Schuitje varen, wijntje drinken…

singlecruise_headerbeeld

Cruisen als een pro

Oké, misschien denk je bij een cruise meteen aan captain Stubing en zijn immer naar romantiek zoekende passagiers uit de serie The Love Boat. Maar ook al is een nieuwe liefde misschien niet meteen waar je naar op zoek bent bij een cruise, het is wel een vakantievorm met heel wat voordelen voor singles. All aboard!

1. Gelijkgestemde zielen

Als je geen zin hebt in onderzoekende blikken van koppels als je alleen zit te genieten van je diner of jezelf lekker installeert (met boek, wijn en zonnebrandcrème) op het zonnedek, zit je bij een singles cruise helemaal goed. Geen last dus van koppelcompetitie. Leef en laten leven, is het credo op cruises voor singles. En nee, het is niet vanzelfsprekend dat je op de boot de liefde van je leven gaat zoeken of tegenkomt. Het mag, maar moet zeker niet.

2. Eerlijkere tarieven

Bij veel vakantie-aanbieders word je als single een beetje als paria behandeld. Je betaalt soms zelfs tot veertig procent meer dan mensen die samen op reis gaan. Of je mag met een beetje pech overnachten in een veredelde bezemkast. Die nadelen heb je minder als je voor een speciale singles cruise vakantie kiest. Vergelijk wel altijd verschillende aanbieders. Let op acties en kortingen of kies een maatschappij die geen of weinig toeslagen berekent. Boek ook ruim van tevoren. Maatschappijen bieden geregeld tweepersoonshutten voor singles aan zonder toeslag en deze zijn snel volgeboekt.

singlecruise_sfeerbeeld02

3. Activiteiten…of niet!

Als je je hebt verheugd op twee weken lekker alleen zijn en complete rust, hoef je zeker nergens aan mee te doen. Maar de mogelijkheid om aan activiteiten mee te doen en er -eenmaal aangemeerd- samen op uit te trekken met andere vakantievierders is er wél. Voordeel: je leert snel en ongedwongen nieuwe mensen kennen. Trouwens, sommige maatschappijen hebben op bepaalde schepen niet alleen single hutten beschikbaar, maar ook speciale lounge-ruimtes voor singles. Om een praatje zit je dus nooit verlegen.

singlecruise_sfeerbeeld

4. Veilige omgeving

Naast het feit dat je alle denkbare faciliteiten aan boord hebt -van zwembad, masseur en gym tot sterrenrestaurant, shops en luxe spa-, kom je met een cruise ook op de mooiste bestemmingen waar je misschien minder snel in je eentje naartoe zou gaan. In de plaatsen waar je aanmeert, worden bovendien altijd excursies geregeld. Even met je zeebenen de lokale cultuur opsnuiven.

5. Eerst testen

Nog niet helemaal zeker of een cruise iets voor jou is? Waarom boek je niet eens een riviercruise door eigen land van een paar dagen? Ook al denk je ons kikkerlandje helemaal te kennen, vanaf het water ziet alles er toch helemaal anders uit. En je weet meteen of je klaar bent voor het ‘echte’ werk. Trouwens: wat is het ergste wat je kan overkomen? Je gaat weg voor één of twee weken, krijgt delicious dishes geserveerd, komt op de prachtigste plekken en houdt er misschien nog mooie vrienden aan over. Waar wacht je nog op?

Goed voorbereid het water op

  • Er zijn schepen en er zijn schepen. Op Europese cruiseschepen heerst meestal een relaxte en sportieve sfeer en worden veel evenementen georganiseerd. Amerikaanse schepen gaan nog een stapje verder en kunnen complete theatershows, casino’s en schaatsbanen aan boord hebben. De luxueuze schepen gaan voor hoge service, uitstekend eten en bij sommigen zelfs butler-service en elke dag vers fruit en bloemen in je hut. Houd je het liever wat kleiner, ga dan voor een riviercruise.
  • Net zoals er verschillende categorieën hotelkamers zijn, geldt dat ook voor je cabin of hut. Een binnenhut behoort tot de goedkoopste categorie. De kamers zijn zonder raam of patrijspoort, zo’n rond raam met metalen rand eromheen. Handig als je wil besparen of als je het niet zo belangrijk vindt hoe je hut eruit ziet. Een buitenhut heeft wel zicht op het water, maar het raam kan niet open. Bij een balkonhut heb je je eigen balkon(netje) en met een suite voel je je de koning(in) te rijk met vaak een oppervlakte die je kan vergelijken met die van een appartement. En hoe hoger gelegen je cabin is, hoe duurder.
  • Snel zeeziek? Boek een hut die ergens in het midden van het schip ligt en niet aan de boeg of achterkant ligt. In het midden merk je het minst van eventuele golven. Hoe groter het schip, hoe minder snel zeeziek je zult zijn. De meeste cruiseschepen zijn trouwens uitgerust met stabilisatoren zodat je zo min mogelijk meedeint. Toch een beetje misselijk? Neem buiten op het dek even wat frisse lucht en kijk naar de horizon. Hou je een beetje in met alcohol en ga in het allerergste geval even langs bij de (leuke) scheepsarts.
  • Logeren op een schip is heel anders dan in een hotel, ook qua geluiden. Een hut in de buurt van receptie, disco of restaurant is meestal wat luidruchtiger. Slaap je ergens in een lager gelegen hut, dan kun je al eens het geluid van de motoren horen. Maar ach, dat voegt alleen maar wat extra charme toe aan je reis…

Bekijk uit de categorie Laat zien ook:

Reageer