Kruidvat Blog

Welk wasmiddel heeft jouw was nodig?

header wasmiddel

Wat is het beste wasmiddel?

Waspoeder, vloeibaar wasmiddel en waspods, er zijn heel veel soorten wasmiddel verkrijgbaar. Heb jij soms ook geen idee meer welke je moet gebruiken? Lees dan snel verder!

Kijk naar de kleur en het materiaal

De eerste stap bij de zoektocht naar het beste wasmiddel voor je was is om te kijken naar de kleuren en de stoffen die je wast. Donkere kleuren hebben een ander wasmiddel nodig dan je witte was, en delicate stoffen zoals wol en zijde vragen om een apart wasmiddel.

Gekleurde, witte en zwarte was

Wasmiddel voor de bonte of gekleurde was bevat vaak kleurbeschermers waardoor de kleuren langer mooi blijven. Daarnaast zitten er geen optische witmiddelen en zuurstofbleekmiddelen in.
In wasmiddelen voor de witte was zitten deze speciale optische witmiddelen juist wel. Ze zorgen ervoor dat je witte kleding ook wit blijft. In waspoeder voor de witte was zit vaak zuurstofbleekmiddel. Dit is krachtig tegen vlekken.
Je zwarte kleding was je het beste met een wasmiddel speciaal voor de donkere was. Dit wasmiddel heeft vaak meer waskracht en is daardoor wat prijziger.

Fijn- en wolwasmiddelen

Naast de wasmiddelen speciaal voor bepaald kleuren kleding zijn er ook speciale wasmiddelen voor de fijne was. Deze middelen bevatten geen bleekmiddel en zijn milder voor je kleren. Ook heb je speciaal wolwasmiddel. Dit is pH-neutraal en bevat geen enzymen die de natuurlijk vezels kunnen aantasten. Doordat dit wasmiddel meer schuimt, wrijven je wollen kleren zo min mogelijk langs elkaar. Zo blijven ze langer mooi.

rondsfeerbeeld wasmiddel

Wat is beter, poeder of vloeibaar wasmiddel?

Het grote voordeel van wasmiddel in poedervorm is dat de variant voor de witte was zuurstofbleekmiddel bevat. Dit is ideaal bij lastige vlekken zoals rodewijn- of grasvlekken. Helaas spoelt waspoeder minder goed uit je was en dat kan vlekken geven op je donkere kleding. Ook blijven er soms restjes in het doseerbakje achter.

Bij vloeibaar wasmiddel heb je hier geen last van. Dit wasmiddel spoelt goed weg en je wasmachine blijft hierdoor schoner. Vloeibaar wasmiddel is vaak geconcentreerder en je hebt daarom minder nodig dan van een waspoeder. Soms heb je ook speciale waspods met vloeibaar wasmiddel erin. Deze hoef je niet te doseren. Het nadeel is wel dat dit een vaste hoeveelheid is terwijl je bij minder was ook minder wasmiddel nodig hebt.

close

Vorige

De 14 beste wastips
close

Volgende

Met deze 5 tips hou je je witte was ook echt ...