Kruidvat Blog

De 8 beste tips voor een schone vaat

header vaat

Waarom moet je goed voor je vaatwasser zorgen?

Kan jij ook niet meer zonder je vaatwasser? Dan kan je je vast niet voorstellen dat je elke dag alle vaat weer met de hand moet afwassen. Dat kost veel tijd! Gelukkig hebben tegenwoordig steeds meer mensen een vaatwasser. Maar hoe zorg je ervoor dat je vaat schoon uit de vaatwasmachine komt? Lees onze handige tips.

Zo zorg je goed voor je vaatwasmachine

Je vaatwasser doet de afwas voor je. Zo hoef je niet meer zelf te schrobben met de afwasborstel en afwasmiddel om die vet- en etensresten van je borden, glazen en bestek te halen. Maar al dit vuil en het water zijn niet goed voor je machine en zorgen ervoor dat hij minder goed zijn werk kan doen. Met deze tips wordt je vaat goed schoon en zorg je goed voor je vaatwasmachine:

  • Haal het ergste vuil van je vaat voor je alles in de vaatwasser zet. De vaatwasser krijgt sommige vuilresten niet goed weg. Door de ergste etensresten met de hand met de hand van je vaat af te halen, wordt je vaat schoner en blijft je vaatwasser frisser ruiken.
  • Zet de vuilste vaat op een plek waar de sproeiarmen goed bijkomen. Zo wordt de vaat het beste schoon. Zet pannen altijd in het onderste rek. Hier zijn de waterstralen het krachtigst.
  • Zet glazen, kommetjes en schaaltjes op de kop, zodat er geen water in blijft staan.
  • Controleer of de sproeiarmen vrij kunnen draaien. Als ze tegen je vaat aankomen, kunnen zowel je vaatwasser als vaat beschadigen en maakt je vaatwasser minder goed schoon.
  • Zet je vaatwasmachine alleen aan als hij vol is, maar let ook op dat je niet te veel vaat in de vaatwasser zet. Zet geen pannen, schalen of borden over elkaar. Je vaat wordt dan niet goed schoon.
  • Om de vaat goed schoon te krijgen heeft je vaatwasmachine ook zout en glansspoelmiddel nodig. Bij sommige vaatwastabletten moet je dit apart toevoegen. Als je voor een alles-in-1 vaatwastablet kiest, zit dit er al bij in.
rond sfeerbeeld vaat
  • Zet je vaatwasmachine elke maand een keer aan op de hoogste temperatuur. Zo dood je alle bacteriën in de machine en blijft je vaatwasser fris ruiken.
  • Maak je vaatwasser regelmatig schoon. Reinig het filter, de sproeiarmen en de deur goed en vergeet ook de randjes niet. Hierin hopen zich vaak vuilresten op.
    Extra tip: gebruik een speciale machinereiniger, zoals de Finish Vaatwasmachinereiniger om je vaatwasser schoon te maken. In de handleiding lees je hoe je deze gebruikt.

Maak het af met Finish

Naast bovenstaande tips is het ook belangrijk om de juiste vaatwastabletten te gebruiken. Probeer bijvoorbeeld Finish Powerball All-in-1. Hiermee wordt je vaat schoon en glanst hij als nooit tevoren. De tabs beschermen daarnaast tegen glascorrosie, zodat je glazen hun schitterende glans behouden.

close

Vorige

Met deze 7 tips blijft je zwarte was ook echt...
close

Volgende

3 tips om duurzaam met je kleding om te gaan