4 praktische tips voor een perfect gedekte tafel

tafel dekken kerst

Hoe dek je de tafel?

Als je ’s avonds de tafel dekt, denk je er misschien niet over na hoe je de borden en het bestek neerlegt. Maar als je een etentje met vrienden of familie organiseert, is het leuk om groots uit te pakken en ook meer aandacht te besteden aan het dekken van de tafel. Deze tips komen daarbij goed van pas!

tafel dekken bestek borden

Onze tip: In deze ChicksLoveFood Tafelversiertas vind je alles voor je feesttafel!

Stapel de borden van groot naar klein

De borden zet je altijd recht voor de stoel neer. Als eerste zet je het onderbord neer. Plaats dit bord op ongeveer 2 centimeter van de tafelrand. Hier stapel je alle borden op van groot naar klein. Linksboven zet je nog een klein broodbordje met een botermes voor het (stok)broodje vooraf. Heb je geen botermesje? Gebruik dan een klein mesje.

Leg het bestek op volgorde van de gangen

Het bestek leg je altijd van buiten naar binnen. Voor elke gang gebruik je ander bestek. Aan de buitenkant leg je het bestek dat je als eerste nodig hebt. Leg de vorken aan de linkerkant van het bord en de messen en lepels aan de rechterkant. De snijzijde van de messen is altijd naar het bord gericht.

Boven het bord leg je het bestek voor het dessert. De bovenkant van de lepel ligt hierbij naar links en die van het vorkje naar rechts. Als het dessert geserveerd wordt, schuif je het bestek zo gemakkelijk naar de juiste kant van je bord.

Leg het servet op het bord of naast de vorken

Een servet leg je meestal links naast de vorken neer. Serveer je geen soep? Dan kan je het servet ook op het bord leggen. Een servetring of mooi gevouwen servet maakt het helemaal af!

Zet de glazen in een schuine lijn rechts boven het bord

De glazen zet je altijd rechts boven het bord. Begin met het waterglas en zet dit boven de messen. Zet hier het rodewijnglas en wittewijnglas naast. Zet de glazen in een schuine lijn langs het bord.

Onze tip: Deze mooie waterglazen van ChicksLoveFood zijn een echte aanwinst voor op je tafel.

Serveer je na het eten nog koffie en thee? Zet het koffie- en theeservies dan pas na het dessert op tafel.

Ontdek de collectie van ChicksLoveFood

Wist je dat we nu bij Kruidvat een leuke collectie van ChicksLoveFood hebben? Hierin vind je onder meer een houten serveerplank, mooie waterglazen en een tafelversiertas. Perfect om je tafel extra feestelijk te dekken! Ontdek de collectie snel in onze webshop.

Bekijk uit de categorie Huis & Tuin ook:

Reageer