
Sommige mensen zweren erbij: duct tape. Dit zilverkleurige plakband is de ideale klushulp en kan op veel manieren worden gebruikt. Zelfs bij de behandeling van wratten! Waar voor sommige mensen andere behandelmethoden niet werkten, had duct tape wel succes. Ontdek hoe dat kan!
Niet gevaarlijk, wel vervelend
Een virus is de boosdoener bij wratten. Kom je hiermee in aanraking, dan krijg je goedaardige gezwelletjes op de huid. In ruimtes waar veel mensen met blote voeten lopen, zoals zwembaden en gymzalen, verspreidt het virus zich makkelijk. Wratjes zijn niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Ook zien ze er niet mooi uit en het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf.
Duct tape bij wratten
Als je duct tape wil gebruiken bij wratten knip dat een stuk af en plak dat op de wrat. Laat deze ‘pleister’ een week zitten en vijl hierna met een eeltvijl of puimsteen de wrat zoveel mogelijk weg. Laat de wrat daarna 1 dag luchten voor je een nieuw stuk duct tape aanbrengt. Dit herhaal je totdat de wrat helemaal weg is.
Het is niet precies bekend waardoor dit zou kunnen werken. Waarschijnlijk veroorzaakt de lijm in de duct tape een reactie, waardoor de wrat verdwijnt.

Andre behandelmethodes bij wratten
Er zijn verschillende methodes voor de behandeling van wratjes. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij:
- Met een nagelvijl of puimsteen kun je de wrat wat afvijlen. Vaak wordt deze methode als voorbehandeling voor een andere methode gebruikt. De wrat wordt zo kleiner. Laat de wrat voor de behandeling eerst even weken zodat deze zachter wordt.
Let op: gebruik de vijl of puimsteen hierna niet meer bij andere mensen. Zo voorkom je dat zij ook een wratje krijgen.
- Je kunt de wrat bij de huisarts laten aanstippen met vloeibare stikstof. De wrat ‘valt’ hierdoor als het ware na een aantal dagen van de huid. Soms is het nodig om deze behandeling een paar keer te herhalen.
- Als alle andere methoden niet werken, kan de huisarts of huidspecialist de wrat uit de huid lepelen. Ook kun je de wrat laten wegbranden met bijvoorbeeld een laser.
- Wachten is eveneens een optie. Wratten verdwijnen namelijk vaak vanzelf. Helaas kan dit wel een paar jaar duren, dus je moet geduld hebben.
3 extra tips bij de behandeling van wratten
Tip 1:
Geen duct tape in huis? Om wratten te behandelen kun je de Kruidvat Wrattenpen* gebruiken. Het is een afsluitbare pen met kwastje (met 2 ml wrattencollodion). Je kunt wrattenpen gebruiken voor wratten op je handen, voeten en op de rest van je lichaam. Het werkzame bestanddeel van de Kruidvat Wrattenpen is salicylzuur (178 mg/ml) dat de hoornlaag van je huid losweekt. Salicylzuur is bewezen effectief tegen wratten.
Tip 2:
Je kunt ook kiezen voor de Wortie Wratten en Voetwratten verwijderaar*. De Wortie Wratten & Voetwratten Verwijderaar is geschikt voor de behandeling van nieuwe wratten en voetwratten. De Wortie Wratten & Voetwratten Verwijderaar is eenvoudig in gebruik. De wrattenverwijderaar bevriest alleen de wrat, dus de omringende huid wordt niet beschadigd. Het busje bevat 50 ml vloeibaar gas (dimethyl ether) en heeft een metalen punt waarmee je de wrat kunt bevriezen.
Tip 3:
Gebruik Formule W Wrattentinctuur**. Dit is een aanstipvloeistof die wordt gebruikt voor de behandeling van wratten. De tinctuur is geschikt voor kinderen. Gebruik het bij kinderen tot 4 jaar wel voorzichtig. De werkzame stof is salicylzuur.
* Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
** Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.