Kruidvat Blog

Waarom oorsmeer uit je oor peuteren niet helpt tegen jeuk in je oor

oorsmeer-header

Lekker in je oor krabben? Beter van niet.

Het kan je helemaal gek maken: jeuk in de oren. Het liefst wil je even lekker uitgebreid krabben. Met een wattenstaafje, een pen of een haarspeldje bijvoorbeeld. Daarmee haal je dan meteen een boel oorsmeer weg. Dat zal wel de oorzaak zijn van de jeuk…toch? Nee dus. Oorsmeer beschermt je oor juist en je moet het in veel gevallen dus lekker laten zitten. Door het weg te halen kan de jeuk juist erger worden. Hier lees je wat je wel kunt doen.

oorsmeer-rondsfeerbeeld

Wat is oorsmeer precies?

Oorsmeer, ook wel oorwas of cerumen genoemd, wordt gemaakt door kliertjes in het buitenste deel van je gehoorgang. We vinden oorsmeer vaak beetje een smerig en onhygiënisch, maar dat is het zeker niet. In tegendeel: oorsmeer beschermt je oren tegen onder andere vocht, vuil, stof, insecten, bacteriën en schimmels. Onderweg naar buiten neemt je oorsmeer alles mee dat niet in je gehoorgang thuishoort. Ook houdt oorsmeer de zuurgraad van de huid in je oor op peil en zorgt het ervoor dat de kwetsbare huid van je gehoorgang niet uitdroogt.

Wat gebeurt er als je in je oor peutert?

Hoe vaker je in je oor peutert met bijvoorbeeld een wattenstaafje, hoe meer beschermend oorsmeer je kwijtraakt. Hierdoor is de kans op infecties in je oor groter, en daardoor krijg je juist jeuk. Ook kan je door in je oor te peuteren de huid van je gehoorgang beschadigen, waardoor deze geïrriteerd raakt, wat ook weer jeuk veroorzaakt. Jeuk in je oor ontstaat dus niet door oorsmeer, maar door infecties en/of een geïrriteerde gehoorgang.

Wat ook kan gebeuren als je met een wattenstaafje in je gehoorgang gaat, is dat je het oorsmeer verder in je oor duwt. Hierdoor kan een oorsmeerprop ontstaan, die weer een grotere kans geeft op ontstekingen en dus op jeuk.

Moet ik dus geen wattenstaafjes meer gebruiken?

Een wattenstaafje is een prima middel om je oorschelp mee schoon te maken; je haalt er het zichtbare oorsmeer mee weg. Maar de binnenkant van je oor reinigt zichzelf wel. Afblijven dus.

Wat doe je dan wel tegen jeuk in je oren?

Het is dus het best om je oren zelf het werk te laten doen. Maar als je regelmatig jeuk hebt en/of last van oorsmeerproppen, kan een oorspray uitkomst bieden. Een oorspray respecteert de huid van je gehoorgang maar verwijdert wel vuil, bacteriën en stof uit je oren waardoor de geïrriteerde of ontstoken huid zich kan herstellen.

Tip: Otalgan Oorspray 2-in-1 verlicht jeuk in je oor die veroorzaakt is door een ontsteking van je huid of een allergie. De spray verzacht de droge huid in je gehoorgang en ondersteunt het herstelproces. Ook reinigt de spray je gehoorgang.

Bij regelmatig gebruik helpt Otalgan Oorspray 2-in-1 om de frequentie van ontstekingen van de gehoorgang te verminderen. Daarnaast helpt de spray om vorming van oorsmeerproppen tegen te gaan.

Otalgan Oorspray is vrij van conserveermiddelen en bevat 100% natuurlijke ingrediënten. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Ben jij benieuwd naar ons hele Otalgan assortiment? Ga dan snel naar de webshop! 

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Wat moet je doen als je aambeien hebt?
close

Next Article

Wanneer is een koortslip besmettelijk?