Kruidvat Blog

Fruitvliegjes. Waar komen ze vandaan? En hoe kom je er vanaf?

Weg met die irritante fruitvliegjes!

Ja hoor… daar zijn ze weer: fruitvliegjes. Je hebt geen idee waar ze vandaan komen. En voor je het weet zitten ze in heel je huis. Maar wat zijn het eigenlijk voor beestjes? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?

De biologie van de fruitvlieg

Zodra de temperatuur in het voorjaar begint te klimmen, duiken de fruitvliegjes weer op. Ze zijn vooral gek op, je raadt het al, rijp fruit en slingerende etensresten. De gevleugelde beestjes zijn zo klein, dat ze zelfs via de allerkleinste gaatjes naar binnenkomen. En dat begint met mevrouw Fruitvlieg. Zij zoekt in jouw huis een fijn plekje om eitjes te leggen. In korte tijd legt ze enorm veel eitjes, dus vandaar dat je razendsnel een plaag hebt. Bovendien leven fruitvliegen onder de juiste temperatuur niet lang. Door die korte levenscyclus komen er steeds sneller nieuwe generaties van de familie Fruitvlieg.

Opruimen, opruimen, opruimen

Zie je ze vliegen? Gaan dan eerst even goed opruimen. Eten, zoals groente en fruit, dat rot is moet je meteen weggooien. Overrijp fruit moet je zo snel mogelijk opeten. En sluit de vuilniszak goed af. Haal ook een doekje over je tafel, je fruitschaal en het aanrecht om de kleinste restjes weg te halen. Want die kleine rakkers hebben aan een klein stukje fruit al een hele maaltijd. Ook druppeltjes siroop of limonade vinden ze erg lekker. Dus maak meteen schoon als je wat gemorst hebt.

Boodschappen doen met fruitvliegjes

Veel mensen halen hun fruitvliegjes vers bij de supermarkt of de groenteboer. Als je te rijp fruit meeneemt, is de kans namelijk heel groot dat de fruitvliegjes gezellig met je mee naar huis gaan. Soms hebben ze zelfs al eitjes gelegd in rijp fruit. Dus let op dat je fruit pakt dat niet al te rijp is, of eet het thuis meteen op.

Fruitvlieg preventietips:

• Ruim al je etensresten op. En eet overrijp fruit zo snel mogelijk op.
• Hou je vuilnisbak goed afgesloten. Zodat je fruitvliegjes geen eitjes leggen op de schillen
• Hou alles goed schoon: je keuken, je koelkast en was de vieze vaat meteen af
• Hou zoetigheid achter slot en grendel, denk bijvoorbeeld aan potjes jam
• Start met je strijd tegen de fruitvlieg zodra je de eerste ziet om een plaag te voorkomen
• Haal geen fruit in huis dat al erg rijp is of eet het meteen op.

Fruitvlieg bestrijdingstips:

Blijven de minuscule vliegjes voor overlast zorgen? Dan kun je altijd een valletje in huis zetten. Zoals de Roxasect Fruitvliegjesvanger of de Kruidvat Fruitvliegjesvanger. Hiermee kun je de populatie van de fruitvliegjes in je huis flink verminderen.

Ook last van andere insecten?

Wil je behalve die irritante fruitvliegjes ook andere insecten aanpakken? Zoals muggen of mieren? Kijk dan hier naar al onze producten om insecten te bestrijden.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Zeg tabee tegen taboes. Keuzehulp bij ongemak...
close

Next

Sex Talk aflevering 1 – masturbatie