10 tips voor een perfect schone was

gezelligheid

Zo wordt jouw was perfect schoon

Met deze nieuwe gouden regels wordt je was goed schoon, blijven je kleren mooi en verspil je geen water en energie. Hang ze naast je wasmachine. Zelfs een kind kan de was doen!

wasprogramma

TIP 1: Sorteer witte en bonte was
Dit is dé gouden regel voor schone kleren. Het is zo gebeurd en voorkomt dat je favoriete witte hemdje grauw wordt. Of een heel andere kleur krijgt!

TIP 2: Was nieuwe kledingstukken apart
Nieuwe bonte was moet je, zeker de eerste keer, apart wassen. Het kan wel eens gebeuren dat de kleuren afgeven op andere kledingstukken of textiel in je machine.

TIP 3: Gebruik het juiste wasmiddel
Voor een nog wittere was, kun je een wasmiddel gebruiken dat bleekmiddel bevat. Maar dan wel een bleekmiddel op basis van zuurstof, zoals dat van Ariel. Deze moderne bleekmiddelen maken weefsels witter en helpen hardnekkige vlekken gemakkelijker te verwijderen. Ze zetten vuil om in losse deeltjes die door het wasmiddel worden losgeweekt en met het sop afgevoerd worden. Bij donkere kleuren en bonte was mag je géén bleekmiddel gebruiken, maar kies je voor een speciaal kleurwasmiddel.

TIP 4: Laad je wasmachine niet te vol
Het is heel verleidelijk om zo veel mogelijk in de wasmachine te proppen, maar het heeft totaal geen zin. Als er niet genoeg plaats in je machine is, kan je kleding namelijk niet genoeg bewegen. Ook heeft het water niet voldoende ruimte om het vuil op te nemen en het vervolgens goed uit te spoelen. Vul daarom de wasmachine zonder het textiel samen te drukken. Als je gemakkelijk een hand tussen het wasgoed en de trommel kunt steken, heb je je machine goed gevuld.

TIP 5: Keer je wasgoed binnenstebuiten
Draai je textiel binnenstebuiten voor het wassen! Zo slijt de buitenkant minder snel en blijft deze langer mooi.

TIP 6: Let op de dosering
Extra veel wasmiddel gebruiken heeft geen zin. Maar te weinig wasmiddel geeft weer niet het gewenste resultaat. De juiste dosering hangt af van de graad van vervuiling van het wasgoed en de hardheid van het water. Volg daarom de instructies op de verpakking. De hoeveelheden op de verpakking zijn berekend voor het beste resultaat, zonder dat je te veel wasmiddel gebruikt. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee … Het gebruik van Ariel 3in1 PODS is een aanrader. Deze zijn makkelijk te gebruiken: gewoon de pod achter in de lege trommel leggen, je wasgoed toevoegen samen met wat Lenor Unstoppables geurboosters en op de normale temperatuur wassen.

TIP 7: Lees het onderhoudsetiket
Die blouse die je zo mooi vindt, verliest zijn pasvorm als je te warm of met het verkeerde programma wast. Daarom is het belangrijk de machine te vullen met kledingstukken die:

  • op dezelfde temperatuur gewassen moeten worden;
  • de wasbewegingen van de machine op dezelfde manier verdragen.

Is dit niet het geval, selecteer dan de laagst aanbevolen wastemperatuur en het minst belastende programma, zoals een wolprogramma.

TIP 8: Behandel vlekken voor
Grijp zo snel mogelijk in als je per ongeluk vlekken maakt. Afspoelen onder koud water helpt om het meeste vuil weg te spoelen. Ingedroogde vlekken kun je het beste voorbehandelen.

TIP 9: Let op met drogen
Wasknijpers laten vaak lelijke deukjes achter in kwetsbare stof. Hang je favoriete kleding liever aan een hanger en laat delicate stoffen zoals wol en zijde liggend drogen.

TIP 10: Shop bewust
Onplezierige verrassingen bij het onderhoud van je kleding kun je voorkomen door bij het shoppen van je kleding goed te letten op het waslabel. Zo weet je meteen of straks handwas of een speciale behandeling nodig is.

Bekijk uit de categorie Huis & Tuin ook:

Reageer