Kruidvat Blog

Muggen. Waarom komen ze op je af? En hoe hou je ze uit je buurt?

Het stikt weer van de muggen. Hoe kom je er vanaf?

Bzzzz, bzzzz, bzzzz… Door dat irritante gezoem kun jij niet lekker zzzzzzzz doen. En als ze je te grazen nemen, heb je ook nog eens jeukende muggenbeten. Wat kun je doen tegen die vervelende muggen?

De biologie van de mug

Een zwoele zomeravond klinkt gezellig en romantisch, maar muggen kunnen zo’n mooi moment goed verpesten. Muggen vinden warmte en vocht heerlijk. Dus op warme zomeravonden en -nachten, als de lucht weer wat vochtiger wordt, komen de vrouwtjes massaal op je geur af. Met hun scherpe neus ruiken ze je al vanaf 30 of 50 meter. De mannetjes muggen steken niet, het zijn alleen de vrouwtjes die je komen pesten. De vrouwtjes hebben namelijk je bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. Eén druppeltje bloed is al voldoende om zich voort te planten. Het enige nut van de mannetjes is om de vrouwtjes te bevruchten. De mannetjes leven dus maar erg kort en leven van het sap van planten.

De verdediging tegen muggen

Wil je ’s avonds en ’s nachts geen muggen in huis? En al helemaal niet in je slaapkamer? Probeer dan deze tips:

Haal stilstaand water in en om je huis weg

Muggen leggen eitjes in stilstaand water. Dus ze zijn gek op gieters, emmers, regentonnen, vijvers en slootjes. Een vijver of een slootje dempen is misschien wel wat drastisch, maar probeer in ieder geval wel gieters en emmers leeg te houden.

Een hor voor je raam en deur

Plaats horren voor je ramen en deuren. Door het fijne gaas kunnen de stekende insectjes niet naar binnen komen, maar kun je toch goed ventileren. Probeer verder je deuren zoveel mogelijk dicht te houden.

Een ventilator of airco

Ze kunnen goed zoemen en steken, maar vliegen kunnen muggen niet zo goed. Een zuchtje wind en ze zijn al volledig uit koers. Bovendien houden muggen niet van koude lucht. Dus een ventilator of airco op je kamer is ook een goed wapen tegen muggen.

Klamboe over je bed

De gaatjes in een klamboe zijn te klein voor muggen. Een klamboe over je bed is dus niet alleen knus en romantisch, maar biedt je ook bescherming tegen de zoemers. En als ze niet in de buurt kunnen komen van je hoofd, heb je ook geen last van het gezoem.

Pyjama van licht materiaal

Bescherm je armen en benen met een pyjama. Maar kies dan wel voor licht materiaal zodat je het niet snikheet krijgt ’s nachts.

Anti-muggenstekker

Heb je al eens een anti-muggenstekker geprobeerd? Zoals een Roxasect Anti-Muggenstekker of een Kruidvat Anti-Muggenstekker? In zo’n stekker zit een actieve stof die de hele nacht door je slaapkamer wordt verspreid. Die stof houdt muggen op veilige afstand. Zo’n stekker werkt zo’n 36 dagen en daarna kun je altijd weer een navulling kopen van Roxasect of van Kruidvat. Met zo’n anti-muggenstekker slaap je een stuk beter. En je kunt ‘m natuurlijk ook makkelijk meenemen op vakantie, zodat je ook dan lekker slaapt.

Ook last van andere insecten?

Wil je behalve die irritante muggen ook andere insecten aanpakken? Zoals fruitvliegjes of mieren? Kijk dan hier naar al onze producten om insecten te bestrijden.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Maandverband: soorten, maten en tips
close

Next

Mieren. Waar komen ze vandaan? En hoe kom je ...