Thuiswerken: 4 tips voor een goed thuiskantoor

Header_Thuiswerken 4 tips voor een goed thuiskantoor

Zo haal je het meest uit thuiswerken tijdens de coronacrisis

Vanuit huis werken is niet nieuw, maar door het coronavirus werken op dit moment veel meer mensen thuis dan normaal. En waar je normaal misschien één dagje in de week thuiswerkt, is dat nu de hele week. Daarom is het fijn om een goede thuiswerkplek te creëren. Hier ontdek je hoe je dat doet.

Tip 1: kies een rustige plek

Het is misschien lastig om een rustige plek in huis te vinden nu je kinderen ook thuis zijn en je partner ook vanuit huis werkt. Maar het is toch het beste om een zo rustig mogelijke plek te zoeken. Werk in een aparte kamer of werk aan de keukentafel terwijl je kinderen in de tuin spelen.

Probeer niet te veel afleiding op je nieuwe werkplek te hebben. Ruim daarom op tijd de post en vaat op. Dit helpt je om je beter op je werk te kunnen concentreren. Daarnaast is het belangrijk om je thuiskantoor wat aan te kleden. Haal een vrolijk gekleurde bos bloemen in huis en zet een foto van je gezin of huisdier neer bij je werkplek.

Tip 2: geef structuur aan je werkdag

Als je naar je werk gaat, ga je meestal elke dag rond dezelfde tijd weg en ga je ook rond dezelfde tijd weer naar huis. Probeer dit als je thuiswerkt ook aan te houden. Sta op werkdagen rond dezelfde tijd op, doe de dingen die je ’s morgens ook zou doen als je naar kantoor gaat en ga dan aan de slag.

Neem regelmatig een koffiepauze en ga tijdens de lunch buiten een ommetje maken. Als je thuis werkt, is het verleidelijk om onafgebroken te werken. Maar onthoud dat je normaal ook wel eens afgeleid wordt door een collega die een praatje komt maken of als je even voor de hele afdeling koffie haalt. Het is dus helemaal niet erg als je niet je hele werkdag
geconcentreerd aan het werk bent, dat ben je normaal ook niet.

Tip 3: maak een to-do-lijstje

Als je alleen aan het werk bent, heb je misschien snel het idee dat je te weinig doet. Maak daarom een to-do-lijstje en streep af wat je gedaan hebt. Zo zie je aan het eind van de dag wat je allemaal gedaan hebt en dat geeft je een fijn gevoel.

SfeerbeeldThuiswerken 4 tips voor een goed thuiskantoor

Tip 4: hou contact met je collega’s

Als je de hele dag alleen thuiswerkt, kan je je misschien eenzaam gaan voelen. Je mist het persoonlijke contact met je collega’s en het gezellige praatje bij de koffieautomaat. Blijf dit daarom doen. Bel of chat regelmatig met je collega’s en vraag ze hoe het gaat. Heb het ook over persoonlijke situaties en probeer niet alleen over werkgerelateerde zaken te praten. Dit is belangrijk om het onderlinge contact goed te houden.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer