BLOG Kruidvat

Wat is kurkuma en wat doet het?

Leestijd: 1 minuut
Geplaatst op: 22/06/2022

Ondersteun je gezondheid!

Kurkuma is een populaire smaak- en kleurmaker in gerechten. Ook komt deze specerij voor als voedingssupplement. Ontdek wat kurkuma precies is en wat het doet!

Wat is kurkuma?

De specerij kurkuma wordt gewonnen uit de wortelstok van de Curcuma Longa, die tot de gemberfamilie behoort. Deze plant groeit het beste in een warm en vochtig klimaat en wordt daarom vooral geteeld in tropische en subtropische landen zoals India en Zuid-China.

Kurkuma is 1 van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur. Gemalen kurkuma wordt vooral gebruikt als kleurstof om andere kruiden en gerechten kleur te geven. Zo maak je er bijvoorbeeld rijst geel mee.

Kurkuma en curcumine

Kurkuma speelt ook een rol bij het ondersteunen van je gezondheid. In kurkuma zit namelijk curcumine. Aan deze stof worden verschillende gezondheidseffecten gekoppeld. Wat hierover mag worden gezegd, hangt af van de Europese claimswetgeving. Daarin staat dat gezondheidsclaims alleen mogen worden gebruikt, als ze op een lijst met goedgekeurde claims staan. De lijst van ingediende claims van kruiden moet nog worden beoordeeld door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Tot die tijd mogen de claims op de lijst worden gebruikt, ook al zijn ze nog niet beoordeeld. En dat geldt onder andere voor kurkuma. Het hangt wel ook af van de dosering in producten of een claim mag worden gebruikt of niet.

Voedingssupplementen met kurkuma

Kruidvat Kurkuma Capsules dragen als antioxidant bij aan de bescherming van gezonde cellen en weefsels. De kurkuma in deze capsules ondersteunt het immuunsysteem* en een gezonde huid*.

Leefvitaal Kurkuma Capsules zijn een voedingssupplement op basis van kurkuma. De kurkuma in dit supplement helpt het immuunsysteem te ondersteunen*.

Davitamon Kurkuma bevat kurkuma-extract en vitamines. Het kurkuma-extract in Davitamon Kurkuma ondersteunt het behoud van soepele gewrichten* en vitamine D ondersteunt het behoud van soepele spieren. Vitamine C is een antioxidant. Deze vitamine is goed voor het behoud van gezond kraakbeen en ondersteunt het immuunsysteem.

*gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Examenstress? Tips om ermee om te gaan
close

Next

Hoe ga je om met ‘vaginale ongemakken’