Kruidvat Blog

5 oorzaken van pijnlijke voeten

voetproblemen

Wat kan je doen tegen pijnlijke voeten?

Je voeten hebben het zwaar. Ze ondersteunen je lichaam de hele dag bij het lopen en houden het in balans. Maar toch stoppen we ze in mooie, maar oncomfortabele schoenen. Geen wonder dat ze het niet makkelijk hebben. Slecht passende schoenen, een slechte houding of beide zijn vaak de oorzaak van pijnlijke voeten. Hieronder vind je de meest voorkomende voetproblemen en wat je eraan kunt doen.

Oorzaak 1: hielspoor

Heb je pijn in je hiel of een stekende pijn onder je voet? Dan kan je last hebben van hielspoor. Hielspoor betekent dat het peesblad in je voet geïrriteerd is door te veel druk of het doorzakken van de voet. Dit kan heel pijnlijk zijn. Een ondersteunde inlegzool van een stevig materiaal kan helpen, doordat de voet meer stabiliteit krijgt.

Oorzaak 2: doorgezakte voeten

Als je voetboog doorzakt, heb je last van een platvoet. Normaal raken alleen je tenen, je hiel, de buitenkant en de bal van je voet de grond. Kijk maar eens naar je voetafdruk als je natte voeten hebt. Bij doorgezakte voeten raakt ook de voetboog (bijna) de grond. Dit kan komen doordat de banden zwakker worden naarmate je ouder wordt of door overgewicht. Een inlegzool die de voetboog ondersteunt is de beste oplossing.

Oorzaak 3: eelt

Eelt ontstaat vaak door wrijving van de huid bij slecht passende of oncomfortabele schoenen. Bij eelt is de opperhuid verdikt. Een kleine hoeveelheid eelt is een goede bescherming, maar bij te veel eelt ontstaan problemen. Je kunt eelt voorkomen door de pasvorm van je schoenen te verbeteren met een inlegzooltje. Eelt kun je ook verwijderen met onze Kruidvat eeltsokken. Een speciale gel maakt de harde huid direct los en bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Zo heb je snel weer zachte voeten. Tip! Heb je last van eelt? Laat je voeten dan weken in een heerlijk voetenbadje. Vijl of rasp hierna het overtollige eelt voorzichtig weg. Gebruik voor je voetbadje bijvoorbeeld de heerlijke Kneipp voetbadkristallen!

voetproblemen pijn

Oorzaak 4: likdoorns

Een likdoorn is een pijnlijke eeltverdikking. De eeltpit groeit naar binnen waardoor een cirkelvormige likdoorn ontstaat. Iedereen kan een likdoorn krijgen. Vaak ontstaat een likdoorn door te veel druk van slecht passende schoenen of een afwijkende stand van je voeten. Inlegzolen gemaakt van gel zijn dan een goede keuze. Ze absorberen schokken en halen de druk van pijnlijke delen van je voet. Nog een aanrader: Hansaplast likdoornpleisters verlichten direct de pijn zodat je weer door kunt. En ze helpen de likdoorn te verwijderen met behulp van salicylzuur.

Oorzaak 5: hamertenen

Als je tweede, derde of vierde teen in het midden buigt en hierdoor extreem krom staat, heb je een hamerteen. Een hamerteen kan heel pijnlijk zijn en kan je zelfs uit balans brengen. Vaak ontstaan ze door te krappe schoenen of door slijtage. Een inlegzooltje van gel helpt de druk te verminderen en je voet beter te ondersteunen.

Tip! Andere afwijkende standen van je tenen zijn soms ook heel pijnlijk. Draag nooit te kleine schoenen. Dit veroorzaakt pijn aan je tenen en kan de stand van je tenen zelfs veranderen.

Verzorg die kanjers van voeten!

Het zijn natuurlijk kanjers, die voeten van je. Ze brengen je van hot naar her en hebben het soms best zwaar. Een beetje extra voetverzorging kan geen kwaad. Weet je trouwens dat je met een uitgebreide voetverzorging ook aan je innerlijk werkt? Niet voor niets werkt een voetmassage ontstressend en voel je je na zo’n massage helemaal zen! Bekijk ook hoe je zelf een uitgebreide pedicurebehandeling thuis kunt doen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Taboe: kalknagels
close

Next Article

Zo voorkom je blaasontsteking