Minder poetsen, meer plezier

cleaning_headerbeeld

Kids de deur uit? Poetsen wordt een makkie!

Het is best een beetje wennen dat je kids ineens allemaal het huis uit zijn, maar het scheelt wel veel poets- en opruimwerk. Vanaf nu krijg je je huishouden eindelijk wél op orde en is er meer tijd voor jezelf en leuke dingen. Tip: treur niet te lang, want voor je het weet komen ze je alweer in het weekend opzoeken met hun was…

Poetsen in een huis met kinderen is waarschijnlijk de meest ondankbare taak op aarde. Schone vloeren, stofvrije meubels en blinkende badkamers zijn nooit een lang leven beschoren. En dan zijn ze het huis uit en hoef je ineens na jaren van zorgen alleen nog maar rekening met jezelf te houden.

Minder vette vingers op kastjes en deuren, minder borden met aangekoekte resten op tienerkamers en bijna nooit meer badkamervloeren vol natte handdoeken. Oh ja, en niet te vergeten de onmogelijke momenten waarop je net alle was had weggewerkt en je zoon of dochter vraagt of je broek x of T-shirt y nog even snel kan wassen. Vanaf nu plan jij niet alleen je leven, maar ook je huishouden weer helemaal zoals jij het wilt. Hou het simpel en verdeel je huishoudelijke taken in klussen die je wekelijks, maandelijks of één keer per jaar moet doen. Scheelt je een hoop tijd én je kunt eindelijk lang genieten van het resultaat.

WEKELIJKS

Vegen en dweilen

Normaal gezien zou je nu minder last moeten hebben van broodkruimels, plakkende limonadevlekken of zand op de vloer achtergelaten door je huisgenoten. Dus hoef je je vloer veel minder vaak te vegen en dweilen. Halleluja! De gemakkelijkste manier om snel je vloer te doen, is door er elke dag even de Swiffer overheen te halen. Met dit reinigingssysteem kun je drie maal meer stof en haren opvangen en vasthouden dan met een traditionele bezem. Werkt ook veel beter dan een bezem omdat die vooral het stof verplaatst.

Badkamer

De enige ruimte in je huis waar je, ook nu je nog maar met z’n tweeën of alleen bent, even vaak zult moeten poetsen dan vroeger. Simpelweg omdat deze ruimte altijd vuil wordt. Nog niet echt veel last van kalkaanslag, dan doet een goede allesreiniger meer dan genoeg bij de wekelijkse poetsbeurt. Anders is een goed anti-kalkmiddel zoals Antikal je bondgenoot die je badkamer in no time van kalkvlekken verlost.

cleaning_sfeerbeeld2

Keuken

Toegegeven: het ziet er erg leuk uit om je puberzoon of -dochter te zien stuntelen met eieren en een pan om een omelet te maken. Minder leuk is opgedroogd en plakkend eiwit op je kookplaat. Of plakkende limonadevlekken op de keukenvloer. Dat alles is nu voorbij. Kookplaat en aanrechtblad maak je elke dag even schoon, terwijl je voor apparaten, gootsteen, kraan en keukenkastjes een uurtje in het weekend vrij kunt maken.

Afstoffen

Houd huisstofmijt en allergenen op afstand door elke week door heel je huis goed het stof af te nemen. Het makkelijkst is om dat elke keer in dezelfde volgorde te doen zodat je geen plekje mist. Je beste vriend bij de klus is de Swiffer en bijbehorende stofdoekjes met microvezels die razendsnel stof aantrekken én vasthouden. Easy peasy.

MAANDELIJKS

 

Plinten

Plinten zitten niet alleen op je muur voor een optisch mooie overgang tussen vloer en wand, maar ook om je muur te beschermen. Tegen zwarte vegen van kinderschoenen of puberschuiten bijvoorbeeld. Ze kunnen ook een behoorlijke portie stof vangen. Maak ze daarom eerst stofvrij en neem dan een sopje met allesreiniger en een niet-krassend schuursponsje om vegen en vlekken weg te poetsen.

Magnetron

Even snel wat soep of pasta van gisteren opwarmen of wat brood ontdooien voor immer hongerige kids of tieners. Met kinderen in huis is een leven zonder magnetron amper voor te stellen. Nu je hem waarschijnlijk minder vaak gebruikt, is een maandelijkse poetssessie meer dan genoeg. Zet een magnetronschaaltje met wat water (ongeveer een kopje) en een in schijfjes gesneden citroen in je magnetron en stel deze voor een paar minuten in op het hoogste vermogen. Net zolang tot het raampje beslaat. Vet en vuil worden losgeweekt door de citroen zodat je het apparaat alleen nog maar hoeft af te vegen met een microvezeldoek. Poetsen wordt bijna leuk! Bijna.

IJskast

Maak elke week een inventarisatie van je koelkastinhoud. Producten die over de datum zijn, groente en fruit dat er verlept bijhangt of kliekjes die er al even staan, gooi je allemaal weg. Afhankelijk van hoeveel je knoeit, heeft je ijskast genoeg aan een maandelijkse poetsbeurt. Een goede allesreiniger in combinatie met een niet krassend schuursponsje, doen het werk voor je. Veeg tenslotte droog met een vochtabsorberende doek.

JAARLIJKS

 

Matras

Gebruik het speciale meubelmondstuk van je stofzuiger om je matras zowel van de boven-, zij- en onderkant schoon te zuigen. Het haalt niet alleen stof uit je matras, maar ook heel wat huisstofmijten.

Oven

Weet je nog, de tijd dat je pubers je om pizza en lasagne smeekten? Kans is groot dat je je oven vooral gebruikte voor de Italiaanse favorieten van je kinderen. Of voor grote gezins-ovenschotels die nu nog amper op tafel verschijnen. Bij minder intens gebruik is een jaarlijkse poetsbeurt genoeg. Gebruik een niet krassend schuursponsje en ontvettende allesreiniger. Het beste kun je de oven even kort voorverwarmen (niet te heet laten worden!) voordat je aan de slag gaat zodat vuil gemakkelijker loskomt. Een nacht een half kopje ammoniak (als je tegen de geur kunt) in de dichte, niet verwarmde oven laten staan, helpt ook je oven te ontvetten. Kopje de dag erna weghalen, schoonmaken met een sopje met allesreiniger en al het vet is weg.

Bekijk uit de categorie Laat zien ook:

Reageer