BLOG Kruidvat

Voorkom een zonverbrande huid

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 21/06/2022

Het is je vast wel eens overkomen: je ligt lekker in de zon en plotseling zie je dat je huid rood begint te kleuren. Of als je pech hebt, kom je er pas aan het einde van de dag achter dat je huid in plaats van bruin rood is geworden. Help! Hier lees je alles over zonverbranding en ontdek je wat je kunt doen nadat je huid is verbrand door de zon.

Wat is zonverbranding?

Is je huid rood gekleurd nadat je in de zon geweest bent? Dan betekent dit dat ze te lang is blootgesteld aan de schadelijke uv-stralen. Na een overmatige blootstelling worden de bloedvaten wijder waardoor je huid rood kleurt. Dit is een signaal van je huid dat ze te veel is blootgesteld aan de zon en dat ze tijd nodig heeft om te herstellen.

Hoe ontstaat verbranding door de zon?

Ultraviolet licht (uv-licht) is een niet waarneembaar licht. Je hebt twee soorten: uv A en uv B. Uv B-licht zorgt voor verandering in het pigment, oftewel je huidskleur. Normaal gesproken biedt je lichaam van nature bescherming tegen deze lichtvorm. Maar als er te veel, of te lang zonlicht aan je huid wordt blootgesteld, kan de natuurlijke bescherming het niet meer aan. Als dat gebeurt, spreken we van een verbrande huid.
Wist je dat je huid sneller verbrandt als je je op plekken begeeft waar zonlicht kan weerkaatsen? Zo verbrand je op het strand, in het water of in de sneeuw veel sneller dan op andere plekken.

Hoe herken je een zonverbrande huid?

Een verbrande huid is goed te herkennen. Dit zijn de belangrijkste symptomen:
• Roodheid
• Verlies van vocht
• Trekkerig gevoel
• Blaren
Bij een ernstige verbranding kan je daarnaast ook andere klachten ervaren zoals hoofdpijn, koorts, misselijkheid en hartkloppingen.

Is een zonverbrande huid gevaarlijk?

De meeste mensen zitten graag in de zon. Toch is er ook een gevaar. Te lang in de zon zitten kan namelijk slecht voor je huid zijn. Een verbrande huid zorgt voor een sneller ouder wordende huid. En, nog veel erger: het vergroot de kans op huidkanker. Het is dus belangrijk dat je huidverbranding door de zon voorkomt.

Hoe voorkom je dat je huid verbrand door de zon?

Probeer altijd zo goed voorbereid mogelijk van de zon te genieten. Zeker als je een lichte huid hebt, is het belangrijk om zonverbranding te voorkomen. Ook als je veel moedervlekken hebt, is het extra belangrijk goed op te letten dat je niet verbrand.
Zo voorkom je zonverbranding:

  1. Bescherm je huid
  2. Laat je huid rustig wennen aan de zon
  3. Verzorg je huid
  4. Draag geen make-up

Bescherm je huid

Gebruik zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor, die beschermt tegen alle vormen van uv-licht die de aarde bereiken, zowel uv A als uv B. Gebruik de juiste factor zonnebrandcrème. Lage factors bieden minder bescherming. Als je van nature een bruine huid hebt, is factor 30 aan te raden. Als je een lichte huid hebt, of als je huid nog weinig zonlicht gewend is, wil je eigenlijk nooit minder dan factor 50 smeren. Bovendien word je mooier bruin als je je huid de juiste bescherming biedt.
Smeer de crème niet te veel uit. Veel mensen willen de kleur van zonnebrandcrème niet meer zien, omdat ze dan bruiner denken te worden. Als je dat doet, verdwijnt helaas ook het effect. Je moet dus bijna wit zijn van de crème om echt bescherming te krijgen tegen verbranding. Let op dat je ook in de schaduw kunt verbanden! Parasols en andere zonneschermen houden niet alle UV-lichtstralen tegen. Smeer je dus ook in de schaduw goed in.
Zorg daarnaast voor bescherming in de vorm van kleding en zonnescherming. Zeker de delen van je huid die vatbaarder zijn voor verbranding, zoals je hoofdhuid, kun je het best afdekken van direct contact met zonlicht.

