BLOG Kruidvat

Droge handen: tips tegen schrale handen

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 08/11/2022

Droge handen: tips tegen schrale handen

Veel mensen hebben last van een droge huid op hun handen, zeker in de winter of wanneer je je handen regelmatig wast. Heb je droge, gebarsten of ruwe handen? Dan is het goede nieuws dat dit in de meeste gevallen makkelijk te verhelpen is. Hier lees je alles over schrale, droge handen en wat je ertegen kunt doen.

Wat zijn droge handen?

Droge handen zijn handen waarvan de huid uitgedroogd is. Het huidoppervlak op je handen krijgt nogal wat te verduren. Je wast het regelmatig, steekt het in een sopje om je huis schoon te maken en stelt het bloot aan allerlei weersomstandigheden. Hierdoor kan je huid trekkerig, ruw en schraal aanvoelen.

Gezonde huid bestaat uit een juiste hoeveelheid vocht en vetten. Als de hoeveelheid vetten afneemt, houdt de huid van je handen het vocht niet meer goed vast en droogt je huid uit. Ze wordt minder elastisch en voelt trekkerig en ruw aan. In extreme gevallen kan de huid van je handen zelfs pijn doen en beschadigd raken. In dat geval heb je extreem droge handen.

Extreem droge handen

Als je last hebt van zeer droge handen kunnen je handen pijn doen en kun je last hebben van kloofjes. De huid van je handen is dan zo uitgedroogd dat ze beschadigd is. In dat geval is het belangrijk om hier direct wat aan te doen en, indien nodig, advies te vragen aan je huisarts.

Wat zijn de symptomen van droge handen?

Begint de huid op je handen wat te trekken en jeuken ze? Grote kans dat je ruwe handen hebt. Je herkent droge handen aan de volgende symptomen:

 • Je huid voelt strak en trekkerig aan
 • Je huid voelt ruw en schraal aan
 • Je huid kan gaan schilferen en/of vervellen
 • Je huid jeukt
 • Je huid kleurt rood
 • Je huid krijgt scheurtjes en kloofjes en kan zelfs gaan bloeden

Wat is de oorzaak van droge handen?

Meestal worden je handen droog door oorzaken van buitenaf. Hierdoor wordt de laag met huidvetten aangetast en ontstaat een vochttekort in je huid. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van uitgedroogde handen:

 • Het weer
 • Water
 • Schoonmaakmiddelen
 • Huidaandoeningen

Het weer

Als het buiten kouder wordt, wordt je huid vaak wat droger. Er zit dan minder vocht in de lucht waardoor je sneller last hebt van droge handen. Dit is dan ook een typisch herfst- en winterkwaaltje. Ook in huis daalt de luchtvochtigheid vaak doordat je de verwarming aan hebt staan en dat voel je aan je handen.

Water

Als je veel met je handen in het water zit, drogen ze sneller uit. De vetten worden dan van je huid afgespoeld. Dit betekent dat de huid van je handen snel ruw en schraal wordt als je vaak je handen wast, veel schoonmaakt of werk hebt waarbij je handen veel in contact komen met water.

Douche je graag lang en heet? Dan heeft dit ook invloed op de conditie van je huid. De hoge temperatuur en het water vergroten de kans op uitgedroogde handen. Het is dus beter om niet te lang te douchen en de temperatuur iets lager te zetten.

Schoonmaakmiddelen

Maak je veel schoon? Houd er dan rekening mee dat niet alleen het water, maar ook de schoonmaakmiddelen de huid van je handen kunnen irriteren en uitdrogen. We raden je daarom aan om (rubberen) handschoenen te dragen om zo de huid van je handen te beschermen.

Ook middelen als zeep, shampoo en doucheschuim kunnen ervoor zorgen dat je huid droog wordt. Probeer het gebruik van deze middelen dus te beperken.

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen, zoals eczeem, kunnen ook droge handen veroorzaken.

Wat kun je doen tegen droge handen?

Schrale handen zijn heel vervelend. Gelukkig kun je er wat aan doen! Deze tips helpen je wanneer je droge handen hebt:

 1. Was je handen met warm, maar niet met heet water
 2. Hydrateer je handen regelmatig
 3. Beperk het gebruik van zeep, shampoo en badschuim
 4. Draag handschoenen bij het gebruik van schoonmaakmiddelen
 5. Zorg voor een goede luchtvochtigheid
 6. Drink elke dag voldoende water

Was je handen met lauwwarm, maar niet met heet water

Warm water voelt heerlijk aan op je handen, zeker als het buiten koud is. Maar als je je handen met te warm water wast, worden de natuurlijke vetten van je huid verwijderd waardoor je handen droog kunnen worden. Dus ga de volgende keer dat je je handen wast voor een paar graden minder.

Hydrateer je handen regelmatig

Droge handen zijn vaak het gevolg van een gebrek aan hydratatie. Breng daarom regelmatig een  handcrème aan zoals de Biodermal P-CL-E Voedende Handcreme. Deze hydrateert en voedt de huid. Gebruik een hydraterende crème nadat je je handen hebt gewassen. Vermijd hierbij wel crèmes met veel parfum.

Beperk het gebruik van zeep, shampoo en badschuim

Door zeep, shampoo en badschuim te gebruiken willen we onszelf schoonmaken. Let wel op: ze kunnen de beschermende vetlaag op je huid wegspoelen, waardoor onder andere droge handen kunnen ontstaan. Probeer het gebruik van deze middelen dan ook zoveel mogelijk te beperken.

Draag handschoenen

Als je in een omgeving werkt waar je je handen vaak moet onderdompelen in water, is het een goed idee om altijd rubberen handschoenen te gebruiken zodat de natuurlijke vetten van je huid niet worden aangetast. Behaaglijke handschoenen houden je in de winter niet alleen lekker warm, maar zorgen er ook voor dat je handen minder snel uitdrogen als het buiten koud en droog is.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Droge, schrale handen komen vooral voor in de herfst en winter. De luchtvochtigheid is dan namelijk laag. Je kunt de luchtvochtigheid in huis op peil houden door regelmatig te ventileren en een bakje water op de verwarming te zetten. Zo help je je handen.

Drink elke dag voldoende water

Wil je je huid van binnenuit een handje helpen? Zorg er dan voor dat je elke dag voldoende water drinkt. Dit houdt je lichaam gehydrateerd en de vochtbalans van je huid op peil.

Extra tip: Soms zijn droge handen echt niet te voorkomen. Daarvoor is er de Bepanthen Handcrème. Deze fijne crème met provitamine B5 (dexpanthenol) beschermt en verzacht je handen. Daarnaast helpt de crème bij het huidherstel van je droge, ruwe en beschadigde* huid. Je handen worden weer soepel en zacht.

De handcrème trekt snel in, waardoor je je handen direct weer kan gebruiken. Je hoeft maar een dun laagje aan te brengen voor direct resultaat. Heb je extra ruwe of beschadigde handen? Smeer dan ‘s avonds voor het slapengaan voor een extra intensief effect.

*Niet op open huid aanbrengen

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Buikgriep: dit kun je doen!
close

Next

Jeuk in je oren? Je bent niet de enige!