BLOG Kruidvat

Zo werkt het immuunsysteem

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 10/11/2022

Zo werkt het immuunsysteem

Het immuunsysteem helpt je lichaam te beschermen tegen micro-organismen zoals virussen en bacteriën. Iedereen heeft er weleens van gehoord, maar hoe werkt het precies? Hier lees je alles over het immuunsysteem, ook wel bekend als het afweersysteem.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem of afweersysteem is een onmisbaar onderdeel van het lichaam en beschermt je tegen ziekteverwekkers, zoals schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Een groot aantal organen en cellen werken mee om deze ‘indringers’ onschadelijk te maken.

Het immuunsysteem heeft een geheugen

Wist je dat je immuunsysteem een geheugen heeft? Dit wordt ook wel het immunologisch geheugen genoemd. Nadat een virus of bacterie ervoor heeft gezorgd dat je ziek bent geworden, slaat het afweersysteem belangrijke informatie over deze infecties op. Zo onthoudt je lichaam hoe het de volgende keer bij dezelfde infectie effectief kan optreden.

Hoe ondersteun je het afweersysteem?

Je ondersteunt het afweersysteem door een gezonde leefstijl. Daarin is het volgende belangrijk:

Voldoende en goed slapen

Te weinig of slecht slapen kan een negatieve invloed hebben op je weerstand. Gemiddeld heeft een volwassene tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Tijdens de slaap herstelt het lichaam en dus ook het immuunsysteem.

Voldoende beweging

Uit onderzoek blijkt dat bewegen een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Probeer daarom iedere dag minimaal een half uur te bewegen.

Gezond en gevarieerd eten

  • Vitamine A
  • Vitamine B6
  • Vitamine B11
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Selenium
  • Zink
  • Ijzer
  • Koper

Aanvulling naast de dagelijkse voeding

Zoals gezegd krijg je de dagelijks benodigde vitaminen en mineralen binnen als je gezond en gevarieerd eet. Een uitzondering hierop is vitamine D. Om extra vitamine D binnen te krijgen, kun je een product nemen als Davitamon Vitamine D Smelttabletten.

Wil je liever aanvulling in de vorm van een supplement met meerdere vitaminen? Neem dan producten zoals Davitamon Compleet Man en Davitamon Compleet Vrouw. Hierin zitten meerdere vitaminen en spoorelementen die bijdragen tot de normale werking van het immuunsysteem. Let wel op: deze tabletten zijn niet geschikt voor kinderen tot en met 3 jaar.

Ook zijn er supplementen zoals Davitamon compleet weerstand forte. Dat is een hooggedoseerde multivitamine met mineralen, als aanvulling van de voeding, met een positieve invloed op de weerstand¹.

Tip: je kunt ook kiezen voor de Lucovitaal weerstand & energie supervoordeel box als aanvulling op de voeding. In deze Lucovitaal Weerstand & Energie Supervoordeelbox zitten drie Lucovitaal producten: Vitamine D3 25mcg, Super Vitamine C 1000mg en Multi A-Z Gummies.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Koolhydraatarm eten: zo doe je dat
close

Next

6 slimme tips: gewichtsbehoud doe je zo!