Kruidvat Blog

Quarantaine? Zo houd je het vol

Tijdens de coronacrisis is het mogelijk dat je in quarantaine moet. Door het oplopende aantal besmettingen wordt de kans steeds groter dat iemand in jouw directe omgeving besmet wordt met het coronavirus. Het kan daarom gebeuren dat je in quarantaine moet. In die quarantaineperiode moet je binnen blijven en mag je geen bezoek ontvangen. Dat kan erg saai worden. Er zijn gelukkig verschillende activiteiten die je thuis kan doen als je in quarantaine moet. Hier lees je er alles over!

Wanneer moet je in quarantaine?

Er zijn verschillende redenen waarom thuisquarantaine nodig zou zijn. Naast dat een besmetting in je directe omgeving kan leiden tot de noodzaak om zelf 10 dagen in quarantaine te gaan, zijn er ook andere redenen waarom je in thuisquarantaine moet. Hierbij kun je denken aan een verplichte quarantaine in de dagen na je terugkomst vanuit een gebied met veel coronabesmettingen. Daarnaast moet je ook thuis blijven bij klachten die lijken op de symptomen van corona.

Je hebt zelf corona

Als je zelf corona hebt, zal de GGD aangeven wat je moet doen. Het is van belang om dit advies goed op te volgen; alleen op die manier kan het aantal besmettingen worden verminderd. Het belangrijkste is dat je in thuisisolatie gaat. Daarnaast is het ook verstandig de mensen waarmee je de afgelopen periode nauw contact hebt gehad op de hoogte te brengen.

Terugkomst na bezoek aan een risicogebied

Wanneer je uit een risicogebied komt, is het altijd nodig 10 dagen in zelfquarantaine te blijven. Het kan voorkomen dat het gebied wat je bezocht nog niet werd gezien als risicogebied op het moment van de heenreis. Toch kan het zijn dat je bij terugkomst wel in quarantaine moet. Hierbij geldt het advies dat wordt gegeven wanneer je weer terug naar Nederland reist.

Vertonen van coronasymptomen

Er zijn verschillende symptomen die bij het coronavirus behoren. Deze klachten komen in verschillende mate voor. De ene persoon heeft zware klachten en de andere persoon milde klachten. Bij het krijgen van klachten die kunnen lijken op het coronavirus is het belangrijk om in quarantaine te gaan. Daarnaast is het verstandig ook een coronatest in te plannen.

Huisgenoot heeft corona

Twee dagen voordat je klachten krijgt ben je al besmettelijk. Daarom is het van belang om ook in quarantaine te gaan wanneer je geen klachten hebt, maar een huisgenoot de ziekte wel heeft. Ook wanneer je huisgenoot zich nog niet heeft getest, of wacht op de uitslag, zal je in thuisquarantaine moeten.

Nauw contact met coronapatiënt

Doordat het 2 tot 10 dagen kan duren voordat je klachten krijgt die behoren tot de coronasymptomen, is het van belang om 10 dagen in quarantaine te gaan nadat je contact hebt gehad met iemand die positief getest is op corona. Dit geldt voor situaties waarbij je minimaal een kwartier binnen 1,5 meter bent geweest van die persoon.

Activiteiten voor tijdens de quarantaine

Sinds maart zitten we in een bijzonder rare periode. Je zit in thuisisolatie en begint je ondertussen behoorlijk te vervelen. Je hebt het hele huis al schoongemaakt en opgeruimd. Er is niet veel meer te doen. Althans dat denk je! Er zijn namelijk erg veel leuke dingen die je kan doen wanneer je thuis in quarantaine zit. Als je alleen woont kan het binnen blijven snel gaan vervelen. Benieuwd welke quarantaine-activiteiten je allemaal kan doen? Lees dan snel verder!

Bel met vrienden

Als je in quarantaine zit kan je niet met vrienden en familie afspreken. Dit kan erg eenzaam zijn. Daarnaast is de kans groot dat je hen gaat missen. Daarom is het leuk om regelmatig te bellen of videobellen met vrienden en geliefden. Ook heb je waarschijnlijk wel verschillende vrienden die je niet regelmatig spreekt. Dit is hét moment om weer eens contact te zoeken en bij te praten.

