Kruidvat Blog

Tips om een baaldag te overleven

BlogBeeld25012018_headerbeeld

Chagrijnig? Ga dat vervelende gevoel te lijf!

Je hebt van die dagen waarop je het liefst weer terug in bed kruipt... Je ontdekt een gat in je favoriete broek, je morst koffie over je shirt en moet vervolgens door de regen naar je werk fietsen. Jep, een echte baaldag is geboren.

Allereerst: een baaldag is wat anders dan een midlife crisis. Met dit fenomeen krijgt maar liefst 20% van de mensen tussen 35 en 50 jaar te maken. Mannen én vrouwen! Zo’n periode van onrust en twijfel duurt vaak jaren, en blijft niet beperkt tot die ene rotdag die je af en toe ervaart.

Gelukkig zijn er manieren om de baaldag te overleven. In dit artikel lees je tips om je zelfvertrouwen te boosten en je mentale (veer)kracht te vergroten. Zodat je die baaldag zo de baas bent en tegenslagen makkelijker kunt relativeren. En misschien, heel misschien, wel hard kunt lachen om alle pech.

Omarm je toekomst

Vaak zijn we bang voor dingen die misschien wel nooit gaan gebeuren. Allemaal verspilde energie die je beter kunt gebruiken voor het genieten van allerlei leuke, mooie dingen en het realiseren van je dromen. Houd, als het even lukt, een positieve houding aan. Dan ben je in allerlei situaties in staat om het goede van het leven te herkennen. Gebruik vooral je angsten om bewust actie te ondernemen het tegenovergestelde te realiseren. Oftewel, glipt een vriendschap bij je vandaan? Bel hem/haar vandaag nog op voor een koffiedate. Of vraag direct een gesprek aan als je je zorgen maakt dat je werkgever je kwaliteiten niet meer waardeert of benut. Zo maak je de kans op realisatie van je angst niet alleen kleiner, je kan jezelf ook nog eens niets verwijten als de angst tóch werkelijkheid wordt.

sfeerbeeld_BlogBeeld25012018_sfeerbeeld

Wees trots!

Bescheidenheid kan heel charmant zijn, maar wees vooral ook trots op wat je kunt en hebt bereikt. Herinner jezelf aan de dingen die je goed doet (en dat zijn er vast heel veel) en onthoud dat fouten maken mag. Iedereen doet dat en je leert er ontzettend veel van. Ook nu nog!

Dus wees trots en vertel jezelf dat ook. Bijvoorbeeld elke ochtend als je voor de spiegel staat. Klinkt misschien wat zweverig, maar het heeft echt effect. Zeker op die dagen dat het allemaal niet zo soepel gaat. Het hoeven overigens echt geen grote ‘Nobelprijs winnende’ momenten te zijn. Dat moment waarop je een troostende schouder bood aan een vriendin die het moeilijk had, dat moment waarop je helemaal zelf de schuur hebt opgeknapt, het moment waarop je die vervelende collega op zijn plek zette: stuk voor stuk zaken om ‘gewoon’ oprecht trots over te zijn.

sfeerbeeld_BlogBeeld25012018_sfeerbeeld

Je energielevel op peil

Kleuren beïnvloeden je humeur en energie. Rood staat voor levenskracht en moed, oranje is warm, opwekkend en positief. Groen werkt vitaliserend en ontspannend en geel sprankelt. Iets om rekening mee te houden als je met het verkeerde been uit bed stapt. Probeer dan dus juist eens te kiezen voor dat bloemrijke jurkje in plaats van een ‘veilige’ zwarte broek. (Moet je eens zien hoeveel complimenten je ook nog eens zult ontvangen! Daar knapt een mens van op.)

Om de dag energiek door te komen, is het zaak goed voor jezelf te zorgen. Maak tijdens lunchtijd een flinke wandeling in de buitenlucht, drink een groente smoothie en trakteer jezelf in de avond op een ontspannen yoga sessie. Zo zorg je ervoor dat je jezelf oppept. Voor nét dat beetje extra, kan je je voeding aanvullen met multivitaminen die je energieniveau ondersteunen.

Praat om verandering te bereiken

Baal je ervan dat je collega alweer dat klusje aan jou geeft? Of dat je partner jouw inspanningen voor lief neemt? De gemiddelde mens kan nog steeds geen gedachten lezen. En signalen in lichaamstaal worden ook lang niet door iedereen opgepikt. Dus als je graag iets wilt veranderen, ga dan op een rustige en positieve manier de dialoog aan. Het resultaat zal je verbazen!

Relax

Heb je aan het eind van de dag nog steeds het idee dat de hele wereld tegen je is? Dan is er nog maar één oplossing. Een ontspannen douche- of badsessie met de heerlijkste producten zoals een gezichtsreinigingsborstel en fijne shampoo en conditioner (dan voorkom je in ieder geval die bad hairday de volgende dag). En daarna met een kop thee en chocolade op de bank. Morgen is alles weer beter!

close

Vorige

Wat vind jij? aflevering 9 – Vrouwen hebben g...
close

Volgende

Wat vind jij? aflevering 10 – Kinderen de deu...