Kruidvat Blog

Hoe verslavend is een neusspray?

headerbeeld-neusspray-verslavend

Hoe kom je van een neussprayverslaving af?

Gebruik jij bij een verstopte neus ook altijd een neusspray? Heb je dan de bijsluiter wel eens goed gelezen? Hierin staat dat je de neusspray niet te lang mag gebruiken. Een neusspray kan namelijk verslavend werken. We hebben voor je uitgezocht hoe verslavend een neusspray is en hoe je van deze verslaving afkomt.

Onze tip: Probeer Otrivin zoutoplossing. Het helpt bij een verstopte neus en doordat het een zoutoplossing is , werkt deze niet verslavend.

De kracht van xylometazoline

In veel neussprays zit de stof xylometazoline. Deze stof laat de bloedvaten in je neus samentrekken en vermindert zo de productie van slijm. Hierdoor neemt de zwelling af en kun je weer vrij ademen. Deze stof werkt dus erg krachtig, maar daar ligt ook het gevaar.
Als je de neusspray te lang gebruikt, kan xylometazoline je neusslijmvlies beschadigen. Het vlies blijft dan gezwollen, waardoor je neus continu verstopt blijft. Het enige wat dan nog helpt, is neusspray gebruiken. En dat betekent dat je verslaafd bent.

sfeerbeeld-neusspray-verslavend

Wat nu?

Moeten we dan geen neussprays meer gebruiken? Zeker wel! Een neusspray helpt je namelijk bij een neusverkoudheid. Neem bijvoorbeeld de neusspray van Otrivin. Deze neusspray laat je slijmvliezen slinken en de zwelling neemt af binnen 2 minuten en tot 12 uur lang. Bovendien worden je neusholtes gereinigd en het neusslijmvlies gehydrateerd. Otrivin heeft een verzachtend effect. En daar ben je heel blij mee als je neus verstopt zit! Je kunt deze dan ook met een gerust hart gebruiken, maar volg wel het advies in de bijsluiter op. Na 7 dagen moet je ermee stoppen.

Verslaafd? Zo kick je af!

Ben je toch verslaafd geraakt aan de neusspray? Als je de spray niet meer gebruikt, voel je je benauwd en slaap je waarschijnlijk minder goed. Als je stopt, zijn de eerste dagen het zwaarst. Maar na een paar dagen slinkt het neusslijmvlies en kun je weer vrijer ademen.
Vind je in één keer stoppen te lastig? Dan zijn er ook alternatieven:

  • Gebruik de neusspray nog maar in één neusgat. Je kunt dan wel vrij ademen maar kickt ook langzaam af. Als je merkt dat het neusgat waarin je de spray niet gebruikt minder verstopt raakt, kun je helemaal met de neusspray stoppen.
  • Spray elke dag een beetje minder.
  • Een zoutoplossing is gelukkig niet verslavend.

Ben je benieuwd naar ons hele Vitaminen & Supplementen assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

7 tips bij beginnende keelpijn
close

Next Article

Hoesten is goed voor je!