BLOG Kruidvat

Zesde ziekte? Wat kun je doen voor je baby of kind?

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 13/10/2022

Zesde ziekte? Wat kun je doen voor je baby of kind?

Oh jee, je kind heeft opeens hoge koorts. Logisch dat er bij jou direct allemaal alarmbelletjes gaan rinkelen. Want wat zou het kunnen zijn? Verschijnen er na een paar dagen lichtrode vlekjes in het gezicht, in de nek en later ook op de rest van het lichaam? Dan kan het zijn dat je kind de zesde ziekte heeft. Benieuwd wat de zesde ziekte precies is en wat je ertegen kunt doen? Lees dan snel verder!

Wat is de zesde ziekte?

De zesde ziekte is net als mazelen, roodvonk, rode hond en de vijfde ziekte een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij baby’s en kinderen voorkomt. Vooral jonge kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar krijgen de zesde ziekte. Toch komt de ziekte ook bij volwassenen voor. De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus.

Symptomen zesde ziekte

Bij de 6e ziekte ontstaat hoge koorts (tussen de 39 en 40,5 graden) zonder andere ziekteverschijnselen. Het kan zijn dat je kind een dikke huid heeft in de nek en achter de oren.

Na 3 tot 5 dagen daalt de koorts en krijgt je kind vlekjes. Die kleine, rode vlekjes ontstaan in het gezicht en in de nek en later ook op het lichaam. Goed om te weten: deze vlekjes jeuken niet, in tegenstelling tot de waterpokken. Bij de zesde ziekte verdwijnen de vlekjes vanzelf na 1 tot 2 dagen.

Is de 6e ziekte besmettelijk?

De oorzaak van de 6e ziekte is het herpesvirus type 6. Dat betekent dat je de ziekte kunt overdragen via hoesten en niezen, maar ook door met iemand te praten of bijvoorbeeld door uit dezelfde beker te drinken. Goede hygiëne is daarom extra belangrijk als iemand in jouw gezin of omgeving de 6e ziekte heeft.

Tip: was je handen goed en gebruik bijvoorbeeld Kruidvat Ultra Protect handzeep.

Zesde ziekte: baby, kind en zwanger

De zesde ziekte komt vooral voor bij baby’s en jonge kinderen. Ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen.

Zesde ziekte baby

Bij baby’s komt de zesde ziekte regelmatig voor. Het is een besmettelijke ziekte, ze kunnen het bijvoorbeeld krijgen op het kinderdagverblijf. Supervervelend natuurlijk als je baby ziek is, maar je hoeft je geen zorgen te maken. De zesde ziekte gaat vanzelf weer over.

Neem wel contact met je huisarts op als je baby jonger is dan 3 maanden, heel ziek is en niet meer drinkt, moet overgeven, anders ademt, heel suf is of als je je om welke reden dan ook, zorgen maakt.

Zesde ziekte kind

Ook bij jonge kinderen komt de zesde ziekte regelmatig voor. Zeker als ze nog niet kunnen praten, is het lastig om in te schatten hoe je ze het beste kunt helpen. Daarom vind je verderop in dit blog een paar handige tips.

Zesde ziekte tijdens je zwangerschap

De zesde ziekte is behoorlijk besmettelijk. Misschien maak je je dus zorgen als een kind in jouw omgeving deze ziekte heeft. Wees gerust: je kunt de zesde ziekte wel krijgen, maar dit is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen en dus ook niet voor je ongeboren kindje.

Hoelang duurt de zesde ziekte

Na de besmetting duurt het 1 tot 2 weken voordat je kind (of jijzelf) de zesde ziekte krijgt. De ziekte duurt ongeveer een week. Het begint met een paar dagen flinke koorts, na 3 tot 5 dagen wordt die minder en verschijnen rode vlekjes. Deze vlekjes verdwijnen weer na 1 tot 2 dagen.

Mag je kind naar de kinderopvang met de zesde ziekte?

Je vraagt je misschien af wanneer je kind weer naar de kinderopvang mag als hij of zij de zesde ziekte heeft gehad. Zolang je kind nog koorts heeft, is het kinderdagverblijf geen goed idee. Voelt hij of zij zich weer beter? Dan kun je hem of haar gewoon weer brengen.

Handige tips bij de zesde ziekte

Je wilt natuurlijk dat je kind zo snel mogelijk herstelt van de zesde ziekte. Helaas zijn er geen medicijnen tegen. Er zit dan ook niets anders op dan uitzieken. Met deze tips knapt je kind vast snel weer op.

Tip 1: Zorg dat je kind voldoende drinkt

Als je ziek bent is het vooral heel belangrijk om goed te drinken. Geef je baby voldoende borstvoeding (een keer extra aanleggen kan geen kwaad) of flesvoeding. Geef oudere kinderen het liefst water. IJskoud water lijkt heel lekker, maar vaak drinken ze meer van iets minder koud water. Als het je niet lukt om je kind (voldoende) water te laten drinken, is water met een smaakje of sap ook een goede keuze. Het belangrijkste is dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt.

Tip 2: Zorg voor voldoende rust

Rust is natuurlijk altijd belangrijk, maar nu helemaal! Laat de boel maar gewoon de boel en zorg ervoor dat je kind alle rust krijgt die hij of zij nodig heeft.

Tip 3: Haal een frisse neus

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar ook als je kind de zesde ziekte heeft, is het goed om een frisse neus te halen. Probeer daarom zodra dit kan (als de hoge koorts is verdwenen), elke dag even naar buiten te gaan.

Tip 4: Hou het luchtig

Bij koorts is het goed om je kind luchtige kleding aan te trekken en hem of haar onder een dunne deken te laten slapen. Op deze manier kan de warmte weg. In de zomer kun je je kind ook buiten laten slapen. 

Tip 5: Geef eventueel paracetamol

Als je kind zich echt niet lekker voelt, kun je hem of haar paracetamol geven. Kijk voor de juiste dosering paracetamol altijd even op de verpakking. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Kruidvat Kinderparacetamol Kauwtabletten 120 mg* en Paracetamol zetpillen 120 mg*.

Verschil tussen de vijfde ziekte en de zesde ziekte

Naast de zesde ziekte bestaat ook de vijfde ziekte, lees er meer over in dit blog. Je kunt er heel makkelijk achterkomen of jouw kind de zesde of de vijfde ziekte heeft. Is er sprake van hoge koorts? Dan is het de zesde ziekte. Heeft je kind geen of lage koorts, maar wel vlekjes? Dan kan het de vijfde ziekte zijn.

Zesde ziekte: uitzieken

De zesde ziekte is een van de vlekjesziektes die vooral bij kinderen voorkomt. Het is een besmettelijke, maar geen gevaarlijke ziekte. Ook niet als je zwanger bent. Heeft je kind de zesde ziekte? Dan is het vooral een kwestie van goed verzorgen en uit laten zieken. Hopelijk is hij of zij dan snel weer de oude!

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor het gebruik de bijsluiter.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

*dit is een geneesmiddel, lees voor het gebruik de bijsluiter

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 13 oktober 2022

Bronnen:

https://www.thuisarts.nl/zesde-ziekte

https://www.rivm.nl/zesde-ziekte

close

Previous

Spruw bij de vrouw: hoe gaat de borstvoeding?
close

Next

Hooikoorts: symptomen en handige tips