Laat je huid rustig wennen aan de zon

Probeer de tijd in de zon op te bouwen. Zo laat je je huid wennen aan het uv-licht en voorkom je verbranding. Als je dit goed doet, word je geleidelijk aan mooi bruin. Vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur omdat de uv-straling dan het sterkst is. Let bij een heldere, strakke lucht extra goed op. De straling is dan sterker, dus dan verbrand je ook sneller.

Hydrateer je huid

Zorg ervoor dat je je huid goed verzorgt. Smeer ook achteraf met een hydraterende crème of aftersun, het liefst met aloë vera.

Draag geen make-up

Verwijder make-up en andere cosmetica. Deze producten versterken vaak een reactie van je huid op te veel zonlicht. Wil je toch wat make-up dragen? Breng dan eerst zonbescherming aan en daarna je make-up.

Drink niet te veel alcohol

Alcohol vergroot de kans op zonverbranding. Hierdoor verwijden je bloedvaten waardoor je huid extra vatbaar is. Zorg er dus voor dat je extra voorzichtig bent met alcohol drinken in de zon.

Wat kun je doen als je huid verbrand is door de zon?

Merk je dat je huid rood kleurt als je in de zon ligt? Ga dan direct uit de zon of bedek je huid. Als je de roodheid kunt zien, wordt het vaak steeds erger. Het is beter om je huid dan even niet bloot te stellen aan uv-stralen. Daarnaast is het belangrijk om goed voor huid te zorgen:
• Koel je huid
• Laat je verbrande huid met rust
• Blijf uit de zon
• Prik blaren niet door

Koel je huid

Koel je huid nadat je verbrand bent. Leg bijvoorbeeld wat komkommer of aardappelschijfjes op je huid of dep wat melk of yoghurt op je huid.
Je kunt ook een verkoelende aftersun gebruiken. Deze herstelt de vochtbalans van je huid en laat je huid weer elastischer en gladder aanvoelen.

Laat je verbrande huid met rust

Blijf van de rode huid af. Het is natuurlijk verleidelijk om te voelen hoe warm je huid is of om aan de velletjes te trekken, maar dit vertraagt het herstel. Om je huid een handje te helpen, is het dus beter om haar even met rust te laten.

Blijf uit de zon

Blijf de komende dagen uit de zon en help je huid zo bij haar herstel.

Prik blaren niet door

Heb je blaren op je huid nadat ze verbrand is door de zon? Neem dan contact op met je huisarts. Prik blaren door zonverbranding niet door, maar laat ze heel. Een open blaar vergroot namelijk de kans op infecties. Ook verstoor je met het doorprikken het natuurlijke herstelproces.
Bij ernstige pijn of klachten door zonverbranding is het verstandig ook direct contact op te nemen met je huisarts.

Waarom vervelt je huid nadat je verbrand bent?

Als je huid verbrand is, moet deze herstellen. Vervellen is een manier om de beschadigde cellen kwijt te raken. Deze cellen worden zo snel mogelijk afgebroken en dat zorgt ervoor dat je soms flinke stukken vel van je huid kunt trekken. Hieronder worden dan nieuwe cellen gevormd en zo herstelt je huid van de zonverbranding.
Geef je huid goed de tijd om te herstellen en vermijd voorlopig even de zon. Om je huid te helpen bij het herstel is het goed om haar te scrubben. Doe dit niet direct nadat je huid verbrand is, maar pas na een paar dagen. Je verwijdert zo de dode huidcellen.

Een zonverbrande huid

In de zon zitten is heerlijk. Maar je moet hiermee wel oppassen. Je huid kan namelijk verbranden. Je weet nu hoe je een zonverbrande huid herkent, hoe je dit voorkomt en wat je kunt doen als je huid verbrand is. Zo zorg je goed voor je huid en geniet je volop van de zon.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

De kracht van de natuur, voor jouw gezondheid
close

Next

Zonneallergie: wat is het en handige tips