BLOG Kruidvat

Jeuk in je oren? Je bent niet de enige!

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 09/11/2022

Jeuk in je oren? Je bent niet de enige!

Heb jij last van jeuk in je oren? Dan ben jij echt niet de enige. Jeuk in de oren is één van de meest voorkomende oorklachten. Dit kan een gevolg zijn van overmatige oorsmeer. Heb jij voor de jeuk een creatieve oplossing gevonden zoals pulken met een pen, je sleutel of de achterkant van een theelepel? Stop hier dan mee en lees snel verder. Deze creatieve oplossingen zijn geen goed idee. In deze blog lees je hoe je de kans op jeuk kunt verkleinen.

Hoe ontstaat overmatig oorsmeer?

Oorsmeer heeft in principe een goede functie. Het beschermt je gehoorganghuid tegen uitdroging en vangt stof en vuil op. Zo kunnen deze schadelijke stoffen niet verder in je gehoorgang terecht komen en schade veroorzaken. Een creatieve oplossing zoals het gebruiken van een haarspeld tegen jeuk, kan ertoe leiden dat je gehoorgang meer oorsmeer gaat aanmaken. Andere oorzaken van overmatig oorsmeer zijn het gebruik van oordoppen, het dragen van een gehoorapparaat en het hebben van een smalle gehoorgang.

Is een wattenstaafje een goede oplossing?

Hoe zacht wattenstaafjes ook lijken, ze duwen het oorsmeer verder naar binnen in plaats van het te verwijderen. Dit kan leiden tot diverse klachten. Dit is ook de reden waarom we  het gebruik van wattenstaafjes afraden.

Wat werkt dan wel?

Je kunt overmatig oorsmeer dagelijks weghalen met een zakdoekje of washandje. Droog je oren ook goed na het douchen en zwemmen. Daarnaast zijn er ook producten te koop die kunnen helpen.

 • Audispray Adult Oorhygiëne Oorspray*: Audispray Adult Oorhygiëne Oorspray is een reinigende oorspray om de vorming van oorsmeerproppen te vorkomen. Deze spray kan vanaf 12 jaar gebruikt worden.
 • Otalgan Oorspray*,**: Otalgan Oorspray is een zeezoutoplossing, die zorgt dat het oor wordt gereinigd en bijdraagt aan een goede oorhygiëne.

 • Audispray Adult Oorhygiëne Oorspray*: Audispray Adult Oorhygiëne Oorspray is een reinigende oorspray om de vorming van oorsmeerproppen te vorkomen. Deze spray kan vanaf 12 jaar gebruikt worden. Otalgan Oorspray*,**: Otalgan Oorspray is een zeezoutoplossing, die zorgt dat het oor wordt gereinigd en bijdraagt aan een goede oorhygiëne. A. Vogel Oorsmeerspray*, **. De spray verzacht oorsmeer en bevordert zo de natuurlijke afvoer ervan. Overmatig oorsmeer wordt op die manier voorkomen. Bij regelmatig gebruik gaat de spray het ontstaan van een oorsmeerprop, die een verstopt gevoel in je oor kan geven, tegen.
 • Liever oorsmeerdruppels? De oorsmeerdruppels van A. Vogel*, ** bevorderen de natuurlijke afvoer van oorsmeer en voorkomen overmatig oorsmeer, wat zorgt voor een goede oorhygiëne. Bij regelmatig gebruik kun je een oorsmeerprop voorkomen.
 • *Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

  Blijf je klachten houden? Maak dan een afspraak met je huisarts.

  left arrow left arrow
  Showing > of results
  close

  Previous

  Droge handen: tips tegen schrale handen
  close

  Next

  Bloedsuikerspiegel: wat is het en hoe voorkom...