BLOG Kruidvat

Last van zweetvoeten? Zo voorkom je ze!

Read time: 2 minutes
Posted on: 22/06/2022

Durf jij je schoenen nauwelijks uit te trekken aan het einde van de dag of in het bijzijn van anderen, omdat je je zorgen maakt over de geur van je voeten? Je bent niet de enige hoor! Veel mensen hebben last van zweetvoeten. Er zijn verschillende oorzaken voor zweetvoeten en gelukkig ook verschillende dingen die je ertegen kunt doen.

Waarom stinken zweetvoeten?
Veel mensen denken dat zweet de oorzaak is van stinkende voeten, maar dat is niet het geval. Zweet ruik je namelijk in principe niet. De bacteriën op de huid van de voeten zijn de schuldige. Deze kunnen zweet omzetten in stoffen die een sterke geur hebben.

Oorzaken van zweetvoeten
Het is eigenlijk heel simpel: de oorzaak van zweetvoeten is de aanmaak van zweet door zweetkliertjes in je voeten. En dat gebeurt bij iedereen in meer of mindere mate. Bovendien beïnvloeden verschillende factoren de aanmaak van zweet:

  • Het type schoenen dat je draagt
  • Erfelijkheid
  • De overgang
  • Een infectie
  • Bepaalde ziekten
  • Medicijngebruik
  • Spanning

Zo voorkom je zweetvoeten!
Heb je weleens last van zweetvoeten? Je bent niet de enige! Met deze tips kun je zweetvoeten voorkomen.

1.     Draag katoenen of wollen sokken.
Dat klinkt súperouderwets, maar deze natuurlijke materialen absorberen vocht. En je doet het vast wel, maar toch even voor de zekerheid: trek elke dag een schoon paar sokken aan.

2.     Gebruik een deo voor je schoenen!

Je kunt schoendeodorant gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor Gehwol Schoen en Voet Deodorant voor hygiënische frisheid. Goed om te weten: deze spray werkt ook schimmelwerend. ). Je kunt ook gaan voor een schoenspray. Bijvoorbeeld Scholl Fresh Step Deodorant Schoenenspray. Deze schoenenspray neutraliseert voetgeurtjes 24 uur lang en houdt je voeten droog.  

3.     Voorkom zweten

Met Odaban Antitranspirant Spray voorkom je overmatig zweten. Deze effectieve spray biedt 24-uurs bescherming voor mensen met een normale tot (sterk) verhoogde zweetuitscheiding. 

4.     Draag open schoenen

Draag goed ventilerend schoeisel zoals slippers, sandalen of leren schoenen. Nylon en rubberen schoenen ventileren slecht. Daarnaast is het goed om te wisselen en verschillende paren schoenen te dragen.

5.     Draag inlegzolen

Inlegzolen zijn minder suf dan je denkt. Ze zitten comfortabel én hebben nog een groot voordeel. Ze nemen namelijk vocht op, waardoor je voeten beter kunnen ademen. Inlegzolen zijn er voor iedereen en voor elk paar schoenen! Bijvoorbeeld:

Houd je last van zweetvoeten? Neem dan contact op met je huisarts.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Kan stress acute diarree veroorzaken? Check o...
close

Next

Kriebelhoest of vastzittende hoest: dit is he...