Start met een serie

Als je lang in thuisquarantaine moet, heb je alle tijd om TV-series te kijken. Op het internet zijn erg veel series te vinden, maar ook op TV zijn voldoende leuke series die je waarschijnlijk nog niet gezien hebt. Geef het een kans en neem eens een kijkje in de TV-gids of op je streaming service: misschien vind je wel een nieuwe verslaving!

Volg een cursus

Iedereen heeft wel een hobby, passie of iets wat iets wat erg leuk is om te doen. Jij dus ook! Dit kan werkgerelateerd zijn, maar ook privé. Omdat overal meer over te leren valt, zijn er ongetwijfeld online cursussen te vinden die je thuis kan volgen. Denk eens goed na wat jij zou willen leren. Is een cursus niets voor jou? Kies dan een interessant boek waarvan je weet dat het je kennis verbreedt.

Kijk foto’s terug

Foto’s en video’s brengen herinneringen met zich mee. Wanneer je terugkijkt naar de foto’s van die ene leuke vakantie, dan zal dat vast voor een glimlach op je gezicht zorgen. Je waant je even terug naar dat moment dat je aan het strand lag, of dat leuke stadje verkende. Heb je veel leuke foto’s van een bepaalde vakantie? Maak er dan een mooie collectie van, en knutsel online een fotoboek in elkaar.

Zoek kleding uit

Zeker als vrouw is het een paar keer per jaar nodig om je kledingkast op te ruimen. Items die je niet meer draagt, maar ook kleding die te klein is geworden kan je doneren aan een goed doel. Zo heb je zelf geen last meer van deze kledingstukken, en doe je ook nog eens iets goed. Waarom dit een leuke activiteit is om tijdens de thuisquarantaine te doen? Na het opruimen is er weer ruimte voor nieuwe kleding. Lekker online shoppen dus!

Thuis sporten

Wanneer je in quarantaine gaat, zit je vooral veel binnen. Naarmate het weer slechter wordt zal je ook minder in de tuin kunnen zitten – als je die al hebt! Je komt er dan ook bijna niet onderuit dat je tijdens je thuisisolatie weinig beweegt. Toch zijn er ook thuis verschillende mogelijkheden om fit te blijven. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe jij jezelf voelt. Thuis sporten kan op verschillende manieren.

Schaf fitnessapparaten aan

Er zijn verschillende fitnessapparaten waarmee jij tijdens de quarantaineperiode fit blijft. Deze kan je online bestellen, waardoor je thuis kan blijven en dus geen contact hebt met andere mensen. Apparaten waar je aan kan denken zijn:

  • halterbank
  • crosstrainer
  • hometrainer
  • loopband

Dit zijn echter grote uitgaven. Denk er dus goed over na of je deze apparaten ook na je quarantainetijd nog zal gebruiken. Zo niet, ga dan voor een simpel fitnessmatje, of een halterset.

Volg online trainingen

Op het internet zijn veel online trainingen te volgen. Voor veel trainingen wordt een vergoeding gevraagd in de vorm van een abonnement, maar er zijn ook gratis trainingen te vinden. Er zijn ook allerlei apps die jou in vorm kunnen houden. Als je een abonnement op een sportschool hebt, is de kans groot dat deze ook online trainingen aanbiedt. Het is dan ook een goed idee om te informeren naar de mogelijkheden.

Tip: check ook eens deze complete work-out voor thuis.

YouTube video’s

YouTube bevat ontzettend veel video’s. Aangezien het tegenwoordig belangrijk is om actief te blijven, zijn er ook veel fitnesstrainingen te vinden op dit online video kanaal. Kijk eens rond en abonneer je op een kanaal waar verschillende soorten trainingsvideo’s geplaatst worden. Er zijn er voldoende te vinden. Dus ook één die aan jouw behoefte voldoet in deze quarantainetijd!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Koorts: oorzaken, symptomen en behandelingen
close

Next Article

Samen sporten: dit zijn de voordelen