Geld en tijd besparen in het huishouden

Geldentijdbesparen1_headerbeeld

Snel een fris huis zonder veel moeite

Wees eerlijk: je hebt wel wat beters te doen dan (een deel van) het huis schoonmaken. Werk, vrijwilligerswerk, het sociale leven en hobby’s staan bij menigeen hoger op het lijstje dan het huis aan kant maken.

En toch komen we hier vaak niet onderuit. Zelfs als je de luxe hebt dat (ook) iemand anders het huis schoonmaakt (je partner, een huisgenoot, een werkster), dan nog blijven er altijd (dagelijkse) klusjes liggen. Dan kan je daar maar beter zo effectief mogelijk mee omgaan, toch? Het goede nieuws is: een fris huis zonder er al te veel tijd én geld aan uit te geven is binnen handbereik! En ondanks dat jij hier natuurlijk al járen ervaring in hebt, lees je hier misschien net die ene tip voor de laatste 10% optimalisatie…

De basis

Laten we bij het begin beginnen: maak de schoonmaakklusjes waar je niet onderuit komt zo leuk mogelijk. Plan het samen met je partner in en bespreek meteen de vakantieplannen eens uitgebreid. Of zet je favoriete muziek op, luister naar een audioboek, plan een telefoondate met een vriendin of transformeer het schoonmaken tot een workout. Dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn en scheelt je een tripje naar de sportschool. Doe bijvoorbeeld eens wat push-ups tegen het aanrecht nadat je er een doekje overheen hebt gehaald, ren de trap op in plaats van dat je dat lopend doet en doe wat squats bij het schoonmaken van de douchecabine. Wel even opletten dat het niet nog nat, en dus glad, is van het dweilen (tenzij je écht wanhopig op zoek bent naar een reden het schoonmaken uit te besteden…).

sfeerbeeld_Geldentijdbesparen1_sfeerbeeld

Maak gebruik van alledaagse producten

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel middeltjes voor allerlei toepassingen op de markt. Handig, maar soms werken alledaagse producten (in de categorie ‘oma weet raad’) hetzelfde of zelfs beter. Zonder uitzondering zijn deze producten goedkoper dan de specialistische producten in het schoonmaakschap. Wat dacht je van de volgende trucs:

• Een mix van zout en sodawater verwijdert rode wijnvlekken uit je meubels
• Witte azijn haalt koffievlekken uit je tapijt
• Talkpoeder of maïzena absorbeert olie (bijv. olijfolie) uit je kleding
• Met tandpasta kan je zilver poetsen
• Soda gaat de strijd aan met vlekken veroorzaakt door tomatensaus

Gebruik goede materialen

Schoonmaken met de Franse slag is ook een beproefde manier om minder tijd kwijt te zijn. Niks mis mee, maar als je een keer echt goed wilt poetsen, helpen vooral goede materialen je aan tijdwinst. En er zijn naast de traditionele middelen gelukkig ook genoeg echt nuttige nieuwe producten op de markt gebracht.

Door gebruik van bijvoorbeeld de Swiffer Sweeper met vochtige doekjes, hoef je niet meer op je knieën te dweilen met een vieze en onhygiënische lap. Vuil wordt op deze manier van oppervlakken verwijderd en vastgehouden. Deze investering betaalt zich dubbel en dwars terug in tijdwinst en het minder hoeven smeren van handcrème voor je doorweekte dweilhanden.

sfeerbeeld_Geldentijdbesparen1_sfeerbeeld

Kies daarnaast een geconcentreerd product om oppervlakken te reinigen, hierdoor ben je minder tijd kwijt. Plus dat het uiteindelijk ook geld scheelt, want hoe geconcentreerder het product, hoe minder je ervan nodig hebt. Bijkomend voordeel van een allesreiniger is dat je niet allemaal losse producten hoeft aan te schaffen. Dus naast tijd en geld, bespaart het je ook nog ruimte in de kast.

Kies de meest efficiënte werkwijze

De meest efficiënte werkwijze om je huis tiptop in orde te maken is om van boven naar beneden te werken en te eindigen met de vloeren. Zo voorkom je dat je dubbel werk doet, omdat er bijvoorbeeld toch nog kruimels op je schone vloer zijn beland na het afnemen van de bank. Om het schone gevoel langer vast te houden en extra te genieten van al je harde werk, kun je als finishing touch kiezen voor een luchtverfrisser. Die zorgt er meteen voor dat je de volgende keer weer kunt kiezen voor die zo aantrekkelijke en tijdbesparende Franse slag, omdat het toch nog zo lekker ruikt…

Bekijk uit de categorie Laat zien ook:

Reageer