of dat de keelpijn andere oorzaken heeft. 

Oorzaken van keelpijn

Keelpijn kent meerdere mogelijke oorzaken. Als je zeker weet dat je het coronavirus niet draagt en toch last hebt van keelpijn, kunnen dit de mogelijke oorzaken zijn: 

 • Verkoudheid
 • Griepvirus
 • Je stem overbelasten
 • Roken
 • Allergieën en hooikoorts
 • Airco
 • Droge lucht en seizoenswisselingen
 • Ziekte van pfeiffer
 • Bacteriën

Verkoudheid

Ben je verkouden? Dan kun je ervan uitgaan dat je slijmvliezen ook gaan zwellen. Verkoudheid is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van een droge keel of keelpijn. Wil je hier meer over weten en wat je er aan kunt doen om het te behandelen of voorkomen? Lees dan ons artikel over verkoudheid.

Griepvirus

Heb je griep? Dan is de kans groot dat je ook last van keelpijn krijgt. Griep is namelijk een virus dat invloed heeft op je slijmvliezen. Andere klachten die hierbij horen zijn meestal koorts, hoofdpijn en temperatuurswisselingen. Ook kun je last krijgen van spierpijn. Meer weten? Lees dan ons artikel over het griepvirus.

Je stem overbelasten

Je kent het wel: je hebt te veel gelachen, of te hard en te lang geschreeuwd of gezongen. Het gevolg? Je stembanden en slijmvliezen raken hierdoor geïrriteerd en hebben vaak keelpijn tot gevolg. Je krijgt last van een schorre stem en een droge mond en slikken doet pijn. Wees dus zuinig op je stem! 

Roken

Roken is slecht voor je longen en luchtwegen. Bovendien tast het je weerstand aan. Het is dus logisch dat het ook voor keelpijn en geïrriteerde slijmvliezen kan zorgen. Zeker als je al een virus hebt, is het sterk af te raden om door te gaan met roken. 

Allergieën en hooikoorts

Bij allergieën en hooikoorts is het gebruikelijk dat je klieren gaan opzetten. Naast een geïrriteerde huid, verkoudheid en rode ogen kan je dus ook heel goed keelpijn krijgen! Huisstof, pollen en dierenharen zijn hier vaak de oorzaak van. 

Airco

Ook een airco is funest voor je keel. Koude lucht is namelijk droog. Als er constant droge lucht wordt gecirculeerd, is de kans groot dat je daar keelklachten van krijgt. Daarbij worden de filters in airco’s vaak niet goed onderhouden en schoongemaakt. Het gevolg? De filters houden veel bacteriën en schimmels vast, die daardoor sneller in je luchtwegen terecht komen. 

Droge lucht en seizoenswisselingen

Tijdens de winter zijn mensen vaak vatbaarder voor keelpijn. Koudere temperaturen zijn vaak droger dan in de andere seizoenen. Ook de verwarming in huis zorgt voor veel droge lucht met keelpijn als gevolg. Zorg dus extra goed voor je weerstand tijdens de koudere maanden! 

Ziekte van pfeiffer

Pfeiffer kan lang doorzeuren en heeft sterke invloed op je weerstand en energie. Die lagere weerstand zorgt er voor dat je ook sneller vatbaar bent voor geïrriteerde slijmvliezen en keelpijn. Ook met de ziekte van Pfeiffer is het dus extra belangrijk te letten op een gezonde voeding en levensstijl, ter ondersteuning van je weerstand. Lees verder over de ziekte van Pfeiffer.

Bacteriën

Door bepaalde bacteriën kun je ook last krijgen van je keel. Deze infecties zorgen voor pijn en voelen vaak scherp aan. Bacteriële infecties die voor keelpijn zorgen gaan vaak samen met oorpijn of andere kwalen.

Snel van keelpijn afkomen?

Tuurlijk wil je het liefst zo snel mogelijk weer pijnvrij zijn. De volgende tips helpen om snel van je keelpijn af te komen: 

 • Drink voldoende water. Door veel water te drinken zorg je voor hydratatie en dat is belangrijk voor je lichaam, zeker als je ziek bent. Bovendien spoel je zo bacteriën in je pijnlijke keel weg! 
 • Neem keelpastilles en zuigtabletten tegen keelpijn. Ook dit helpt je keel te hydrateren. Ook zitten hier verzachtende middelen in, zoals honing, die helpen je keel te smeren. Ga bijvoorbeeld voor Strepsils of onze Kruidvat Honing & Citroen Zuigtabletten.
 • Gebruik een keelspray, zoals Coldner Keelspray. De spray bemoeilijkt de aanhechting van bacteriën en virussen aan je keelslijmvlies. Hiermee belemmer je de groei van bacteriën in je keel en de verspreiding van virussen.
 • Zorg voor voldoende slaap. Je lichaam heeft namelijk extra hersteltijd nodig. Slaap minimaal 8 uur per nacht.
 • Geef je stem rust. Probeer bij keelpijn zo min mogelijk gebruik te maken van je stem.
 • Slik paracetamol om de pijn te verzachten.
 • Stomen helpt ook tegen keelpijn en verkoudheid. Hang je hoofd boven een bak kokend heet water met een handdoek erover heen.

Ben je nog steeds niet van je keelpijn af? Als de keelklachten langer dan 10 dagen aanhouden, is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Maandlenzen: wat zijn de voordelen?
close

Next Article

Te hoog cholesterol: wat kun je doen?