BLOG Kruidvat

Bloedsuikerspiegel: wat is het en hoe voorkom je schommelingen?

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 09/11/2022

Schommelt jouw bloedsuikerspiegel te veel?

Een overmatig schommelende bloedsuikerspiegel kan voor vervelende klachten zorgen. Word je snel chagrijnig, trillerig of duizelig als je lang niet eet? Of ben je vaak moe en heb je zin in zoete snacks, bijvoorbeeld als je achter je bureau zit of op school? Dan is de kans groot dat je bloedsuikerspiegel te veel schommelt. Hier ontdek je wat je bloedsuikerspiegel is en hoe het kan dat deze soms schommelt.

Wat is een stabiele bloedsuikerspiegel?

We beginnen bij het begin. Want wat is je bloedsuikerspiegel? Je bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose in je bloed.  Je lichaam haalt glucose uit koolhydraten die je binnenkrijgt via je voeding. Zo stijgt de hoeveelheid glucose in je bloed nadat je koolhydraten gegeten hebt. Deze glucose wordt als brandstof gebruikt door de cellen in je lichaam. Je cellen nemen glucose op met behulp van insuline. Je bloedsuikerspiegel schommelt dus altijd wel een beetje. Maar als je bloedsuiker te laag wordt dan spreek je van een ‘hypo’. Het wordt een ‘hyper’ genoemd als je bloedsuiker te hoog is.

Een overmatig schommelende bloedsuikerspiegel

Door bijvoorbeeld te weinig te eten, te veel te bewegen of te veel alcohol, kun je een lage bloedsuikerspiegel krijgen. Je hebt dan vaak last van honger, duizeligheid en een wisselend humeur. Een te hoge bloedsuikerspiegel wordt onder andere veroorzaakt door te veel koolhydraten of suiker, weinig beweging of stress. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van dorst, veel plassen en vermoeidheid. Ervaar je deze klachten? Neem dan contact op met een specialist.

4 tips om je bloedsuikerspiegel minder te laten schommelen

  • Sla geen maaltijden over en verspreid de maaltijden over de dag. Zo voorkom je hoge pieken en diepe dalen van de glucose in je bloed.
  • Vermijd stresssituaties. In dit soort situaties wordt de aanmaak van cortisol en adrenaline verhoogd. Deze hormonen zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhooggaat. Ben je dus een stresskip? Probeer dan stressvolle situaties te vermijden!
  • Drink niet te veel alcohol. Als alcohol in je lichaam zit, wilt je lichaam dit eerst wegwerken. Het weer vrij laten komen in je bloed van glucose wordt dan geremd.
  • Ter ondersteuning van je voeding en leefstijl kun je ervoor kiezen om een voedingssupplement te gebruiken zoals Kruidvat Kaneel Capsules*.

Bloeduikerspiegel meten

De Swiss Point of Care On Call Extra Glucosemeter* werkt makkelijk, snel en zonder codering. Je switcht gemakkelijk van mg/dL naar mmol/L.
Met de glucosemeter meet je eenvoudig en snel de hoeveelheid glucose in je bloed, met slechts 0,4 ul bloed in 4 seconden.

De Swiss Point of Care On Call Extra Bloedsuiker Teststrips* zijn geschikt voor de Swiss Point of Care On Call Extra Glucosemeter. Dit is een makkelijke manier om snel en zonder codering je bloedsuikergehalte te meten.

*dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Jeuk in je oren? Je bent niet de enige!
close

Next

Brandend maagzuur: alles over dit ongemak (+ ...