Kruidvat Blog

6 handige tips voor de bonte of gekleurde was

Header bonte en gekleurde was

Hoe hou je je gekleurde was langer mooi?

Rood, paars, groen, geel, ben jij ook gek op kleding met veel kleuren? Dan ziet je waslijn er vast vrolijk uit. Maar het wassen is misschien ook wel een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat de kleuren niet doorlopen en lang mooi blijven? Wij hebben hier een aantal handige wastips voor je verzameld.

Onze tip: Je was blijft mooi, ook na veelvuldig wassen, met Robijn Klein & Krachtig Color Wasmiddel. Dit wasmiddel is speciaal ontwikkeld voor de gekleurde was en is bedoeld voor 21 wasbeurten.

Wat is het verschil tussen de gekleurde en bonte was?

Hebben je kleren een hele duidelijke rode, blauwe, groene of andere kleur? Dan horen ze bij de gekleurde was. Gebruik hiervoor een wasmiddel speciaal voor gekleurde was. Deze bevat vaak een speciale kleurbeschermer die de kleuren langer mooi houdt.

Heb je kleding met zachtere kleuren zoals pasteltinten? Dan hoef je je minder zorgen te maken over het doorlopen van de kleuren. Deze was noem je de bonte was.

Wastips voor de gekleurde was

Om de kleuren van je kleding langer mooi te houden is het belangrijk om op een aantal dingen te letten bij het doen van de was:

  • Sorteer je kleren zo veel mogelijk op kleur. Door ze te wassen met bij elkaar horende kleuren blijven ze het langst mooi.
  • Was je kleren de eerste paar keer apart. De kans dat de kleur afgeeft is dan het grootst.
  • Ga je je nieuwe spijkerbroek voor de eerste keer wassen? Was deze dan met je spijkerbroeken die wat vaal beginnen te worden. Doordat je nieuwe spijkerbroek kleur afgeeft, zien je oude spijkerbroeken er na het wassen weer mooier uit.
  • Gebruik een wasmiddel speciaal voor gekleurde was. Deze bevat vaak speciale kleurbeschermers.
  • Laat je kleding na het wassen niet te lang in de wasmachine zitten. Dat vergroot de kans op het afgeven van kleuren.
  • Wil je het doorlopen van kleuren voorkomen? Gebruik hiervoor speciale doekjes die de kleuren als het ware opvangen.
Rond sfeerbeeld bote of gekleurde was

Help, de kleuren zijn doorgelopen!

Heeft je nieuwe kledingstuk toch per ongeluk afgegeven op een andere kledingstuk? Geen nood! Je kleren zijn nog te redden. Pak het verkleurde kledingstuk en lees het wasvoorschrift. Zo weet je welke bleekmiddelen je kan gebruiken en op welke temperatuur je de kleding mag wassen.

Probeer je verkleurde kleding nog een keer te wassen met wasmiddel. Gaan de verkleurde plekken er niet uit? Week je kleren dan in kleurechte bleek met een beetje water. Test de bleek wel eerst op een onopvallend stukje van je kleding. Laat je kleren 8 uur weken en was ze daarna in de wasmachine.

Ben je benieuwd naat het hele wasmiddel assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

close

Vorige

Geef je huis een mini make-over met deze hand...