Je favoriete familierecepten bundelen

familierecepten koken

Familierecepten in je eigen kookboek

Familierecepten doorgeven is een mooie traditie. Wanneer je kinderen volwassen zijn, zullen jouw kookkunsten veel voor hen betekenen. Daarom deze handige tips om je beste recepten te delen met familie en vrienden.

Maak nu je eigen kookboek

Had je van je moeder of grootmoeder graag een kookboek willen hebben met haar beste recepten en culinaire familiegeheimen? Later zullen jouw eigen kinderen en kleinkinderen dezelfde wens hebben.

kind koken

Begin nu je recepten te verzamelen (ook de eenvoudige!) en schrijf er een verhaal bij. Bijvoorbeeld met details over wanneer je ze klaarmaakt en hoe je ze serveert. Deze dingen wil je er misschien wel bij schrijven:

  • Waar heb je het recept gevonden? Heb je het aangepast of gepersonaliseerd?
  • Hoe serveer je het?
  • Heb je een eigen schotel of speciaal bestek dat je hier graag bij gebruikt?
  • Heb je het geërfd van een familielid en van wie? Zit er een verhaal achter?
  • Wat serveer je meestal bij dit gerecht?
  • Associeer je dit gerecht met bepaalde momenten of gelegenheden?
  • Zaten bij de recepten ook oude schoonmaaktips die je wilt doorgeven, zoals het gebruik van azijn om de matte schijn op glazen te verwijderen of een ingepakt strijkijzer om kaarsvet te verwijderen?

Je receptenverzameling kan een gebonden boek zijn of een plakboek, handgeschreven, met schetsen of met oude etiketten van voedingsmiddelen erin. Een digitale versie kan handig zijn als je de inhoud aan wilt passen, om er delen van af te drukken of snel door te sturen per e-mail.

Kookboeken als speciaal cadeau

Wil je je receptenverzameling cadeau doen aan familie en vrienden? Hier vind je wat ideeën:

  • Schrijf of print een selectie van je favoriete recepten als geschenk voor de gastvrouw of -heer op een housewarmingparty. Maak je geschenk mooier met een tekening, persoonlijke foto’s of schrijf er een bijzondere anekdote in.
  • Geef een cadeau bij een recept: een mooie taartschotel bij een recept voor notentaart bijvoorbeeld.
  • Personaliseer een kookboek voor een kind door zijn of haar favoriete recepten erin te zetten. Dat is een mooi en ook handig cadeau als ze eenmaal groot zijn en het huis uit gaan.

Oefen met je geliefden

De beste manier om recepten door te geven en tegelijkertijd nieuwe herinneringen te maken, is door samen met vrienden of familie te koken.

Leer je kleinkinderen hoe ze hun favoriete kostje moeten koken door hen mee te laten helpen. Laat ze, naarmate ze ouder worden, steeds meer doen. Dus eerst gewoon meekijken, ingrediënten afmeten, schotels pakken en de tafel dekken. Hebben ze dat eenmaal onder de knie, dan mogen ze ervan genieten (onder jouw toeziend oog) om zelf te kokkerellen. Én het resultaat op te eten.

familierecepten

Bekijk uit de categorie Huis & Tuin ook:

Reageer