Kruidvat Blog

Corona of griep: 5 belangrijke verschillen

Als de dagen kouder en natter beginnen te worden, gaat je weerstand naar beneden. Je kunt daardoor griep krijgen, maar hoe weet je zeker of je het griepvirus te pakken hebt en niet corona? Wij leggen jou de verschillen tussen de twee virussen uit.

Wat is griep?

Griep is een virus dat veroorzaakt wordt door het griepvirus, ook wel het influenzavirus genoemd. Griep veroorzaakt problemen aan de luchtwegen en is besmettelijk. Het virus kan zich verspreiden door te praten, hoesten of niezen. Er zijn verschillende soorten griepvirussen, die zich kunnen veranderen. Doordat het virus niet constant is, kun je meerdere keren griep krijgen. De meest voorkomende griepsoorten zijn influenzavirus type A en B.

Griepsymptomen

Wanneer je last hebt van griep, is het slijmvlies in je luchtwegen ontstoken. Dit speelt vaak plotseling op en uit zich door middel van de volgende symptomen:

 • Koude rillingen 
 • Koorts
 • Droge hoest
 • Hoofdpijn
 • Keelpijn 
 • Vermoeidheid
 • Spierpijn

De koorts bij griep kan binnen 12 uur tijd oplopen tot 39 graden of hoger. De koorts duurt meestal tussen de 3 tot 5 dagen en volledig herstel van het griepvirus duurt gemiddeld 1 tot 3 weken.

Wat is corona?

Corona is een ziekte die officieel COVID-19 heet. Corona is tot stand gekomen door het virus SARS-CoV-2, dat problemen veroorzaakt aan de luchtwegen. Het virus kan zich onder andere verspreiden door hoesten en niezen. Dit komt omdat er door het hoesten of niezen, druppeltjes in de lucht vrijkomen. Wanneer deze druppeltjes worden ingeademd door anderen of via de handen in de mond, neus of ogen komt, kun je besmet raken met COVID-19. 

Coronasymptomen

Wanneer je corona hebt, kunnen de eerste symptomen lijken op die van een verkoudheid. We zetten de belangrijkste symptomen voor je op een rij:

 • Droge hoest
 • Koorts
 • Benauwdheid
 • Verlies van reuk en/of smaak
 • Misselijkheid/ overgeven
 • Verkoudheidsklachten

Bovenstaande symptomen kunnen in sommige gevallen ook leiden tot een ernstige longontsteking, met opname op de intensive care tot gevolg. Het is mogelijk om hieraan te overlijden. 

Verschillen corona en griep

Zoals je hierboven gelezen hebt, zijn er een aantal symptomen die met elkaar overeen komen. Dit kan verwarrend zijn, maar toch zijn er duidelijke verschillen tussen de twee virussen. We noemen ze voor je op.

Het soort virus

De griep en COVID-19 zijn twee verschillende soorten virussen. De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. COVID-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2. Doordat de basis van de virussen verschillend zijn, dringen en verspreiden zij zich op een andere manier in jouw lichaam.

De incubatietijd

Het tweede verschil tussen griep en corona, is de incubatietijd van de virussen. De incubatietijd geeft aan hoeveel dagen er zitten tussen een besmetting met het virus en het verschijnen van de eerste symptomen. De incubatietijd van griep is gemiddeld 3 of 4 dagen. De gemiddelde incubatietijd van corona is 5 tot 6 dagen. Vaak wordt dit breder getrokken door het RIVM. De maximale incubatietijd van corona is 14 dagen.

De verspreiding

Een ander verschil tussen de twee virussen is de verspreiding. Het is bekend dat kleine kinderen vaak te kampen krijgen met het griepvirus. Vaker zelfs dan volwassenen, omdat ze minder in aanmerking zijn gekomen met griepvirussen. Het immuunsysteem is nog niet zo ver ontwikkeld. 

Bij corona zien we eigenlijk het tegenovergestelde. Kinderen spelen hierin namelijk een kleinere rol. Volgens het RIVM krijgen kinderen bijna nooit klachten van het coronavirus. De verspreiding van het coronavirus heeft een grotere rol bij ouderen. 

De besmettelijkheid

De besmettelijkheid van een virus geeft aan hoeveel mensen iemand aansteekt die positief getest is. Dit noemen we het reproductiegetal (RO). Hoe meer mensen je aansteekt, des te besmettelijker het virus is. De griep heeft een reproductiegetal van 1. Bij corona ligt dit getal tussen de 2,4 en 3,85.

Het geneesmiddel

Tot slot, is er een verschil in remedie tussen griep en corona. Alhoewel je het griepvirus voornamelijk er moet uitslapen, is het mogelijk om hiervoor ook een vaccin te krijgen. Bij de huisarts of in het ziekenhuis, is het mogelijk om een griepprik te krijgen.

close

Previous Article

Exclusief bij Kruidvat: MKBM-collectie van Fa...
close

Next Article

Corona of verkouden: 3 verschillen