Je huis kleinkind-proof

Kleinkindopbezoek_headerbeeld

Tips om je huis veilig te maken voor je kleinkind

Als je kleinkinderen hebt, komen ze hoogstwaarschijnlijk ook weleens bij je over de vloer. Dat vergt wat aanpassingen, want die kleine handjes grijpen het liefst alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Zo creëer je relatief makkelijk een veilig en hygiënisch huis, zodat je tijdens het bezoek zorgeloos kunt genieten.

Schone omgeving

Het lijkt wat tegenstrijdig om flink te poetsen voordat je kleinkind langskomt, als je eraan denkt hoe je huis er ná een bezoek uit zal zien. Toch is het misschien goed om een doekje te halen over deurknoppen, lichtknopjes en speelgoed dat al een tijdje niet gebruikt is. Stof daarnaast veelgebruikte oppervlakken (zoals de tafel en speelhoek) af, bijvoorbeeld met de Swiffer Duster. Vooral als je kleinkind gevoelig is voor allergieën, verwijder je hiermee heel wat huisstofmijt en pollen. Door de unieke technologie wordt het stof gevangen en komt het niet meer terecht op andere plekken.

Voor kruipende, tijgerende of op de grond spelende kinderen (en welk kind valt buiten deze categorie?) haal je gemakkelijk even de Swiffer Sweeper over de vloer. Hierdoor worden drie keer meer haren en stof van de vloer verwijderd dan bij een bezem. Dat is nog eens snel en efficiënt.

Veiligheid

Ja, je moet inderdaad (weer) op een heel andere manier naar je huis kijken als er kleine kinderen rondlopen. Al die leuke decoratie is ineens misschien niet zo handig. En de deur naar de trap openlaten kan niet zomaar. Wanneer je aan de volgende dingen denkt, is een bezoekje van je kleinkind bij voorbaat al een stuk relaxter.

Traphekjes

Komen je kleinkinderen vaak over de vloer? Installeer dan traphekjes om te voorkomen dat kinderen zonder toezicht trappen op kunnen klimmen of van de trap af kunnen vallen.

sfeerbeeld_Kleinkindopbezoek_sfeerbeeld

Schoonmaakmiddelen

Pas op met schoonmaakmiddelen en wasmiddelen. Toen je eigen kinderen groter werden, zijn die waarschijnlijk weer in een goed bereikbaar keukenkastje beland. Zet ze bij een bezoek van je kleinkind (weer) hoog in een kastje waar kinderen niet bij kunnen. Of installeer kastdeurklemmen,
-haakjes of –slotjes.

sfeerbeeld_Kleinkindopbezoek_sfeerbeeld2

Ruim op

Kinderen zijn vaak wat onstuimig in andere omgevingen dan hun eigen huis. Die kleine energiebommetjes rennen door je huis en zijn daarbij heel wat minder voorzichtig dan je zelf bent. Glazen vaas met bloemen op een laag tafeltje? Die kan je maar beter tijdelijk weg zetten. En let ook op kleine items, want kinderen ontdekken de wereld het liefst met hun mond.

Koordjes en stopcontacten

Die kleine vingertjes krijgen op de één of andere manier alles te pakken. Juist de dingen die eigenlijk niet mogen, zijn interessant. Bescherm stopcontacten met kindbeveiliging en haal lange koordjes van bijvoorbeeld de gordijnen op of knip ze af.

Hoog bezoek!

Als je kleinkind eenmaal op bezoek is, laat de boel dan lekker de boel qua schoonmaken. En geniet van al die energie om je heen. Na afloop is alles zo weer op orde. Die vlekken in het tafelkleed of je broek verwijder je in een mum van tijd met het juiste wasmiddel.

Dus pak de vingerverf, krijtjes of stiften erbij en kliederen maar! Of speel verstoppertje in je goed opgeruimde huis waar ze (bijna) niets per ongeluk kapot kunnen maken. Het blijft wel verstandig om op te letten natuurlijk, want die koffiekopjes of glazen wijn die op tafel staan, die moeten daar vooral lekker blijven staan.

Bekijk uit de categorie Laat zien ook:

Reageer