Kruidvat Blog

Is voetschimmel altijd besmettelijk?

Header_ Is voetschimmel altijd besmettelijk

Hoe besmettelijk is voetschimmel?

Voetschimmel klinkt vies en als iets dat je niet wilt oplopen. Letterlijk, want deze schimmel komt vaak in je huid doordat je op een oppervlakte loopt waar schilfertjes van iemand anders zijn voetschimmel liggen. Maar hoe groot is de kans eigenlijk dat je dan ook voetschimmel krijgt? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Voetschimmel is makkelijk overdraagbaar

Het antwoord op de vraag of voetschimmel besmettelijk is, is eigenlijk heel simpel: ja. Voetschimmel is namelijk makkelijk overdraagbaar. Je hebt vaak schilfertjes op je huid en ook laat de schimmel zogeheten schimmelsporen los. Als je met je blote voeten op een oppervlakte loopt, laat je ze achter en kan een ander ze aan zijn of haar voeten krijgen. En het slechtste nieuws is, die schilfertjes en sporen kunnen daar tot wel een jaar lang overleven!

Hoe groot is de kans dat je voetschimmel krijgt?
Belangrijker is de vraag hoe groot de kans is dat deze schimmels ook daadwerkelijk je huid infecteren en voetschimmel veroorzaken. Dat hoeft namelijk niet. Maar als je voeten de hele dag op een warme, vochtige en donkere plaats zitten, zoals in dichte schoenen, krijgt de schimmel de kans om snel te vermenigvuldigen en zo de huidinfectie te veroorzaken. Ook weet de schimmel je huid makkelijker binnen te dringen als je een wondje of huidirritatie hebt.

Sfeerbeeld - Is voetschimmel altijd besmettelijk

Heb je al een keer voetschimmel gehad? Dan is je huid vatbaarder voor het oplopen van deze infectie. Ook blijven er vaak schilfertjes en schimmelsporen achter in je sokken en schoenen waardoor je jezelf opnieuw kunt infecteren. Om er zeker van te zijn dat je niet jezelf besmet, is het daarom goed om een speciale voetschimmelspray of -poeder in je sokken of schoenen te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor Daktarin Voetschimmel Strooipoeder.

Wil je de kans op voetschimmel zo klein mogelijk houden? Volg dan ook deze tips:

  • Was je voeten met alleen water of gebruik een pH-neutrale zeep.
  • Spoel je voeten goed af na het inzepen. Zo voorkom je dat er zeepresten tussen je tenen blijven zitten.
  • Droog je voeten en tussen je tenen goed af met een schone handdoek.
  •  Draag elke dag schone sokken van katoen of wol.
  •  Draag niet elke dag dezelfde schoenen en vermijd schoenen van rubber of plastic.
  •  Ga je naar het zwembad, de sauna of openbare douches? Trek dan een paar slippers aan.

Heb je toch voetschimmel gekregen en wil je weten hoe je deze behandelt? Lees dan Voetschimmel: dit doe je eraan!

close

Previous Article

Prostaatpraat: 4 feiten én 3 tips
close

Next Article

Zo voorkom je buikgriep