Kruidvat Blog

Geef je huis een make-over

Makeover

Stappenplan voor een make-over van je huis

Potverdorie, je had het je nog zo voorgenomen om je huis aandacht te blijven geven, ook als je kinderen zou hebben. Maar nee hoor, het is nu eigenlijk al veel te lang (net) niet meer naar je zin. Tijd voor verandering!

De eerste jaren dat je kinderen had beheersen legoblokjes en knuffels je woonkamer, die werden ingeruild voor rondslingerende knutselspullen en lelijk gekleurd plastic speelgoed, om tot slot uit te komen in een huis dat gedomineerd wordt door gelvlekken en etensresten van een hangende puber. “Zonde om iets nieuws te kopen!” En weet je wat het is? Je hebt het er allemaal voor over gehad, want ja: je krijgt er ook veel voor terug.

Alleen nu is het tijd om dat ietwat gedateerde interieur in te wisselen voor een interieur waar je tevreden mee bent. Een heuse make-over. Dit stappenplan helpt je op weg.

Stap 1: Bekijk de basis

Tenzij je wilt verhuizen of verbouwen, heb je nu eenmaal een vaste basis waar je mee moet werken. De muren, de lichtinval en het aantal vierkante meters bepalen wat je allemaal kunt doen met je huis.

sfeerbeeld_makeover_sfeerbeeld2
  • Start met het bekijken van je huis met ‘hernieuwd perspectief’. Welke bijzondere elementen verdienen het te worden uitgelicht? Soms doet een andere bankopstelling of een love seat voor het raam waar het ochtendlicht zo mooi valt al meteen heel veel. Ook kan het verven of behangen van 1 muurzijde een hele kamer veranderen. Of legt het plaatsen van de tv achter een deurtje al veel meer focus op een sfeer van ‘met elkaar zijn’, in plaats van ‘naar tv kijken’.
  • Ga dan over tot het sorteren van de dingen die je graag wilt houden of opknappen. Dat hoeft niet meteen heel rigoureus: er zijn tegenwoordig veel ‘Do It Yourself’-filmpjes en tips om dingen die je eigenlijk niet wilt wegdoen, te pimpen. De rest kan je verkopen, weggeven of weggooien.
  • Dan is het tijd voor een flinke schoonmaakbeurt. Zo één die je eigenlijk eens per jaar doet. Waarin je de bovenkant van de kastjes, alle plintjes en de hoeken van het plafond meeneemt. Maak het jezelf wat makkelijker, bijvoorbeeld door de Swiffer Duster XXL met telescopisch uitschuifbare stoffer om alle lastig te bereiken hoekjes stofvrij te maken.

Stap 2: Het moodboard

Het is misschien aantrekkelijk om naar de bouwmarkt te rennen voor een blik verf in je huidige favoriete kleur, echt verstandig is het niet. Om een resultaat te krijgen waar je langere tijd tevreden mee bent, is een moodboard een goed startpunt. Waarschijnlijk denk je nu: ‘Ja dag! Wat een gedoe.’ Geloof ons. Je wilt niet dat je vernieuwde huis uiteindelijk weer op een lappendeken lijkt. Doe het nou maar; verzamel alle dingen die je mooi vindt op een bord. Dat kan fysiek door knippen en plakken, maar via Pinterest is het helemaal makkelijk te organiseren. Je zult al snel een lijn ontdekken in de door jou verzamelde beelden. Dat is jouw stijl en de kunst is die door te voeren in nieuwe kleuren, materialen en meubels die bij elkaar passen.

Vergeet niet ook gebruik te maken van ruimtelijke trucjes, die je echt niet zelf hoeft te verzinnen. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘kleine keuken’, ‘weinig daglicht’, of ‘grote ruimte gezellig maken’. Het zal je verbazen hoeveel makkelijke oplossingen er zijn met groot effect.

Stap 3: Aanschaffen en indelen

  • Nadat je de lijn hebt bepaald, komt het echt leuke werk. Je kunt natuurlijk online heel veel dingen bekijken en bestellen, maar misschien bezoek je liever gewoon nog een winkel. Of laat je je inspireren tot het opknappen van ‘gouden oudjes’ uit je eigen collectie of uit de kringloopwinkel. In de basis maakt het niet uit hoe je eraan komt. Wat wel belangrijk is, is dat je goed kijkt naar je moodboard en de stijl die je vooraf hebt gekozen.
  • Zoek naar verschil in hoogte, materialen en vormen.
  • Kies een aantal mooie items, zet die eerst neer en bepaal daarna welke accessoires je wilt toevoegen voor de finishing touch.
  • Ook mogelijk: kies één mooie eye catcher en laat dat de basis vormen voor de andere, wat minder ‘heftige’ aanpassingen. Zoals een muurtje met fotobehang of een speciaal ontworpen kast.
  • Het toverwoord tijdens het aanschaffen van nieuwe spullen? Investeren. Je oude bank heeft perfect dienst gedaan tijdens de fase van de kinderjaren, maar nu is het tijd om iets te kiezen waar jij elke keer dat je binnen komt, gelukkig van wordt.
sfeerbeeld_makeover_sfeerbeeld1
  • Makkelijke en relatief goedkope sfeermakers zijn mooie planten en potten, die zorgen voor kleur en leven. Ook het toevoegen van een geur kan zorgen voor extra karakter in je kamer.
  • Tot slot: duik eens in je foto archief. Die foto van het uitzicht van je favoriete restaurant in Frankrijk als een mooie zwart-wit afdruk op plexiglas kan zomaar dat persoonlijke wow-effect geven waar je naar op zoek was.

Stap 4: Geniet

Urenlang series kijken, boeken lezen, puzzelen of tafelen. Het kon allemaal natuurlijk heus al, maar is toch net wat leuker als je huis voelt als een kloppend geheel in plaats van als een bijeengeraapt zooitje. En natuurlijk ben je trots op je nieuwe interieur. Dus pak die agenda erbij en nodig al je vrienden en familie uit om lekker te kunnen pronken. Samen zijn in je ‘nieuwe huis’; een heerlijk gevoel.

 

close

Vorige

Me time: je hebt het verdiend!