BLOG Kruidvat

Muggen: zo blijven ze van je af!

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 27/07/2022

Muggen: zo blijven ze van je af!

Zzzzzoemmm. Het mooie weer in de zomer komt niet helemaal zonder nadelen. Muggen zijn misschien wel een van de grootste sfeerbedervers tijdens de zomermaanden. Vooral als je lekker buiten zit te tafelen of wilt genieten van een goed boek. Bovendien jeukt een muggenbult best erg en kan hij je huid irriteren. In deze blog vertellen we je alles over muggen én hoe je ze op afstand kan houden.

De biologie van de mug

Een zwoele zomeravond klinkt gezellig en romantisch, maar muggen kunnen zo’n mooi moment goed verpesten. Muggen vinden warmte en vocht heerlijk. Je ziet ze daarom vooral in de zomer. Ze zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Dus op warme zomeravonden en -nachten, als de lucht weer wat vochtiger wordt, komen de vrouwtjes massaal op je geur af. Met hun scherpe neus ruiken ze je al van 30 of 50 meter afstand.

De mannetjesmuggen steken niet, het zijn alleen de vrouwtjes die je komen pesten. De vrouwtjes hebben namelijk je bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. Eén druppeltje bloed is al voldoende om zich voort te planten. Het enige nut van de mannetjes is om de vrouwtjes te bevruchten. De mannetjes leven dus maar erg kort en leven van het sap van planten.

Wist je dat: muggen eigenlijk niet echt steken? Ze bijten met een heel klein mondje aan het einde van hun zuiger.

Je verdediging tegen muggen en muggenbeten

Een muggenbult kan erg vervelend zijn. De meeste mensen krijgen een kleine reactie op een muggenbeet, zoals jeuk, een geirriteerde huid en een klein rood bultje of vlekje. Wil je meer weten over muggenbeten en waarom die kleine monsters altijd jou te pakken nemen en niet een ander? Lees dan ook deze blog over muggenbeten.

Wil je ’s avonds en ’s nachts geen muggen in huis? En al helemaal niet in je slaapkamer? Probeer dan deze tips:

• Check in en om het huis op stilstaand water
• Doe een hor voor je raam en deur
• Gebruik een ventilator of airco
• Koop een klamboe voor over je bed
• Slaap in een pyjama van licht materiaal
• Smeer jezelf in met DEET, tea tree olie of citronellaolie
• Koop een anti-muggenstekker

Check in en om je huis op stilstaand water

Muggen leggen eitjes in stilstaand water. Dus ze zijn gek op gieters, emmers, regentonnen, vijvers en slootjes. Een vijver of een slootje dempen is misschien wel wat drastisch, maar probeer in ieder geval wel gieters en emmers leeg te houden.

Doe een hor voor je raam en deur

Plaats horren voor je ramen en deuren. Door het fijne gaas kunnen de stekende insectjes niet naar binnen komen, maar kun je toch goed ventileren. Probeer verder je deuren zoveel mogelijk dicht te houden.

Een ventilator of airco

Ze kunnen goed zoemen en steken, maar vliegen kunnen muggen niet zo goed. Een zuchtje wind en ze zijn al volledig uit koers. Bovendien houden muggen niet van koude lucht. Dus een ventilator of airco op je kamer is ook een goed wapen tegen muggen.

Koop een klamboe voor over je bed

De gaatjes in een klamboe zijn te klein voor muggen. Een klamboe over je bed is dus niet alleen knus en romantisch, maar bied je ook bescherming tegen de zoemers. En als ze niet in de buurt kunnen komen van je hoofd, heb je ook geen last van het gezoem.

Slaap in een pyjama van licht materiaal

Muggen kunnen niet door je kleding heen bijten. Bescherm je armen en benen met een dunne pyjama. Kies dan wel voor licht materiaal, zodat je het niet snikheet krijgt ’s nachts.

Smeer jezelf in met DEET, tea tree olie of citronellaolie

Wil je nog even buiten zitten met een goed boek en een wijntje? Dan kan DEET, citronellaolie of tea tree olie je helpen. Ze hebben alle drie een aparte geur waar je van moet houden, maar tegen muggen werkt het goed. Zij houden namelijk helemaal niet van deze geuren. Een paar druppels is vaak al meer dan genoeg om die vliegende ettertjes op afstand te houden.

Anti-muggenstekker

Heb je al eens een anti-muggenstekker geprobeerd? Zoals een Roxasect Anti-Muggenstekker of een Kruidvat Anti-Muggenstekker? In zo’n stekker zit een actieve stof die de hele nacht door je slaapkamer wordt verspreid. Die stof houdt muggen op veilige afstand. Zo’n stekker werkt zo’n 36 dagen en daarna kun je altijd weer een navulling kopen van Roxasect of van Kruidvat. Met zo’n anti-muggenstekker slaap je een stuk beter. En je kunt ‘m natuurlijk ook makkelijk meenemen op vakantie, zodat je ook dan lekker slaapt.

Weg met die muggen!

Deze zomer blijf je muggen sowieso de baas. Check vooral je omgeving en de plekjes waar muggen zich vertoeven. Plaats goede horren voor je ramen en deuren en smeer je wanneer je buiten bent in met DEET of een olie. Zorg in huis voor wat verkoeling en wind door een airco of ventilator en bedek je lichaam met een dunne stof.

Ben je benieuwd naar alle anti-muggenproducten uit ons assortiment? Kijk dan vooral op onze webshop of kom naar een van onze winkels.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Mieren: waar komen ze vandaan en hoe kom je e...
close

Next

Fruitvliegjes: zo kom je er snel en gemakkeli...