Kruidvat Blog

Wat te doen bij griep?

wat te doen bij griep

Wat doe jij bij griep?

Het komt nooit goed uit en je voelt je hondsberoerd. Je snottert, hoest en hebt koorts en spier- en keelpijn. Je energielevel is naar praktisch nul gedaald. Je hebt griep. Hoe ben je het snelst weer op de been? We hebben de beste anti-grieptips voor je op een rijtje gezet!

Wat is griep?

Griep heet officieel influenza en wordt veroorzaakt door een virus. Er is een verschil tussen een verkoudheid en griep. Ze worden veroorzaakt door een ander virus. Het griepvirus is een slim ding. Het verandert steeds een beetje, waardoor je ieder jaar opnieuw ziek kunt worden.

Hoe krijg je griep?

Griep is besmettelijk. Je krijgt het via anderen die het virus hebben. Als iemand die het virus heeft hoest of niest, verspreidt het virus zich. Je krijgt het door minuscule druppeltjes in te ademen. Of via je handen door zaken die je aanraakt. Je ziet het virus niet, dus het is lastig om eraan te ontkomen. Behalve als je je helemaal alleen opsluit in je huis, maar dat is natuurlijk niet reëel.

Soms dragen mensen het virus ook bij zich maar worden ze niet ziek. Zij verspreiden de griep dan wel. Om deze reden grijpt het griepvirus vaak snel om zich heen. Het griepvirus verandert beetje bij beetje. Hierdoor kun je meerdere keren per jaar griep krijgen en ben je ook elk jaar weer vatbaar.

Kun je griep voorkomen?

Iedereen kan griep krijgen. Als mensen dicht op elkaar leven of werken, is de kans om besmet te raken groter. Griep is niet te voorkomen, maar je kan de kans op griep wel zoveel mogelijk verkleinen:

 • Gebruik papieren zakdoekjes als je moet hoesten of niezen. Gooi deze daarna direct weg en was je handen.
 • Hou je huis goed schoon, vooral de delen die je vaak aanraakt zoals deurknoppen, kranen en de trapleuning.
 • Ventileer je woning en de ruimte waarin je werkt regelmatig. Laat ramen en deuren op een kier en zet elke dag het raam even een kwartiertje open.
wat-te-doen-bij-griep-neus-snuiten

Weerstand

Of je echt ziek wordt hangt onder andere af van je weerstand. Hoe beter je weerstand, hoe minder kans het virus heeft.

Lees daarom hier hoe je je weerstand kunt verhogen.

Meestal is de tijd tussen de besmetting en het echt ziek worden ongeveer 2 à 3 dagen. Voordat je zelf ziek wordt, kun je anderen al besmetten. Je bent het meest besmettelijk de dag voor je ziek wordt. Als je eenmaal ziek bent, ben je gek genoeg niet meer besmettelijk.

Hoe weet je of je griep hebt?

Hoe weet je of je griep hebt?Je voelt je simpelweg hondsberoerd, veel erger dan bij een verkoudheid. De volgende symptomen horen bij griep:

 • Koorts en koude rillingen
 • Hoesten
 • Hoofd-, spier en keelpijn
 • Erg moe zijn

Wat moet je doen bij griep?

Oké, het griepvirus heeft je te pakken. Eigenlijk kun je maar één ding doen: uitzieken. In bed kruipen, slapen, jezelf warm houden en rustig aan doen helpen je lichaam het virus te bestrijden en weer sterker te worden. Vooral als je koorts hebt, is het goed veel te drinken. Met paracetamol bestrijd je de pijn en verlaag je de koorts.

9 helpers in nood

De meeste symptomen van griep verdwijnen binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je ze op een aantal manieren verzachten. We lichten negen aanraders uit:

 • Kruidvat Paracetamol* verlicht je koorts en pijn door griep en verkoudheid.
 • Met Hot Coldrex Poeder maak je een warme drank. Hot Coldrex bevat paracetamol en vitamine C.
 • Kruidvat Xylometazoline Menthol 1 mg/ml Neusspray helpt bij een verstopte neus en neusverkoudheid. De neusspray bevat 1 mg/ml xylometazoline, dat de zwelling in de neusslijmvliezen vermindert.
 • Strepfen 8,75 Mg Keelspray helpt bij het verlichten van keelklachten als keelpijn, pijn, slikproblemen en zwelling.
 • Antigrippine tabletten bevatten paracetamol dat een koortsverlagende werking heeft. Daarnaast bevatten ze coffeïne en vitamine C. De vitamine kan het weerstandsvermogen van het lichaam verhogen.
 • A. Vogel Echinaforce Tabletten is een traditioneel kruidengeneesmiddel voor de weerstand.
 • Otrivin Duo Neusspray heeft een dubbele werking bij neusverkoudheid. De spray opent je verstopte neus en vermindert je loopneus
 • Strepsils Citroen + Honing Zuigtabletten gebruik je bij beginnende keelpijn. Strepsils is een geneesmiddel met antibacteriële ingrediënten waarvan klinisch is bewezen dat ze de bacteriën doden die keelpijn veroorzaken. De keel wordt onmiddellijk verzacht.
 • Bisolvon 2-in-1 Volwassenen helpt bij droge prikkelhoest en vastzittende hoest. Het vermindert irritatie bij droge hoest en hydrateert vastzittend slijm. Bevat 100% natuurlijke ingrediënten en heeft een lekkere smaak.

Benieuwd naar het hele griep assortiment? Ga dan naar de webshop!

Tip: Onze (assistent-)drogisten staan zowel online als in de winkel voor je klaar. Ze geven je deskundig en passend advies. Lukt het je niet zelf naar de winkel te gaan of iemand voor je te sturen? Bestel dan gemakkelijk online en laat je pakketje thuisbezorgen.

Naar de huisarts?

Griep verdwijnt meestal zonder dat medicatie nodig is. Ga wel naar de huisarts als:

 • de koorts langer dan 5 dagen duurt;
 • de koorts steeds terugkomt;
 • je benauwd bent.

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

close

Previous Article

Wat vind jij? aflevering 5 – Hoe houden...
close

Next Article

Hoeveel nicotine zit er in een sigaret?