Kruidvat Blog

Verander je huis in een warm thuis

warmteinjehuis_headerbeeld

Gezellig en cosy in een handomdraai

Je kunt nu wel weer naar een paar winkels rennen om daar wat goedkope (kerst)prullaria of nieuwe theelichtjeshouders te scoren, maar de warmte die je huis uitstraalt, zit vaak in heel andere dingen. Jouw geluk: veel werk, tijd en geld kost je dat meestal niet. Want warmte zit meestal in de kleine details.

Van de geur in je woonkamer tot het mooie gastendoekje met luxe zeep op het toilet, een paar kleine veranderingen zorgen ervoor dat het bij jou thuis niet alleen cosy en warm is, maar ook dat je huis de persoonlijkheid van jou en je gezin uitstraalt. Kleine inspanning, maximaal effect.

Gezellige entree

Net zoals mensen maar één keer een eerste goede indruk kunnen maken, geldt dat ook voor je huis. Het begint al bij de voordeur. Afbladderende verf op je deur bijvoorbeeld, werkt niet bepaald uitnodigend. En als je dan toch moet verven, kun je je deur meteen een stylish warm kleurtje geven. Olijfgroen bijvoorbeeld. Of koraalrood voor de durvers. Zit je deur nog perfect in de lak en hangen deurbel en brievenbus ook nog een beetje op hun plaats, dan zorgen spinnenwebben, vuil en modder voor een treurige aanblik. Haal je allesreiniger dus uit de kast en maak de boel even schoon. Koop twee lekker ruikende lavendelstruiken in pot en zet ze aan weerszijden van je deur of plant sterjasmijn die zich graag tegen je muren vleit en een zoete geur verspreidt. Fijn voor je gasten, maar nog fijner voor jou omdat je heel wat keren per dag je voordeur passeert.

Persoonlijke fotogalerij

Heb je een kleurenprinter en fotopapier? Goed zo, dan heb je dus geen enkel excuus meer om geen foto’s aan je muur te hangen. Maak twee uurtjes vrij om door je digitale foto’s te gaan en een aantal van je favoriete herinneringen uit te printen en in mooie lijstjes te stoppen. Geen idee op welke plek in huis of met welk patroon je het best je lijstjes hangt? Op Pinterest vind je de mooiste ideeën om je foto’s kunstig bij elkaar te hangen. Bijvoorbeeld per thema: foto’s van al jullie reizen samen. Of zwart-wit afdrukken van de leukste feestjes. Gewoon je mooiste foto uitvergroot op canvas laten afdrukken, kan natuurlijk ook. Of je grappigste kiekjes laten vereeuwigen op koelkastmagneten. Ze zorgen er allemaal voor dat je huis een persoonlijke plek wordt.

Kunstige boeken

Mooi hoor, zo’n boekenkast vol met indrukwekkende literatuur waar je je de afgelopen jaren doorheen hebt geworsteld. Alleen zonde dat je niks meer met de boeken doet. Terwijl je ze net zo goed heel kunstig in je interieur kunt integreren. Zet je vaas met bloemen de volgende keer eens op een stapeltje boeken -een stuk of vier, vijf- met harde kaft en met dezelfde tint boekenrug bijvoorbeeld. Of stapel al je boeken in de vorm van een kerstboom op elkaar en zet er een lampje achter.

warmteinjehuis_sfeerbeeld02

Nog een idee: zet een houten kratje dat ongeveer dezelfde hoogte als je bed heeft, naast je bed als nachtkastje en vul met boeken. Of zoek boeken met dezelfde kleur op de cover of rug, bind ze met een bijpassend lint samen en leg op een bijzettafeltje. Pinterest is hier ook weer jouw bron van inspiratie.

Persoonlijke touch

Hang, leg of zet in elke kamer een meubelstuk of kunstwerk dat bijzonder voor jou is. Denk aan het oude schommelpaardje uit de jaren zestig waar je als kind nog op hebt gezeten, het dressoir dat je van je oma kreeg, een collage van tekeningen die je kinderen ooit maakten… Persoonlijke spullen geven direct karakter aan je huis. Of verander bijvoorbeeld de greepjes van je keukenkastjes. Zelfde keuken, nieuwe look. Speel met oude en nieuwe spullen. Jouw combinaties hoeven er echt niet uit te zien alsof ze uit een trendy woonblad komen. Het gaat erom dat je thuis een unieke en persoonlijke stijl uitstraalt.

warmteinjehuis_sfeerbeeld01

Lekker ruiken

Je reuk is misschien wel het meest ondergewaardeerde zintuig. En dat terwijl geuren onmiddellijk een bepaalde stemming kunnen oproepen, ons goed kunnen laten voelen en je zelfs uit een stressbui kunnen halen. Plus wat voor jou geldt, geldt natuurlijk ook voor je gasten. Zet daarom verspreid over heel je huis geparfumeerde kaarsjes en steek in elk stopcontact een Ambi Pur 3Volution Elektrische Luchtverfrisser. Daar wordt iedereen toch blij van, zo’n lekker luchtje overal in je huis?

Zachte stoffen

Niks zo lekker in je slaapkamer als vers gestreken lakens in combinatie met zachte dekens, kussens en zelfs nog een sprei om bij weg te dromen. Je krijgt er gelijk een instant thuisgevoel van. Hetzelfde effect heeft je bank als je die aankleedt met plaids, kussens of bijvoorbeeld een schapenvelletje en er gebreide poefjes bij zet. De mix van al die materialen werkt extra uitnodigend om lekker lang te liggen en loungen.

Vakantieherinneringen

Als je een verwoed reiziger bent en je hebt van al die trips nog veel tastbare herinneringen zoals schelpen, vreemd muntgeld, rekeningen van hotels of luciferdoosjes, doe ze dan eens in weckpotten.

Geef elke bestemming of vakantie telkens een andere pot. Schilder er met zwarte schoolbordverf een cirkel of driehoek op en schrijf op het geverfde deel je bestemming. Niet alleen decoratief, maar de potten zijn ongetwijfeld voer voor leuke gesprekken met je gasten. Wedden dat ze nieuwsgierig zijn?

Levend licht

Gebruik de kracht van verlichting als instant creator van warmte en gezelligheid. Begin om te beginnen met het plaatsen van dimmers op lichtschakelaars van je plafonnières. Zo kun je zelf bepalen naargelang seizoen, tijdstip en dag, hoe zacht of juist helder je licht is. En koop de goede lampjes. In een gemiddeld Nederlands huishouden past warm licht het beste, gelukkig zijn er in plaats van de ‘warme’ gloeilampen nu ook LED-, halogeen en spaarlampen. Is het licht je niet warm genoeg, koop dan stoffen lampenkappen voor een zachtere gloed. En ga altijd voor warmer ogende softone spaarlampen.

Gastvrije badkamer

Krijg je slapers? Zorg dan dat je logés ook echt zin hebben om bij jou onder de douche te springen. Schimmel tussen de tegels en in hoekjes, een vies douchegordijn, watervlekken op de kraan en handdoeken die ergens in een vorig leven misschien nog zacht waren, zijn killing voor je goedbedoelde gastvrijheid. Hang frisgewassen handdoeken in leuke kleuren op, zorg dat er genoeg zeep in het zeeppompje zit en nergens kalkaanslag te bespeuren valt. Dat laatste probleem los je in no time op met Antikal: sprayen, in laten werken, wegvegen en je bent klaar voor de gasten.

close

Vorige

Hoe krijg je meer volume in je haar?
close

Volgende

Kerst make-up look Tutorial