7 bubbels met een plus

bubbels cava

Laat die kurken maar knallen!

Heb je iets te vieren, dan mag het bubbelen! Of je nou kiest voor cava, prosecco of champagne, met deze recepten wordt het nog gezelliger.

hapjes

1. Bubbels met gehaktballetjes

Schuimwijn met grenadine en granaatappel
Giet in elk glas een klein scheutje grenadine en overgiet met mousserende wijn. Werk af met granaatappelpitjes.

Gehaktballetjes met tomaat
Meng gekruid gehakt met een beetje fijngesneden ui, basilicum en rode peper. Rol er balletjes van en bak ze gaar. Serveer met een lepeltje ingedikte tomatensaus.

2. Bubbels met toastjes met ham

Bubbels met citroensap en eetbare viooltjes
Druppel een beetje citroensap met wat vloeibare honing in een glas. Roer tot de honing is opgelost en overgiet dan met schuimwijn. Garneer met eetbare viooltjes.

Toastjes met mosterdboter en ham
Steek rondjes uit pompoenbrood. Meng roomboter met wat mosterd. Bestrijk het brood met deze mosterdboter en beleg vervolgens met gedroogde ham en vijgen.

3. Bubbels met crispy wontons

Schuimwijn met kersensap en munt
Schenk een scheutje kersensap in een champagneglas en overgiet met mousserende wijn. Sprenkel wat fijngesneden munt in het glas. Voeg een paar kersjes toe.

Crispy wontons met chilisaus
Wontons kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Frituur ze en serveer er chilisaus bij.

4. Bubbels met hartige haringhapjes

Bubbels met appelsap
Giet een scheutje appelsap in een glas en voeg mousserende wijn toe. Werk af met kleine blokjes appel.

Hartige haringhapjes
Kook krieltjes in de schil en snij ze in dikke plakken. Leg er een schijfje augurk, een stukje haring (of maatje) en een stukje prei op. Zet vast met een cocktailprikker.

cava_sfeer_bubbels3
olijven

5. Bubbels met gemarineerde olijven

Mousserende wijn met abrikozen en munt
Pureer enkele abrikozen en haal ze door een zeefje. Schep in glazen en overgiet met bubbels. Werk af met een takje munt.

Gemarineerde olijven
Marineer groene olijven (liefst met pit, die hebben meer smaak) in olijfolie met verse kruiden (zoals takjes tijm, rozemarijn, munt, roze peperbolletjes en knoflook).

6. Bubbels met ceviche

Schuimwijn met watermeloen
Pureer het vruchtvlees van een stukje watermeloen (zonder de zwarte pitjes) kort in de blender. Schep in glazen en overgiet met bubbels. Voeg wat munt en citroen toe.

Glaasjes met ceviche
Marineer flinterdunne plakjes rauwe kabeljauw een paar uur in limoensap. Schep in glaasjes. Werk af met blokjes tomaat, zure room en veel zwarte peper.

7. Bubbels met auberginesticks

Schuimwijn met citrusfruit en Campari
Giet bubbels in een glas tot het voor 2/3de is gevuld. Giet er een klein scheutje Campari bij en voeg een paar plakjes flinterdun gesneden citrusfruit en een stukje aardbei toe.

Zuidelijke auberginesticks
Snij een aubergine in dunne plakjes en gril ze gaar. Bestrijk ze met wat ingedikte tomatensaus en rol ze rond grissinisticks of soepstengels.

Bubbeletiquette

  • Laat de kurk nooit knallen! Hou hem tegen met je hand en laat hem met een ‘zuchtje’ uit de fles komen.
  • Voor bubbels die je puur drinkt, kun je het beste een flûte of een hoog champagneglas nemen. De zogenaamde ‘coupe’ is niet zo geschikt, omdat de bubbeltjes dan veel sneller verdwijnen.
  • Serveer bubbels liefst bij een temperatuur van 8 tot 10°C. Leg de fles enkele uren voor het serveren in de koelkast. Vergeten? Vermijd de diepvries, want door de extreme koudeschok ontstaat smaakverlies. Je kunt de fles beter in een ijsemmer zetten en even wachten.
  • Bewaar je ongeopende flessen liggend en niet rechtopstaand. De kurk moet nat blijven.
  • Heb je de fles geopend en is hij nog niet leeg, dan kan je hem het beste afsluiten met een vacuümstop en rechtop in de koelkast zetten. Drink hem binnen drie dagen leeg.
cava_sfeer_food7

In elk land is er een andere benaming voor wijn met bubbels. Die naam is zelfs wettelijke bepaald.

  • Champagne: alléén voorbehouden voor de schuimwijnen uit de Champagnestreek, een klein gebied in het noorden van Frankrijk.
  • Crémant: de mousserende wijnen uit Frankrijk die niet uit de Champagnestreek komen. Als deze wijnen op exact dezelfde manier gemaakt worden als champagne, staat er ‘méthode traditionelle’ op de fles.
  • Cava: Spaanse schuimwijn die op dezelfde wijze gemaakt wordt als champagne, maar dan wel met Spaanse druivensoorten.
  • Prosecco: dit is de naam van de Italiaanse schuimwijn én de naam van de druif die ervoor gebruikt wordt.
  • Sekt: schuimwijn uit Duitsland, vaak op basis van de fruitige Rieslingdruif.
  • Vonkelwyn: bubbeltjes uit Zuid-Afrika. Als ze op dezelfde manier gemaakt worden als champagne, staat er ‘cap classique’ op de fles.

Bekijk uit de categorie Huis & Tuin ook:

Reageer