Kruidvat Blog

Corona vs. hooikoorts, dit zijn de verschillen

Header_ Corona vs. hooikoorts, dit zijn de verschillen

Hoe weet je of je hooikoorts of het coronavirus hebt?

Als je normaal in het voorjaar niest of hoest, kijkt niemand je raar aan. Het hooikoortsseizoen is dan volop bezig. Maar dit jaar is dat anders. Nu zorgt het voor onrust bij anderen en bij jezelf, want heb je nu gewoon last van je hooikoorts of ben je besmet met het coronavirus? Hooikoortsklachten lijken namelijk op de symptomen van COVID-19. Ontdek hier de verschillen tussen corona en hooikoorts.

De symptomen van hooikoorts

Als je hooikoorts hebt, reageert je lichaam op de pollen van bomen, planten en grassen. Dit stuifmeel zweeft in de lucht waardoor je het inademt. Het komt dan in contact met je slijmvliezen en hier ontstaat een allergische reactie.

De klachten die bij deze pollenallergie horen, lijken op die van een verkoudheid: je ogen tranen en je moet veel niezen en hoesten. Ook heb je soms keelpijn, hoofdpijn of last van benauwdheid. En dat zijn ook precies de symptomen van COVID-19.

Wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen hooikoortsklachten en een besmetting met het coronavirus is de koorts. Bij hooikoorts heb je hier namelijk geen last van, bij COVID-19 wel. Heb je hooikoortsachtige klachten, maar ook koorts? Neem dan contact op met je huisarts.

Een ander verschil is dat je bij het coronavirus vaak last hebt van een droge hoest. Dit heb je minder bij hooikoorts. Ook moet je bij hooikoorts vaker niezen dan bij een besmetting met het coronavirus.

Sfeerbeeld- Corona vs. hooikoorts, dit zijn de verschillen

Wat kun je doen als je hooikoorts heb?

Weet je van jezelf dat je hooikoorts hebt en wil je voorkomen dat anderen denken dat je het coronavirus hebt? Zorg er dan voor dat je dit jaar op tijd met je hooikoortsmedicijnen begint om zo de klachten te verminderen. Ook is het goed om het contact met de pollen die deze allergie veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Hoe je dat doet lees je in onze do’s en don’ts bij hooikoorts.

Het advies van het RIVM is om thuis te blijven als je veel moet hoesten en niezen, ook als je vermoedt dat het hooikoorts is. De klachten zijn namelijk niet makkelijk te onderscheiden. Krijg je koorts en keelpijn? Neem dan contact op met je huisarts.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Samen thuis zijn is de ultieme relatietest: z...
close

Next

#Blijfthuis, maar krijg je dan wel genoeg vit...