BLOG Kruidvat

Bescherm je oren en voorkom gehoorschade

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 26/01/2023

Bescherm je oren en voorkom gehoorschade

Ga jij graag naar festivals en concerten? Het is natuurlijk erg gezellig om tijd door te brengen met vrienden, lekker te eten en natuurlijk te genieten van de (harde) muziek. Het is wel verstandig om je oren te beschermen als je te vaak of te lang naar harde geluiden luistert. Zo voorkom je gehoorbeschadiging. In deze BLOG lees je waarom dit is en hoe je je oren beschermt.

Zo werkt je gehoor

Geluid ontstaat door het trillen van de lucht. Als je bijvoorbeeld op een trommel slaat, zie je het trommelvel bewegen. Daardoor ontstaan er kleine veranderingen in de luchtdruk en begint de lucht te trillen. Je oorschelp(1) verzamelt deze geluidsgolven en stuurt die via je gehoorgang(10) naar je trommelvlies(9) dat begint te trillen. Hierdoor gaan ook de hamer(2) en het aambeeld(3) bewegen en op zijn beurt de stijgbeugel(8).

De stijgbeugel tikt vervolgens tegen het ovale venster dat de ingang van het slakkenhuis(6) afdekt. Hierdoor begint de vloeistof in het slakkenhuis te bewegen en gaan duizenden kleine haarcellen die in de vloeistof zitten ook bewegen. Door de bewegende haarcellen sturen de zintuigcellen signaaltjes naar je gehoorzenuw(5) die dat vervolgens weer doorstuurt naar je hersenen.
Je hersenen zetten die signaaltjes om in geluid. Je hersenen interpreteren dit als bijvoorbeeld een rijdende auto of iemand die wat aan je vraagt. Dit systeem werkt de hele dag door.

Het labyrint valt hier een beetje buiten. Je hebt het niet nodig om te horen, maar de oorzenuw zit er wel aan vast. Het labyrint bevat het evenwichtsorgaan(4). Dat verklaart ook dat mensen met ernstige gehoorschade soms duizelig kunnen worden.

De buis van Eustachius (7) is de verbinding tussen het middenoor en de keelholte. De buis zorgt ervoor dat lucht wordt doorgelaten naar het middenoor. Daardoor blijft de luchtdruk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk. Als de buis van Eustachius verstopt is, dan kan de luchtdruk uit evenwicht raken.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Te harde muziek kan de haarcellen in je oor voor altijd beschadigen. En omdat deze verantwoordelijk zijn voor het doorsturen van de geluiden naar je hersenen, kun je gehoorschade oplopen. Harde muziek kan hier al binnen 5 minuten voor zorgen.

Hieronder zie je wat het geluidsniveau in decibel (dB) is van een bepaalde omgeving:
Fluisteren30-39dB
Bibliotheek40-49dB
Regen50-59dB
Gesprek60-69dB
Stofzuiger70-79dB
Restaurant80-89dB
Motor90-99dB
Muziek evenement100-109dB
Rock concert110-119dB
Vuurwerk120-129dB

Wist je dat je 8 uur veilig kunt doorbrengen in een omgeving met 80 dB? Elke 3 dB is een verdubbeling van de geluidsintensiteit en halveert de tijd dat je oren veilig zijn:

Geluidsniveau (dB)Aantal uren/minuten
80dB8 uur
83dB4 uur
86dB2 uur
89dB1 uur
92dB30 minuten
95dB15 minuten
98dB7 minuten en 30 seconden
101dB3 minuten en 45 seconden
104dB1 minuut en 52 seconden
107dB59 seconden
110dB30 seconden

Genoeg reden dus om gehoorschade te voorkomen en je oren te beschermen!

Tips om gehoorschade te voorkomen

Er zijn gelukkig verschillende manieren om gehoorbeschadiging te voorkomen. Dit zijn onze tips:

  1. Vermijd (langdurige blootstelling aan) harde geluiden van meer dan 85 decibel.
  2. Verminder de blootstellingstijd aan harde geluiden en laat je oren rusten.
  3. Gebruik gehoorbescherming wanneer je weet dat je aan harde geluiden wordt blootgesteld.
  4. Zet nooit het volume op maximaal als je naar muziek luistert via een koptelefoon of oortjes.
  5. Eet gezond: voldoende antioxidanten en goede vetten zorgen voor extra bescherming van je gehoorgang.
  6. Ga naar de dokter zodra je merkt dat er iets mis is met je gehoor.

Gehoorbescherming

Meestal ligt het geluidsniveau op een concert of festival rond de 100 decibel. Daarom raden we je aan om je gehoor te beschermen, bijvoorbeeld met oordoppen. Hiermee demp je het geluid. Per oordop is het verschillend hoeveel demping er wordt gecreëerd. Dit varieert van ongeveer 15 tot ongeveer 30 decibel.

Ook met oordoppen kun je van de muziek genieten. Hoeveel je hoort, hangt af van het type oordop:

  • Wax en foam oordoppen, zoals van Ohropax en Otalgan, sluiten je oor volledig af. Je hoort dan bijna niks meer van de muziek of de gesprekken om je heen.
  • Oordoppen met filters, zoals van Alpine en Pluggerz, brengen het geluidsniveau terug naar een veilig niveau, maar de muziekbeleving blijft. Ook blijven gesprekken gewoon verstaanbaar.

De Alpine PartyPlug dempt bijvoorbeeld 19 decibel, waardoor het geluid naar een veilig niveau van 81 decibel wordt teruggebracht.

Let er altijd op dat oordoppen comfortabel zitten. Hoe beter ze zitten, hoe langer je ze kunt dragen. Alpine oordoppen zitten bijvoorbeeld heel comfortabel. Het zachte thermoplastische materiaal bevat geen siliconen en vormt zich naar je gehoorgang. Je kunt de oordoppen probleemloos de hele dag en nacht dragen, zonder irritatie aan je oren. De oordoppen zijn bijna niet zichtbaar in je oren en gaan lang mee.

Haal je oordoppen vandaag nog in huis

Of je nu vaak of maar een enkele keer per jaar uitgaat, een festival bezoekt of van een concert geniet, je hebt maar één paar oren. Bescherm het dan ook goed. In onze webshop vind je verschillende soorten oordoppen. Bestel ze vandaag nog!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Steenpuist: dit kan je ertegen doen
close

Next

Obstipatie of verstopping: wat kun je doen?