Kruidvat Blog

Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Wanneer heb je griep en wanneer ben je verkoudheid?

Veel mensen denken dat verkoudheid hetzelfde is als griep, maar niets is minder waar. Griep begint met hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn. Het verkoudheidsvirus begint in de neus en gaat dan door de holtes naar keel en longen. Hier ontdek je alles over een verkoudheid en wat het verschil met griep is.

Wat is een verkoudheid?

Neusverkoudheid is een van de meest voorkomende winter kwaaltjes. Het wordt veroorzaakt door rhinovirussen, een grote groep verkoudheidvirussen. Het virus dringt de neus binnen als de weerstand laag is en nestelt zich in het slijmvlies. Het slijmvlies raakt hierdoor geïrriteerd en zwelt op.

Verkoudheid kan een erg naar gevoel zijn. Je voelt je niet helemaal fit en je kan je erg benauwd voelen. Je neus zit verstopt, je bent vaak aan het niezen of aan het snotteren, kortom: een verkoudheid kan allesbehalve ideaal zijn. De meeste volwassenen zijn 2 tot 4 keer per jaar verkouden. Kinderen kunnen daarnaast ook last hebben van koorts en/of snotterige ogen.

Symptomen van een verkoudheid

Wat helpt bij een verkoudheid?

Verkoudheidsverschijnselen kunnen vervelend zijn, maar gelukkig kun je het een en ander doen om het ongemak te verminderen. Benieuwd hoe? Lees deze tips:

  • Het ophalen van je neus is beter dan je neus snuiten. Na het snuiten komt snot niet alleen in het zakdoekje terecht, maar ook in je bijholten. Dit vergroot de kans op een bijholteontsteking.
  • Hoest en nies in een zakdoekje of in je elleboog. Gooi gebruikte zakdoekjes direct weg, laat ze niet liggen.
  • Voel je je moe? Dat is niet vreemd, je lichaam heeft veel energie nodig om die ziektekiemen aan te vallen. Slaap dus voldoende om je lichaam te ondersteunen.
  • Ventilatie is erg belangrijk om te voorkomen dat je alleen warme, droge lucht inademt. Droge lucht irriteert de slijmvliezen, waardoor de klachten kunnen verergeren.
  • Last van een verstopte neus? Gebruik Coldrex Neusspray * om je neus binnen 2 minuten1 te openen.
  • Naast een verstopte neus ook last van een loopneus en/of niezen? Coldrex 3-in-1 Neusspray verlicht effectief deze verkoudheidssymptomen.
  • Last van keelpijn? Sabbel op een waterijsje om je keel te verkoelen.
  • Bij heesheid is zwijgen goud. Geef je stem rust door zo weinig mogelijk te praten.
  • Om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen is hygiëne erg belangrijk. Was je handen regelmatig met zeep.

Kun je een verkoudheid voorkomen?

Een verkoudheid loop je op door het virus in te ademen of doordat je contact hebt met besmette dingen (zoals pennen, toetsenborden of telefoons) en vervolgens je mond of neus aanraakt. Voorkomen begint daarom bij het regelmatig wassen van je handen. Dat is sowieso een goede gewoonte. Het vermijden van drukke plekken waar veel bacillen zijn is ook erg zinvol.

Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Vaak duurt een verkoudheid maar enkele dagen. Bij griep heeft het virus effect op je hele lichaam in plaats van alleen op je luchtwegen, en zijn de symptomen vaak erger en houden ze langer aan. Daarnaast is griep een infectie die vrij plotseling komt, terwijl verkoudheid zich meer opbouwt. Griep kenmerkt zich onder andere door:

Last van koorts of pijn door griep of verkoudheid? Verlicht je klachten met Kruidvat Paracetamol/Vitamine C 500/50 Mg Poeder**. Deze warme drank met citroensmaak helpt je de verschijnselen van koorts en pijn, door griep of verkoudheid, te verlichten.

1In een klinische studie onder 50 gebruikers ervaarde 80% verlichting binnen 2 minuten.
*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
**Geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

6 tips om het huishouden lichamelijk makkelij...
close

Next Article

De grote schoonmaak: je huis lenteklaar