BLOG Kruidvat

Droge keel door het dragen van een mondkapje? Dit kun je doen!

Een mondkapje dragen is de meest zichtbare maatregel tegen het coronavirus. Het dragen ervan is niet altijd even prettig en brengt soms zelfs wat ongemakken met zich mee. Eén daarvan is een droge keel. Ontdek hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.

Waarom krijg je een droge keel als je een mondkapje draagt?

Als je een mondmasker kort draagt, heb je er meestal weinig last van. Maar moet je het een paar uur of misschien zelfs een hele dag dragen, dan voelt dit vaak wat ongemakkelijk. Als je een mondkapje ophebt, adem je namelijk vaker door je mond. Hierdoor drogen je slijmvliezen sneller uit en kun je een droge mond of keel krijgen.

Tips bij een droge keel door het dragen van een mondkapje

De belangrijkste tip is om rustig te ademen en niet te hard te praten. Draag je langere tijd een mondkapje, dan is het ook belangrijk om tussendoor genoeg te drinken. Denk er dan wel om dat je bij het afzetten van het mondmasker, alleen de touwtjes vastpakt en niet het masker zelf. Lees hier meer over het juiste gebruik van een mondkapje.

Ook de volgende tips kunnen helpen om een droge mond en keel door een mondkapje te verminderen:

1.     Zorg ervoor dat je duidelijk praat. Het is misschien een beetje gek om met een mondkapje op te praten. Door het masker ben je minder goed verstaanbaar. Houd hier rekening mee en voorkom dat je elke keer moet herhalen wat je hebt gezegd. Veel praten kan namelijk zorgen voor een droge keel.

2.     Rook niet. Roken droogt je keel uit en irriteert je stembanden. Moet je een hele dag met een mondkapje op werken? Rook dan niet tussendoor of nog liever: zie het als een goede gelegenheid om te stoppen met roken (link).

3.     Zuig op een keelpastilles. Dit zorgt dat je keel vochtiger is. Plak de pastille tegen je gehemelte en zuig hem langzaam op.

Kies bijvoorbeeld voor Isla Medic Acute Citrus-Honing Keelpastilles* of Isla Medic voice keelpastilles*. Deze ondersteunen bij keelklachten, zoals kortdurende heesheid. Ook beschermen de pastilles de slijmvliezen in de mond- en keelholte en verminderen ze irritaties in de keel.

 * Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

FFP2 mondkapjes

Kruidvat FFP2 mondkapjes kunnen vaste en vloeibare deeltjes die in de lucht hangen, filteren met een filterefficiëntie van meer dan 94%. De mondkapjes zijn getest op bescherming tegen deeltjes van minimaal 0,6 micrometer. Ze voldoen aan de EU-norm.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Alles over vaginale afscheiding
close

Next

Kan stress acute diarree veroorzaken? Check o...