Kruidvat Blog

Mieren. Waar komen ze vandaan? En hoe kom je er vanaf?

Weg met die irritante mieren in en rond je huis

Veel insectjes zijn een genot om naar te kijken: vlinders, bijtjes, hommels, libellen… maar er zijn ook insecten waar we minder blij van worden. Met stip op 1: mieren. Vooral als ze de weg naar binnen hebben gevonden en over je aanrecht tippelen willen we ze flink aanpakken. Het ziet er namelijk vies en onhygiënisch uit.

De biologie van de mier

Mieren zijn niet leuk, maar het zijn wel nuttige beestjes die een belangrijke taak hebben in de natuur. Zo eten ze namelijk andere insecten, waaronder insecten die schadelijk kunnen zijn. De zespotige kruipertjes zijn bovendien erg sociaal. Ze leven gezellig samen in grote kolonies. Zo’n kolonie bestaat uit mannetjes, hardwerkende vrouwtjes en een koningin. Die koningin blijft altijd in het nest en de werksters trekken er steeds op uit. Tijdens hun wandeling laten ze geurspoortjes achter. Daardoor weten de andere mieren precies waar ze moeten lopen. Zo krijg je dus de schattige rijtjes van mieren die achter elkaar aan lopen. Hun hele leven zijn de mieren bezig met het verzamelen van eten en met het bouwen aan het nest. Ze werken dus keihard en zijn ook enorm sterk. Sommige soorten kunnen zelfs 50 keer hun eigen gewicht dragen.

De irritatiefactor van de mier

Tijdens hun zoektocht naar voedsel duiken ze ook op in je tuin of in huis. Vooral in de zomer. Want hoe warmer het weer, hoe drukker de kleine kruipertjes zijn. En doordat ze constant tunneltjes graven, kunnen daardoor de tegels in je tuin verzakken.

De gevaren van de mier

Zelfs kleine beestjes, zoals mieren kunnen voor grote overlast zorgen. We kennen natuurlijk allemaal de weggezakte stoeptegels door de tunnels en holen. Maar soms kan dat gegraaf ook grondverzakkingen veroorzaken. Verder kunnen mieren je eten besmetten met virussen en bacteriën. Dus zie je eten waar mieren aangezeten hebben? Gooi het dan meteen weg. Er zijn ook mierensoorten die hun nestje bouwen in je spouwmuren of onder je huis. In dat geval kun je nog heel laat in het jaar last hebben van de mieren.

Ook in je tuin kunnen mieren lastig zijn. Ze vangen en verspreiden namelijk bladluizen. Mieren zijn gek op de honingdauw die bladluizen afscheiden; ze houden de bladluis dus gezellig als een soort huisdier. Maar dat is minder gezellig voor je tuin, omdat bladluizen veel van je planten opeten. En het ergste zijn de mieren die steken. Sommige soorten mieren steken zowel mensen als dieren. Het gif dat ze inspuiten is vrij onschuldig en kan gaan jeuken. Maar ja, als je allergisch bent kunnen de reacties veel heftiger zijn.

De strijd tegen de mier

Mieren komen op eten en etensresten af. Dus hou je aanrecht, keuken, tafels en hele huis goed schoon. En was je vieze vaat meteen af. Zodat de mieren niets kunnen vinden bij je. Wil je nog wat eten bewaren? Berg het dan op in bakjes die goed afsluiten. Om mieren te verjagen kun je ook geld gebruiken. Niet om ze om te kopen om bij je weg te gaan, maar om ze weg te pesten met koper. Mieren vinden koper namelijk verschrikkelijk, dus muntjes van 5 cent om je huis leggen kan helpen.

Verder zijn er ook drastische maatregelen om mieren te pakken. Buitenshuis kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld Roxasect Mierenpoeder of Kruidvat Mierenpoeder. Het poeder pakt de kruipertjes op een natuurlijke en effectieve manier aan. Het verstoort namelijk hun normale gedrag waardoor ze de weg terug naar hun nest niet meer kunnen vinden. Binnenshuis kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld een Kruidvat Mierenlokdoos of een Roxasect Mierenloktoren. De mieren nemen de actieve stof mee naar hun nest om te delen met de anderen. Op die manier wordt dan de hele kolonie vernietigd.

Ook last van andere insecten?

Wil je behalve die irritante mieren ook andere insecten aanpakken? Zoals fruitvliegjes of muggen? Kijk dan hier naar al onze producten om insecten te bestrijden.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Muggen. Waarom komen ze op je af? En hoe hou ...
close

Next

Zeg tabee tegen taboes. Keuzehulp bij ongemak...